ZVOKI MLADIH

ZVOKI MLADIH, 10.12.2019

Dorotea Senica, flavta
Andreja Kosmač, klavir
*
Klavirski trio Aurum
Meta Kokošinek, klavir
Rebeka Kotar, violina
Neža Verstovšek, violončelo


Spored:

Jacques Ibert (1890–1962): 
Piéce za flavto solo

George Enescu (1881–1955): 
Cantabile in presto za flavto in klavir

Ernő Dohnányi (1877–1960): 
Passacaglia za flavto solo, op. 48, št. 2

Henri Dutilleux (1916–2013): 
Sonatina za flavto in klavir

*

Bedřich Smetana (1824–1884): 
Klavirski trio v g-molu, op. 15
Moderato assai
Allegro, ma non agitato
Finale: Presto

Tilen Slakan (1993): 
Trio affettuoso

Dorotea Senica, rojena leta 1997, je začela igrati prečno flavto z osmimi leti na Konservatoriju za glasbo in balet Maribor pri profesorici Valeriji Kamplet. S petnajstimi  leti je opravila sprejemni izpit za redni študij koncertne smeri flavta na Univerzi Mozarteum Salzburg, kjer je študentka  magistrskega študija v razredu univ. prof. Michaela Martina Koflerja. Prvo bolonjsko študijsko stopnjo instrumentalne smeri je z odliko končala junija 2018. Nastopila je na mnogih mednarodnih tekmovanjih v Italiji, Avstriji, Nemčiji, Hrvaški, Srbiji, Nizozemski, Romuniji, Rusiji, na Japonskem ter na Kitajskem in dosegla izvrstne rezultate, mnogokrat tudi prve nagrade z največjim številom točk. Na državnem tekmovanju TEMSIG je bila štirikrat prvonagrajenka, leta 2016 je tekmovala v najvišji kategoriji discipline flavta ter osvojila 100 točk in tudi vse posebne nagrade, vključno s  koncertom nagrajencev solistov z Orkestrom Slovenske filharmonije. V  letu 2019 je zmagala na mednarodnem tekmovanju flavte na Nizozemskem v kategoriji master. Kot solistka je nastopala s Simfoničnim in Godalnim orkestrom Slovenske filharmonije, s  Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, Simfoničnem orkestrom SNG Maribor, z madžarskim komornim orkestrom Mendelssohn Chamber Orchestra ter z Godalnim orkestrom Konservatorija za glasbo in balet Maribor. Imela je več celovečernih recitalov, trikrat v okviru Festivala Lent, pod okriljem Glasbene mladine ljubljanske, v okviru cikla Glasbene nedelje v Unionu, v okviru Festivala Ljubljana ter v okviru cikla Univerze Mozarteum Salzburg Koncerti v gradu Frohnburg. Dorotea je prejemnica štipendije Ministrstva za kulturo Republike Slovenije, štipendistka Mednarodne glasbene akademije v Liechtensteinu ter Gallusova varovanka. Za leto 2016/17  je bila za dosežke izbrana za mladi up Zavarovalnice Triglav.

Pianistka Andreja Kosmač je z odliko diplomirala na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu prof. Dubravke Tomšič Srebotnjak. Po diplomi se je izpopolnjevala pri prof. S. Gadžijevu, prof. M. Van den Hoeku na Dunajskem konservatoriju ter na mojstrskih tečajih pri profesorjih J. Lateinerju, L. Brumbergu, S. Falvaiju, R. Vardu in O. Maisenbergu. Že v času študija je imela več samostojnih in komornih koncertov v Sloveniji, Avstriji, Italiji in Veliki Britaniji. Snemala je za RTV Slovenija, italijanski RAI ter s flavtistom Matejem Zupanom izdala zgoščenko z deli C. Reineckerja. Kot solistka je igrala z Orkestrom SGBŠ, Orkestrom Slovenske filharmonije, s Simfoniki RTV Slovenija, leta 2004 pa je kot predstavnica Slovenije nastopila z moskovskim Komornim orkestrom Kremlin. Trenutno se posveča predvsem igranju komorne glasbe. Na recitalih in koncertih nastopa z uveljavljenimi domačimi in tujimi umetniki, predvsem s pevci in flavtisti (M. Robavsom, P. Brodnik, B. Kozelj, M. Močnik Pirc, K. Konvalinka, M. Trčkom, M. Kobalom, J. Vidicem, K. Stražancem, M. Zupanom, K. Šantl Zupan, T. Petersonom, J. Balintom, A. Olivom, J. Beaudimentom, S. Vellom, M. Larrieujem, P. L. Grafom). Igrala je tudi s Slovenskim komornim zborom pod vodstvom M. Batič. Pogosto sodeluje kot korepetitorka na mojstrskih tečajih, ki jih vodijo vrhunski umetniki. Kot pedagoginja je dejavna na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani, kot umetniška sodelavka pa tudi na Akademiji za glasbo v Ljubljani.

*

Klavirski trio Aurum deluje od leta 2016. Meta Kokošinek – klavir (red. prof. Tomaž Petrač), Rebeka Kotar – violina (red. prof. Volodja Balžalorsky) in Neža Verstovšek – violončelo (izr. prof. Karmen Pečar Koritnik) so študentke 2. letnika Akademije za glasbo v Ljubljani. Kot solistke so prejemnice nagrad na mednarodnih in domačih tekmovanjih, redno sodelujejo v različnih orkestrih in priložnostnih komornih zasedbah. S skupnim muziciranjem so začele na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana pri prof. Martinu Sikurju. Kot glasbene gostje so nastopile na številnih dogodkih Inštituta Stopinje, med drugim v Kosovelovi dvorani Cankarjevega doma. Maja 2019 so izvedle Šostakovičev prvi Klavirski trio na koncertu In memoriam, posvečenem spominu na profesorje Cirila Škerjanca, Roka Klopčiča, Mileta Kosija in Dejana Bravničarja. Isti mesec so na mednarodnem tekmovanju Oskar Rieding v Celju prejele naziv laureat tekmovanja in tri posebne nagrade, med katerimi je tudi koncert nagrajencev v Zagrebu decembra 2020. Letošnje študijsko leto je njihovo mentorstvo prevzel izr. prof. Miha Haas. Januarja 2020 bodo imele z Ito Nagode (saksofon) koncert v palači Kazina v sklopu cikla Solo e da camera. 


Prihajajoči koncerti


Na sporedu


| | DEC 10 TOR
10. december 2019 19:30 Rdeča dvorana Magistrata

Povej naprej