ZVOKI MLADIH

Zvoki mladih, 8.11.2022

Maksim Gal-Šehić, saksofon
Neža Bregar, klavir
*
Eva Faganelj, flavta
Katalin Péter, klavir


Spored:

Vincent David (1974): 
Drizzle (Pršenje)

Fernande Decruck (1896–1954): 
Sonata v cis-molu za altovski saksofon in klavir
Très modéré, expressif
Noel (Božič)
Fileuse (Vrtiljak)
Nocturne et Rondel

Tomaž Habe (1947): 
Quasi Habanera

Piet Swerts (1960): 
Klonos (Klon)

*

Johann Sebastian Bach (1685–1750):
Sonata za flavto v g-molu, BWV 1020
Allegro
Adagio
Allegro

Anže Rozman (1989):
Tale of the Forest Nymph (Pripoved gozdne nimfe)

Francis Poulenc (1899–1963):
Sonata za flavto in klavir
Allegro malinconico
Cantilena
Presto giocoso

Philippe Gaubert (1879–1941):
Nocturne et Allegro Scherzando

Maksim Gal-Šehić je svojo glasbeno pot začel v Glasbeni šoli Grosuplje, kjer je pri sedmih letih pričel igrati kljunasto flavto v razredu Vaska Dokuzova. Dve leti kasneje je šolanje nadaljeval na klasičnem saksofonu pod mentorstvom Andreja Tomažina. Pri njem je uspešno zaključil šest razredov in se udeleževal mnogih mednarodnih in državnih tekmovanj, kot so: TEMSIG, mednarodno tekmovanje v Varaždinu, Svirel, Požarevac in Emona. Ves čas je posegal po zlatih priznanjih. Leta 2020 je šolanje nadaljeval na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana v razredu prof. Jana Gričarja. Že v prvem letniku se je udeležil dveh mednarodnih spletnih tekmovanj in osvojil dve zlati priznanji. V drugem letniku je bil zmagovalec mednarodnega tekmovanja v Varaždinu, dobitnik avdicije za solo nastop s Simfoničnim orkestrom KGBL ter zlatega priznanja na državnem tekmovanju TEMSIG. Sedaj obiskuje tretji letnik. Med prej omenjenimi tekmovanji je bila Saxiana 2021, kjer je med vsemi udeleženci iz celega sveta osvojil drugo mesto. Ena izmed nagrad za osvojeni dosežek je bila tudi skladba Drizzle, ki jo je zanj napisal svetovno priznani profesor saksofona Vincent David. Z njo bo odprl nocojšnji koncert.

Neža Bregar, rojena leta 1992 v Ljubljani, je pričela igrati klavir pri šestih letih. Leta 2017 je diplomirala na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu prof. Hinka Haasa. Zaposlena je kot korepetitorka na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani, ob tem je leta 2020 zaključila drugi magistrski študij iz klavirskega dua v Gradcu. Od leta 2011 je v Klavirskem duu Scaramouche, skupaj s pianistko Nadjo Rus, prejemnica številnih nagrad na mnogih mednarodnih tekmovanjih. Poleg tega je tudi prejemnica Prešernove nagrade Akademije za glasbo v Ljubljani. V klavirskem duu je z Orkestrom Opere SNG Maribor izvedla Koncert za dva klavirja in orkester F. Poulenca, z orkestrom EUYO pod taktirko Vasilija Petrenka pa je izvedla Koncert za dva klavirja in orkester W. A. Mozarta. Za seboj ima številne komorne koncerte. Svoje znanje je izpopolnjevala pri več slovenskih in tujih profesorjih.


*

Eva Faganelj je začela igrati flavto pri sedmih letih v Glasbeni šoli Nova Gorica pri profesorju Armandu Mariuttiju. Že od vsega začetka je rada nastopala in veliko tekmovala ter dosegala vidne rezultate na tekmovanjih v Sloveniji in v tujini. Je dvakratna zmagovalka državnega tekmovanja Temsig. Zmagovala pa je tudi kot članica komorne zasedbe Trio Amicus pod mentorstvom Armanda Mariuttija. Leta 2017 je s Komornim godalnim orkestrom Akademije za glasbo Ljubljana kot solistka nastopila v okviru festivala Kogojevi dnevi. Zdaj je dijakinja 4. letnika Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana v razredu prof. Nataše Paklar. Na RTV Slovenija je posnela program za mednarodno tekmovanje Concertino Praga 2019, kjer se je uvrstila v drugi krog. Leta 2020 je v sklopu koncerta Noč slovenskih skladateljev izvedla noviteto skladatelja Petra Šavlija Urok za flavto in klavir. Leta 2022 je na Temsigu ponovno dosegla zlato priznanje in tretjo nagrado. Na 5. mednarodnem tekmovanju Theobald Böhm v Münchnu, ki je potekalo le v eni kategoriji (do 32 let) in v treh etapah, pa je dosegla tretje mesto. Aktivno se udeležuje tudi mojstrskih tečajev pri svetovno priznanih flavtistih in nastopa v različnih zasedbah.

Katalin Péter je rojena v Kanjiži v Vojvodini. Že v mladosti se je odločila za glasbo in se pričela učiti klavir in kitaro. Srednjo šolo klavirja je končala v Subotici pri prof. Marije Sekelj, leta 1993 diplomirala, čez dve leti še končala magisterij pri prof. Arbu Valdmi na novosadski akademiji za glasbo. Že v študijskih letih je bila večkrat prvonagrajena na republiških in zveznih tekmovanjih mladih glasbenikov. Kot solistka je nastopala z Vojvodinskim mladinskim orkestrom, Novosadskim komornim orkestrom in Subotiško filharmonijo. Koncertirala je v vseh večjih kulturnih središčih bivše Jugoslavije (Zagreb, Sarajevo, Beograd, Ljubljana) in tudi v tujini. Snemala je za RTV Novi Sad, RTV Beograd in RTV Slovenija. Danes je zaposlena kot korepetitorica in učiteljica klavirja na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani. Večkrat se je tudi pojavila kot interpretka sodobne slovenske glasbe na Noči slovenskih skladateljev DSS. Kot umetniška sodelavka sodeluje tudi na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Večkrat je bila sodelujoča pianistka na glasbenih seminarjih in na mednarodnih tekmovanjih.


Prihajajoči koncerti

| | SEP 1 PET

Draga srednješolka / srednješolec,

Mešani mladinski pevski zbor Veter 16:00, Krekov trg 2, Šentjakobsko gledališče, 2. nadstropje levo, vhod pri predoru
| | OKT 9 PON

Glasbena ulica, 9.10.2023

19:00, Velika dvorana KGBL OE Glasbena šola (Vegova ulica 7, Ljubljana)
| | OKT 18 SRE

Mladi mladim, 18.10.2023

19:30, Kosovelova dvorana Cankarjevega doma
| | OKT 24 TOR

Zvoki mladih, 24.10.2023

19:30, Rdeča dvorana Magistrata
| | OKT 25 SRE

Dobimo se, 25.10.2023

19:30, Rdeča dvorana Magistrata

Na sporedu


| | NOV 8 TOR
8. november 2022 19:30 Rdeča dvorana Magistrata
Vstop prost.