GLASBENI SAMOVAR

Snemanje koncerta GLASBENI SAMOVAR, 19.5.2021

Snemanje koncerta v dvorani Slavka Osterca Slovenske filharmonije. Posnetek bo objavljen naknadno.

’Kaj že ti igraš?’’ kvartet
Dominik Strgar
Jure Jozič
Žan Pečenik
Luka Ovčjak

Nikolaj Rimski-Korsakov (1844–1908), prir. Denis Burton:
Procesija plemičev iz opere Mlada

Georg Philipp Telemann (1681–1767), prir. Jan Valta:
12 marches héroiques (12 junaških koračnic), TWV 50: 31–42
III. La Vaillance (Pogum)
II. La Grâce (Milina)
VIII. La Gaillardise (Razposajenost)

Philip Sparke (1951):
Tokyo Triptych (Tokijski triptih)
Shinjuku
Sengakuji
Shibuya

Georg Philipp Telemann (1681–1767), prir. Jan Valta:
12 marches héroiques (12 junaških koračnic), TWV 50: 31–42
VI. L'Amour (Ljubezen)
XII. La Réjouissance (Radost)

Tradicijski spiritual, prir. Erik Hainzl:
Deep River (Globoka reka)

Kaj že ti igraš? kvartet je bil ustanovljen leta 2020 v sklopu predmeta komorna igra na Akademiji za glasbo Ljubljana. Sestavljajo ga študenti evfonija Dominik Strgar, Jure Jozič, Žan Pečenik in Luka Ovčjak, njihov mentor je profesor Nejc Merc. Malo nenavadno ime kvarteta je nastalo v šali, saj je to najpogostejše vprašanje, kar jih študenti evfonija slišijo.

Dominik Strgar se je rodil leta 1996 v Novem mestu. Svojo glasbeno pot je začel na Glasbeni šoli Mirana Jarca v Novem mestu in jo nadaljeval na Konservatoriju za glasbo in balet Maribor pri prof. Darku Roškerju in prof. Nejcu Mercu. Po gimnaziji je študiral glasbo na avstrijskem Deželnem konservatoriju v Celovcu. Po treh letih študija v tujini je začel študirati na Univerzi v Ljubljani. Sedaj je študent 3. letnika Akademije za glasbo pri prof. Rolandu Szentpali in asistentu Nejcu Mercu. Je tudi dolgoletni član Pihalnega orkestra Krka, sodeluje pa tudi s Pihalnim orkestrom Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana. V času študija v tujini se je udeleževal tudi številnih dodatnih izobraževanj igranja na tubo pri svetovno znanih pedagogih, kot so: Roger Bobo, Steven Mead, Thomas Rüedi in Luciano de Luca. Udeleževal se je tudi tekmovanj, na katerih je dosegal izvrstne rezultate. Na tekmovanju Temsig je v kategoriji I.c prejel zlato plaketo in prvo nagrado in v kategoriji II.b zlato plaketo in drugo nagrado, lani pa je v kategoriji III.b prejel srebrno plaketo in drugo nagrado. Na mednarodnem tekmovanju Davorin Jenko v Beogradu pa je prejel zlato plaketo z nazivom laureat.

Jure Jozič je svojo glasbeno pot začel v Glasbeni šoli Slovenska Bistrica pri učitelju Valterju Kukoviču. Leta 2018 je zaključil Konservatorij za glasbo in balet Maribor pod mentorstvom Nejca Merca, izobraževanje pa nadaljuje na Akademiji za glasbo v Ljubljani kot študent 3. letnika.V  vlogi solista in člana komorne zasedbe se udeležuje državnih in mednarodnih tekmovanj, kjer dosega odlične rezultate, med katere spadajo zlata plaketa in prva nagrada na državnem tekmovanju TEMSIG 2017 ter 100 točk na mednarodnem tekmovanju SVIREL 2018. Občasno sodeluje s Simfoničnim orkestrom SNG Maribor ter Pihalnim orkestrom KGBM. Je tudi član Brass Banda Slovenije. Februarja 2018 je izvedel Koncert za evfonij Josepha Horovitza s Simfoničnim orkestrom Konservatorija za glasbo in balet Maribor pod vodstvom dirigenta Slavka Magdića v Unionski dvorani. Kot kandidat se je predstavil tudi v polfinalnem izboru Evrovizijskih mladih glasbenikov 2018 v klasični glasbi. Jeseni 2020 je izvedel svoj prvi mednarodni recital v Vilniusu v Litvi, kjer je dobil možnost nastopiti tudi kot solist z orkestrom Trimitas Wind Band. Svoje igranje izpopolnjuje na seminarjih svetovno priznanih glasbenikov (Roger Bobo, Steven Mead, Thomas Ruedi, James Gourlay, Boštjan Lipovšek in Dušan Kranjc).

Žan Pečenik je bil leta 2014 sprejet na Konservatorij za glasbo in balet Maribor, kjer je bil vsa štiri leta dijak pri profesorju Nejcu Mercu. V času srednje šole se je udeležil mnogih državnih in mednarodnih tekmovanj v solo kategoriji in v kategoriji komornih skupin. Dosegel je izjemne uspehe, med njimi prvo zlato plaketo na mednarodnem tekmovanju Woodwind & Brass v Varaždinu v solo kategoriji in prvo zlato plaketo s posebno pohvalo za doseženih 100 točk s komorno skupino SlideZone Ansamble. Svoje znanje je izpopolnjeval tudi pri svetovno priznanih profesorjih, kot so: Roger Bobo, Steven Mead, Thomas Rüedi, James Gourlay. Žan je leta 2017 igral v operi Dmitrija Šostakoviča Lady Macbeth Mcenskega okraja v SNG Maribor. V preteklih letih se je velikokrat predstavil kot solist z raznimi orkestri, najodmevnejši pa je bil solo s Pihalnim orkestrom Konservatorija za glasbo in balet Maribor, ko se je aprila 2019 v Unionski dvorani v Mariboru predstavil s skladbo The Green Hill, skladatelja Berta Appermonta. Od svojega desetega leta je reden član Pihalnega orkestra občine Šentilj Paloma in od leta 2017 tudi zasedbe Brass Band Slovenija. Je prejemnik nagrade dr. Romana Klasinca za izjemne dosežke na področju glasbe za leta 2018/19. Šolanje nadaljuje na Akademiji za glasbo v Ljubljani, kjer obiskuje 3. letnik dodiplomskega študija v razredu Nejca Merca.

Luka Ovčjak se je rodil leta 2001 v Slovenj Gradcu. Z glasbo se je srečal že kot majhen otrok, rad jo je poslušal, ker poje in igra harmoniko tudi njegov oče. Tako se je ob vpisu v osnovno šolo vpisal tudi v glasbeno šolo. Prvo leto je igral kljunasto flavto, nato pa prešel na evfonij. Končal je višjo stopnjo glasbene šole pod mentorstvom profesorja Mirana Šumečnika in umetniško gimnazijo v Velenju pod mentorstvom Mitja Škorjanca. Sedaj nadaljuje šolanje na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu Nejca Merca. V vseh teh letih se je kot solist udeležil različnih tekmovanj. Nastopal je na regijskih in državnih tekmovanjih mladih glasbenikov Temsig, večkrat pa tudi na mednarodnih glasbenih tekmovanjih Svirel in v Varaždinu. Na vseh tekmovanjih je dobil zlato priznanje ali zlato plaketo ali prvo nagrado. V aprilu 2016 je na mednarodnem tekmovanju v Varaždinu tudi zmagal v svoji skupini. Igra tudi v komorni skupini trobil, ki je na regijskem tekmovanju Temsig osvojila zlato, na državnem srebrno in na mednarodnem tekmovanju Svirel zlato priznanje.  V preteklem šolskem letu je v Glasbeni šoli FKK osvojil plaketo za izjemne dosežke kot solist in kot član komorne zasedbe trobil.

Snemanje koncerta PRISLUHNIMO, 17.6.2021

Ana Gorjanc, kitara 14:45, Slovenska filharmonija, dvorana Slavka Osterca

Snemanje koncerta GLASBENI SAMOVAR, 17.6.2021 ob 16.15

Trio Muska 16:15, Slovenska filharmonija, dvorana Slavka Osterca

Snemanje koncerta GLASBENI SAMOVAR, 17.6.2021 ob 17:45

Neja Anderle, saksofon 17:45, Slovenska filharmonija, dvorana Slavka Osterca
| | SEP 24 PET

MATI NARAVA

Orkester Slovenske filharmonije 09:30, Gallusova dvorana Cankarjevega doma
| | SEP 24 PET

MATI NARAVA

Orkester Slovenske filharmonije 11:30, Gallusova dvorana Cankarjevega doma

| | MAJ 19 SRE
19. maj 2021 16:15 Slovenska filharmonija, dvorana Slavka Osterca
Snemanje koncerta brez publike.