ZVOKI MLADIH

Zvoki mladih, 17.1.2023

Gal Juvan, violina
Davorin Dolinšek, klavir
*
Nina Pavšek, klarinet
Tea Andrijić, klavir


Spored:

Ludwig van Beethoven (1770–1827): 
Sonata za violino in klavir št. 5 v F-duru, op. 24, »Pomladna«
Allegro
Adagio molto espressivo
Scherzo: Allegro molto
Rondo: Allegro ma non troppo

Johannes Brahms (1833–1897): 
Scherzo iz Sonate F-A-E

*

Maj Brinovec (2003): 
Lirični bar

* krstna izvedba

Meyer Kupferman (1926–2003): 
Moonflowers, Baby!

Louis Cahuzac (1880–1960): 
Variacije na melodijo iz pokrajine Pays d'Oc

Violinist Gal Juvan, dijak četrtega letnika Konservatorija za glasbo in balet v Ljubljani, se je rodil leta 2004 v glasbeni družini. Glasba je od rojstva nepogrešljiv del njegovega življenja, saj je od malih nog poslušal zvok violine najstarejšega brata in materino poučevanje, ki sta mu vlila navdih za ta inštrument. Začel se je učiti pri materi, prof. Anastaziji Juvan, pri kateri je dosegel vrsto nagrad na slovenskih in mednarodnih tekmovanjih. Za klavirjem ga je vrsto let spremljal in podpiral njegov oče, prof. Miran Juvan. Izobraževanje je nadaljeval pri prof. Arminu Sešku, trenutno pa se uči pri prof. Žigi Branku. Je dobitnik prvih nagrad ter nazivov laureat na številnih tekmovanjih, kot so: Temsig, Oscar Rieding International Competition, tekmovanje Leon Pfeifer, Internacionalni Susreti Violinista v Sremskih Karlovcih in mnogi drugi. Njegovo pot zaznamujejo tudi mnogi koncerti. Mednje šteje solistično turnejo s Simfoničnim orkestrom Konservatorija Johann Joseph Fux iz Gradca, na kateri je nastopal v Celju, Gradcu, Potsdamu in Berlinu. Bil je tudi solist z Zagrebškim komornim orkestrom v Celju, Šmarju pri Jelšah in Zagrebu. Svoje znanje pa je utrjeval tudi na mojstrskem tečaju pri prof. Olegu Kaskivu iz slovite Menuhinove šole v Švici.

Davorin Dolinšek je pridobil akademsko izobrazbo na Akademiji za glasbo v Ljubljani, na budimpeštanski Akademiji za glasbo Franza Liszta in na Visoki šoli za glasbo in odrske umetnosti v Portu pod mentorstvi Milice Šnajder, Vladimirja Mlinariča, Laszla Baranyaya in Madalene Soveral. Kot solist in komorni glasbenik je nastopal po številnih evropskih državah in snemal za Euroclassical ter RTV Slovenija. Kot profesor klavirja in korepetitor je deloval na devetih glasbenih ustanovah v Sloveniji in na Portugalskem, med drugim tudi na Univerzi v Aveiru in na Državnem konservatoriju v Portu. Od septembra 2015 je zaposlen kot profesor klavirja in korepetitor na Prvi gimnaziji v Celju in na Glasbeni šoli Celje. Svojo koncertno in pedagoško dejavnost dopolnjuje s skladateljevanjem. Njegov opus obsega glasbeno pravljico, samospeve, dela za solo in duo klavir, različne komorne zasedbe in godalni orkester. Veliko časa posveča tudi ustvarjanju instruktivne literature za različne inštrumente. Leta 2022 je izšla njegova nova zbirka klavirskih skladb za mladino: Vile in Fantazijske skladbe. Je član Izvršnega odbora oz. podpredsednik Društva klavirskih pedagogov Slovenije - EPTA ter odgovorni urednik revije VirKLA.

*

Nina Pavšek (rojena 2003) je svojo glasbeno pot začela na Glasbeni šoli Zagorje ob Savi, nato nadaljevala na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana pod mentorstvom prof. Jožeta Kotarja, zdaj se izobražuje na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri istem profesorju. Že kmalu se je začela udeleževati glasbenih tekmovanj v Požarevcu in Beogradu in osvojila osem prvih nagrad in tri nazive lavreat. Je prejemnica dveh zlatih in srebrne plakete na tekmovanju mladih glasbenikov TEMSIG, vključno z drugo in tretjo nagrado ter nagrado za najboljšo izvedbo skladbe slovenskega skladatelja. Leta 2018 se je predstavila kot solistka s Komornim godalnim orkestrom Slovenske filharmonije, v letu 2019 pa je prejela prvi nagradi na tekmovanju Daleki akordi v Splitu ter na tekmovanju Giacomo Mensi v Italiji. Na podlagi avdicije je bila poleti 2019 povabljena v mladinski orkester Royal Concertgebouw Young in se uvrstila v finale tekmovanja Silverstein Clarinet Contest 2020. V letu 2021 je na tekmovanju Woodwind and Brass 2021 osvojila zlato plaketo in postala tudi absolutna zmagovalka tekmovanja. Je prejemnica Škerjančeve nagrade Konservatorija za glasbo in balet in sredstev z razpisa Mladi upi, lanskega oktobra pa je osvojila prvo nagrado na tekmovanju Citta di Carlino v Italiji. Je članica Pihalnega orkestra SVEA Zagorje ter sodeluje s Policijskim orkestrom in Simfoničnim orkestrom RTV.

Pianistka Tea Andrijić, rojena 1987 v Beogradu, je nižjo in srednjo glasbeno izobrazbo pridobila na Glasbeni šoli Stevan Stojanović Mokranjac v Beogradu v razredu profesorice Tijane Dimitrijević in Esme Musić. Je dobitnica diplome za najboljši maturitetni izpit iz klavirja v letu 2003. S šestnajstimi leti je bila kot posebej nadarjena sprejeta na Akademijo za glasbo v Beogradu. Študirala je v razredih profesorja Aleksandra Serdara in Ninoslava Živkovića, diplomo je opravila z odliko. V času šolanja se je uspešno udeležila številnih mednarodnih tekmovanj, kot so: Petar Konjović, dr. Vojislav Vučković, Isidor Bajić, Bijenale, Gradus ad Parnasum, EPTA, Davorin Jenko, kjer je dosegla prestižne rezultate in petkrat prejela naziv laureat. Bila je tudi dobitnica štipendij Emil Hajek in Yamaha kot najbolj obetavna študentka. Za sodelovanje z mladimi talenti je bila na mednarodnih tekmovanjih Jaroslav Kocian, Bravo in String Fest večkrat nagrajena za najboljšo klavirsko spremljavo. Nastopala je kot solistka, komorna glasbenica in klavirska sodelavka v Srbiji, Sloveniji, Makedoniji, Bosni in Hercegovini, Italiji, Nemčiji, Romuniji, Belgiji, Indoneziji in na Češkem. Deset let je uspešno delala kot profesorica klavirja in klavirska spremljevalka, od tega sedem let na Šoli za glasbene talente v Ćupriji. Od leta 2017 je zaposlena kot strokovna sodelavka na Akademiji za glasbo v Ljubljani.


Prihajajoči koncerti

| | SEP 1 PET

Draga srednješolka / srednješolec,

Mešani mladinski pevski zbor Veter 16:00, Krekov trg 2, Šentjakobsko gledališče, 2. nadstropje levo, vhod pri predoru
| | OKT 9 PON

Glasbena ulica, 9.10.2023

19:00, Velika dvorana KGBL OE Glasbena šola (Vegova ulica 7, Ljubljana)
| | OKT 18 SRE

Mladi mladim, 18.10.2023

19:30, Kosovelova dvorana Cankarjevega doma
| | OKT 24 TOR

Zvoki mladih, 24.10.2023

19:30, Rdeča dvorana Magistrata
| | OKT 25 SRE

Dobimo se, 25.10.2023

19:30, Rdeča dvorana Magistrata

Na sporedu


| | JAN 17 TOR
17. januar 2023 19:30 Rdeča dvorana Magistrata
Vstop prost.

Povej naprej