JESENSKE SERENADE

PROSTRANOST

KONCERT V LJUBLJANI JE RAZPRODAN!

Kvartet violončel
Katarina Kozjek
Izak Hudnik
Sebastian Bertoncelj
Tamara Gombač

Koncert z besedo povezuje Dejan Pevčević.
Besedila je izbral Tobija Hudnik.

Spored:

Kazimierz Wiłkomirski (1900–1995): 
Rapsodija iz Kvarteta violončel
Allegro con fuoco

Alexander Tansman (1897–1986): 
Dva stavka za kvartet violončel
Adagio cantabile
Allegro molto risoluto

Milan Kundera, prevedel Dušan Baran: 
Odlomek iz Uvoda k slovenski izdaji knjige Smešne ljubezni

Leon Firšt (1994):  
Štiri slike za kvartet violončel
Giocoso
Misterioso
Dramatico
Sollevato

  * krstna izvedba

Milan Kundera, prevedel Dušan Baran: 
Odlomek iz Uvoda k slovenski izdaji knjige Smešne ljubezni

Rudolf Matz (1901–1988): 
Kvartet violončel v d-molu
IV. Assai drammatico
V. Finale in modo rustico

KVARTET VIOLONČEL sestavljajo slovenski violončelisti mlajše generacije. Vsi so svojo glasbeno pot pričeli na ljubljanski Akademiji za glasbo pri prof. Milošu Mlejniku, svoj glasbeni izraz pa kasneje izčiščevali na prestižnih univerzah širom Evrope in številnih seminarjih pri svetovno uveljavljenih violončelistih. Po končanem formalnem študiju so ostali aktivni na mnogih področjih - kot solisti v sodelovanju s slovenskimi orkestri in v okviru tako domačih kot mednarodnih festivalov, komorni glasbeniki v najrazličnejših sestavih, pedagogi na vseh stopnjah glasbenega izobraževanja in orkestrski glasbeniki. Povezuje jih skupna glasbena in ustvarjalna vizija, v duhu katere so prvič skupaj zazveneli na koncertu »La forza del violoncello« v okviru 3. festivala Cellofest Ljubljana. Želja po nadaljnem umetniškem ustvarjanju jih je pripeljala do cikla Jesenske serenade, za katerega so izbrali atraktiven program originalnih del za kvartet violončel skladateljev slovanskih korenin. Dinamika kvarteta sloni na medsebojnem vzpodbujanju in izražanju vseh članov, zato si namesto določenih vlog violončelisti vodilno pobudo podajajo med seboj.

LEON FIRŠT je eden največkrat nagrajenih in najbolj izvajanih slovenskih skladateljev mlajše generacije. Na Akademiji za glasbo v Ljubljani je pri prof. Dušanu Bavdku zaključil magistrski študij kompozicije. Pred tem je na  Glasbeni šoli v Celju končal nižjo stopnjo klarineta (prof. Bojan Logar) ter nadaljeval srednjo stopnjo s študijem tolkal v razredu prof. Damirja Korošca na Prvi gimnaziji v Celju in Glasbeni šoli Celje. Do sedaj je ustvaril več kot 70 simfoničnih, komornih in solističnih skladb, ki so bile večkrat izvedene na koncertih v Sloveniji in po svetu. Njegove skladbe za mlajše glasbenike so pogosto izbrane za obvezne skladbe na raznih državnih tekmovanjih, komorne in orkestrske skladbe pa redno izvajajo najbolj eminentni slovenski glasbeniki (Slovenska filharmonija, Orkester RTV, Kvintet Slowind, Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije idr.). Njegov opus vsebuje tudi glasbeno-scenska dela (opereta Usanjano življenje, opera V imenu ljubezni, muzikal Veronika Deseniška) ter odrsko in filmsko glasbo. Za svoje delo je bil večkrat nagrajen doma in v tujini. 

DEJAN PEVČEVIĆ o sebi pravi: “ Sem otrok Jugoslavije, rojen v zasneženi Ljubljani in od takrat živim pod Kamniško-Savinjskimi Alpami. Nekega dne sem iz radovednosti pogledal v gledališče in se zaljubil v odrske deske. Ta ljubezen me je peljala po akademijskem dvorcu od zvedavega študenta, preko diplomanta, do magistra umetnosti. Med študijem in po njem sem se profesionalno igral tako v institucionalnih igralnicah (MGL, SMG, SLGC, RTV SLO, APT, MGP, Mini teater, CD, SSG…) kot tudi izven njih (ŠKUC teater, GML, Flota, KUD France Prešeren, Glasbena matica itn.). Poklicno sem deloval doma in v tujini. Najbolj zanimive igre, med tistimi, ki vam jih lahko zaupam, so bile: zvedavost v monodrami Otročarije, varanje v gledališki predstavi Igra s pari, ples v Bariju, zavajanje v TV nanizanki Daleč je smrt, lebdenje v breztežnosti s predstavo , poetika Jesenskih serenad, ljubljenje v filmu Deževanje, vojskovanje za Osvoboditev Primorske, potem je tu še radijska igra Sveta Barbara, režija gibljivih slik, npr. film Adrenalinc ter ostale stvaritve (95). Višek časa in energije vlagam v vse, kar miga in giba, npr.: surfanje, prijateljevanje, vandranje po svetu, potapljanje v knjigo ali morje, hribolazenje, plesno migotalkanje ...”


Prihajajoči koncerti

| | MAJ 18 TOR

CESARJEVA NOVA OBLAČILA - Odpovedano!

Policijski orkester 10:30, Linhartova dvorana Cankarjevega doma
| | MAJ 19 SRE

Snemanje koncerta DOBIMO SE V SLOVENSKI FILHARMONIJI, 19.5.2021, ob 15:45

Meta Pirc, flavta 14:45, Slovenska filharmonija, dvorana Slavka Osterca
| | MAJ 19 SRE

Snemanje koncerta GLASBENI SAMOVAR, 19.5.2021

Kaj že ti igraš? kvartet 16:15, Slovenska filharmonija, dvorana Slavka Osterca
| | MAJ 19 SRE

Snemanje koncerta ZVOKI MLADIH, 19.5.2021

Duo Dva 17:45, Slovenska filharmonija, dvorana Slavka Osterca
| | MAJ 19 SRE

Snemanje koncerta DOBIMO SE V SLOVENSKI FILHARMONIJI, 19.5.2021, ob 19:15

Ema Krečič, violončelo · Sara Köveš, klavir 19:15, Slovenska filharmonija, dvorana Slavka Osterca

Na sporedu


| | SEP 8 TOR

| | SEP 10 ČET
10. september 2020 20:00 Dvorec Bukovje v Dravogradu

| | SEP 11 PET
11. september 2020 20:00 Grajska klet v Vipavskem križu

| | SEP 15 TOR
15. september 2020 20:00 Župnijska cerkev sv. Jakoba v Ljubljani
RAZPRODANO!

| | SEP 16 SRE

Povej naprej