ZVOKI MLADIH

ZVOKI MLADIH, 26.11.2019

Kristina Klančar, rog
Katalin Péter Krivokapič, klavir
*
Oskar Longyka, violina
Florian Pichlbauer, klavir

Spored:

Émile Pessard (1843–1917): 
Dans la forêt (V gozdu), op. 130 

Franz Strauss (1822–1905): 
Koncert za rog v c-molu, op. 8 

Jaroslav Kofroň (1921–1966):
Sonatina za rog in klavir
Allegro moderato
Andante
Allegretto

*

Matija Krečič (1988): 
Imaginary Landscape of Mushrooms

Sergej Prokofjev (1891–1953): 
Sonata za violino in klavir št. 2 v D-duru, op. 94a
Moderato
Presto
Andante
Allegro con brio

Kristina Klančar prihaja iz Trebnjega. Njena glasbena pot se je začela pri sedmih letih z igranjem violine pri prof. Jeri Rot v Glasbeni šoli Trebnje, pri osmih letih pa še roga. Prvo leto jo  je poučevala prof. Katja Pupis, preostalih sedem let pa prof. Franc Lipovšek. Že v začetku obiskovanja glasbene šole se je udeleževala tekmovanj. Na državnem tekmovanju mladih glasbenikov Republike Slovenije (TEMSIG) je prejela tri zlate plakete (2011, 2014, 2017) in posebno priznanje za najboljšo izvedbo obvezne slovenske skladbe. Prav tako je osvojila zlate plakete na mednarodnem tekmovanju Davorin Jenko v Beogradu (2012, 2013, 2015, 2016) in na mednarodnem tekmovanju pihal in trobil v Varaždinu (2015, 2016, 2017). Svoje glasbeno izobraževanje nadaljuje na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana pri prof. Primožu Zemljaku. V letu 2019 je s Kvartetom rogov Et cetera na TEMSIG-u osvojila srebrno plaketo ter z njim solistično nastopila s Simfoničnim orkestrom KGBL.  Na zadnjem mednarodnem tekmovanju v Celju (2019) je osvojila zlato plaketo in posebno nagrado za osvojenih 100 točk. Sodelovala je tudi v mednarodnem mladinskem orkestru ESYO na koncertih po Italiji. Izpopolnjevala se je pri znanih profesorjih, kot so: Szabolcs Zempleni, Markus Bruggeir, Boštjan Lipovšek, Niko Caracristi, Palma Szilagyi, Radovan Vlatkovič in Andrej Žust.

Katalin Péter Krivokapič je  rojena v Kanjiži v Vojvodini. Že v mladosti se je odločila za glasbo in se pričela učiti klavir in kitaro. Srednjo šolo klavirja je končala v Subotici pri prof. Mariji Sekelj, leta 1993 je diplomirala, čez dve leti pa še končala magisterij pri prof. Arbu Valdmi na Novosadski akademiji za glasbo. Že v študijskih letih je bila večkrat prvonagrajena na republiških in zveznih tekmovanjih mladih glasbenikov. Kot solistka je nastopala z Vojvodinskim mladinskim orkestrom, Novosadskim komornim orkestrom in Subotiško filharmonijo. Koncertirala je v vseh večjih kulturnih središčih bivše Jugoslavije (Zagreb, Sarajevo, Beograd, Ljubljana) in tudi v tujini. Snemala je za RTV Novi Sad, RTV Beograd in RTV Slovenija. Zdaj je zaposlena kot korepetitorka in učiteljica klavirja na KGBL v Ljubljani. Večkrat se je tudi pojavila kot interpretka sodobne slovenske glasbe na Noči slovenskih skladateljev DSS. Kot umetniška sodelavka je delala tudi na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Večkrat sodeluje na glasbenih seminarjih, mednarodnih tekmovanjih in gostovanjih doma in v tujini (Srbija, Hrvaška, Italija, Avstrija, Nemčija, Latvija, Španija, ZDA, Rusija) kot klavirska spremljevalka mladih glasbenikov.

*

Oskar Longyka se je začel učiti violino s šestimi leti v Glasbenem centru Edgar Willems pri prof. Marjani Gregorič, nadaljeval pa pri prof. Roku Zgoncu. Leta 2016 je maturiral na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana v razredu prof. Roka Zgonca. Od leta 2016 študira na Akademiji za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu v razredu prof. Vesne Stanković Moffat. Štirikrat se je udeležil tekmovanja mladih glasbenikov Slovenije TEMSIG, kjer je večkrat na državni ravni prejel zlato plaketo, nazadnje leta 2018 na 47. Temsigu v kategoriji 3.a. Redno se izpopolnjuje na mojstrskih tečajih pri priznanih profesorjih v Sloveniji in tujini, med drugim se je udeležil tudi mojstrskega tečaja Dunajskih filharmonikov v Trenti ter v okviru le-tega dvakrat nastopil na zaključnem koncertu v dunajskem Musikvereinu kot solist in član godalnega kvarteta. Nastopa v različnih komornih zasedbah in orkestrih (duet z violončelistom Sebastianom Bertoncljem, Ljubljanski solisti, Orkester Alumni, Komorni orkester Amadeo, Skallsjö Sommarorkester, Švedska). Kot solist je nastopil s Komornim godalnim orkestrom Slovenske filharmonije. Bil je štipendist Mestne občine Ljubljana, od leta 2017 pa je štipendist Fundacije Viktorija.

Pianist Florian Pichlbauer je rojen v Gradcu leta 1998, klavir igra od svojega šestega leta. Začel je pri profesorici Barbari Stranegger, kmalu pa nadaljeval na Johann-Joseph-Fux konservatoriju v Gradcu v razredu Angelike Ferra. Pred pričetkom študija na univerzi v Gradcu pri prof. Liborju Nováčku se je izpopolnjeval tudi pri prof. Zoltánu Füzesséryju. Je večkratni nagrajenec avstrijskega tekmovanja Prima la Musica in prvonagrajenec mednarodnega tekmovanja Béla Bartók novembra 2017 v Gradcu. Kot komorni glasbenik sodeluje z različnimi umetniki, najodmevneje s pevcem Wilfriedom Zelinko iz zasedbe Graške opere.


Prihajajoči koncerti


Na sporedu


| | NOV 26 TOR
26. november 2019 19:30 Rdeča dvorana Magistrata

Povej naprej