ZVOKI MLADIH

ZVOKI MLADIH, 17.3.2020 - ODPOVEDANO!

Tobija Hrastnik, trobenta
Bojana Karuza, klavir
*
Klavirski trio Rupnik
Anže Rupnik, klavir
Manca Rupnik, violina
Nejc Rupnik, violončelo

Spored:

Joseph Haydn (1732–1809), prir. Michel Rondeau:
Koncert za trobento in orkester v Es-duru 
I. Allegro

Tilen Slakan (1993):
Trumpetness za trobento in klavir

Henri Tomasi (1901–1971), prir. Alphonse Leduc:
Koncert za trobento in orkester
II. Nokturno

*

Bedřich Smetana (1824–1884): 
Klavirski trio v g-molu, op. 15
Moderato assai
Allegro, ma non agitato
Finale: Presto

Tobija Hrastnik (roj. 1997) je začel igrati trobento v Glasbeni šoli Laško pri profesorju Marku Razboršku. Svojo glasbeno pot je nadaljeval v Celju pri profesorju Miranu Majcnu, kjer je tudi maturiral. Dodiplomski študij je končal na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri profesorju Juretu Gradišniku, sedaj pa se izobražuje v Hannovru pri profesorju Jeroenu Berwaertsu. Od srednješolskih let dalje se redno udeležuje tekmovanj in dosega lepe uspehe: leta 2014 prvo nagrado na mednarodnem tekmovanju Davorina Jenka v Beogradu, zlato plaketo in drugo nagrado na tekmovanju TESMSIG ter posebno nagrado za najbolje odigrano obvezno skladbo, leta 2015 prvo nagrado in naziv laureat na mednarodnem tekmovanju Davorina Jenka v Beogradu, v letu 2016 na mednarodnem tekmovanju v Varaždinu prav tako prvo nagrado, isto leto zlato plaketo in drugo nagrado na tekmovanju TEMSIG s komornim sestavom kvartet trobent, leta 2017 na mednarodnem tekmovanju Svirel prvo nagrado in na tekmovanju TEMSIG  zlato plaketo, drugo nagrado ter priznanje za najbolje odigrano obvezno skladbo. Med svojim šolanjem je redni član v slovenskih in tujih komornih zasedbah. Lansko leto je na tekmovanju TEMSIG osvojil prvo nagrado s Trobilnim kvintetom AG. Že tretje leto je redni član Evropskega mladinskega orkestra EUYO. Redno se udeležuje seminarjev, poletnih šol in se individualno izobražuje pri znanih slovenskih in tujih profesorjih, kot so: Reinhold Friedrich, Jeroen Berwaerts, Matthias Höfs, Kristian Steenstrup, Ottaviano Cristofoli, Anton Grčar, Stanko Arnold, Franc Kosem, Jure Gradišnik, Aleš Klančar idr.

Bojana Karuza je doma iz Splita, kjer je tudi končala srednjo glasbeno šolo. Študij je nadaljevala na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu prof. Dubravke Tomšič Srebotnjak. Med študijem je osvojila več nagrad in priznanj ter nastopala z orkestrom. Zaposlena je kot umetniška sodelavka na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Sodeluje z mlajšimi in uveljavljenimi umetniki, spremlja jih tudi na mojstrskih tečajih in mednarodnih tekmovanjih.

*

Klavirski trio Rupnik sestavljajo violinistka Manca (roj. 1996), študentka magistrskega študija Univerze Mozarteum Salzburg v razredu prof. Rainerja Schmidta, violončelist Nejc (roj. 2000), študent dodiplomskega študija na Univerzi Gustav Mahler Celovec v razredu prof. Igorja Mitrovića, in pianist Anže (roj. 1998), študent dodiplomskega študija Akademije za glasbo Ljubljana v razredu prof. Tatjane Ognjanovič. Trio je začel delovati  pod mentorstvom prof. Kaje Stražar in prof. Urše Kržič na GŠ Vrhnika. Od 2013 do 2016 je deloval v okviru KGB Ljubljana pod mentorstvom prof. Tomaža Lorenza, od 2017 pa deluje v okviru Akademije za glasbo v Ljubljani pod mentorstvom prof. Janeza Podleska. Klavirski trio Rupnik je prvonagrajenec na več domačih in mednarodnih tekmovanjih (TEMSIG 2014 in 2016; Svirel 2013 in 2016; Primož Ramovš, Ljubljana, 2015, Alpe Adria, Italija, 2018). Uspešno se je predstavil tudi s samostojnimi koncerti v Italiji, Avstriji in Sloveniji (Festival Ljubljana - Mladi virtuozi, Glasbena mladina Slovenije - GM Oder, Glasbena mladina ljubljanska idr). Klavirski trio Rupnik je prejemnik Škerjančeve nagrade Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana za izjemne študijske uspehe in zasluge pri umetniškem uveljavljanju šole za leto 2015. Nejc igra violončelo goslarske mojstrice Katharine Abbühl (l. 2011), Manca pa violino goslarskih mojstrov Alessandra Crillova in Katharine Abbühl sub spirito (l.1999) iz Cremone.


Prihajajoči koncerti

| | APR 6 PON

MLADI MLADIM, 6.4.2020

Nika Deželak, saksofon · Kvartet rogov FourCor 19:30, Klub Cankarjevega doma
| | APR 7 TOR

OB KLAVIRJU, 7.4.2020

Darko Arsov · Jan Pušnik 19:30, Slovenska filharmonija, dvorana Slavka Osterca
| | APR 8 SRE

GLASBENI SAMOVAR, 8.4.2020

Matej Kravcar, trobenta · Urban Marinko, violončelo 19:30, Ruski center znanosti in kulture
| | MAJ 15 PET

31. letni koncert

Mešani mladinski pevski zbor Veter Ljubljana · Tereza Podlogar, zborovodkinja 19:30, GŠ

Na sporedu


| | MAR 17 TOR
17. marec 2020 19:30 Rdeča dvorana Magistrata