PRISLUHNIMO

Prisluhnimo, 20.2.2023

Anja Kralj, violina
Tea Andrijić, klavir
*
Ana Plahutnik, sopran
Andreja Kosmač, klavir


Spored:

Claude Debussy (1862–1918): 
Sonata za violino in klavir
Allegro vivo
Intermède: Fantasque et léger
Finale: Très animé

Janez Matičič (1926–2022): 
Tri skladbe za violino in klavir
Prélude
Air
Nocturne

Flausino Vale (1894–1954), prir. Jascha Heifetz: 
Ao pé da fogueira (Ob kresu)

*

Franz Schubert (1797–1828): 
Die junge Nonne (Mlada redovnica), D. 828
Nacht und Träume (Noč in sanje), D. 827

Lucijan Marija Škerjanc (1900–1973): 
Večerna impresija
Pisma

Josip Pavčič (1870–1949): 
Ženjica (besedilo Ferdo Kozak)
Ciciban, Cicifuj (besedilo Oton Župančič)

Zorko Prelovec (1887–1939): 
Dekliška pesem (besedilo Mirko Kunčič)

Josip Michl (1879–1959): 
Nezakonska mati (besedilo France Prešeren)

Aldo Kumar (1954): 
Pa da bi znal (besedilo Srečko Kosovel)

Samo Vovk (1989): 
Lahko noč (besedilo Josip Murn Aleksandrov)

Anja Kralj se je začela učiti violino s petimi leti pri prof. Poloni Češarek. Po končani nižji glasbeni šoli se je vpisala na Konservatorij za glasbo in balet v Ljubljani, kjer je pod mentorstvom prof. Žige Branka tudi maturirala. Sedaj študira na Akademiji za glasbo pri prof. Gorjanu Košuti. Redno se udeležuje tekmovanj na državni in mednarodni ravni ter kot solistka in članica Godalnega kvarteta Perpetuum nastopa na samostojnih recitalih. Izpopolnjuje se na mojstrskih tečajih pri priznanih profesorjih: Latici Honda Rosenberg, Igorju Ozimu, Wonji Kim Ozim, Michaelu Frischenschlagerju, Sandorju Javorkaiu, Vesni Stanković, Janezu Podlesku idr. Zanimata jo tudi sodobna in ljudska glasba. Prvinskost in preprostost slednje spoznava pri Akademski folklorni skupini France Marolt, sodobno pa raziskuje preko skupnega muziciranja s saksofonistko Vido Piko Vatovec, ki se predstavljata kot Duo Bob.

Pianistka Tea Andrijić, rojena 1987 v Beogradu, je nižjo in srednjo glasbeno izobrazbo pridobila na Glasbeni šoli Stevan Stojanović Mokranjac v Beogradu v razredu profesorice Tijane Dimitrijević in Esme Musić. Je dobitnica diplome za najboljši maturitetni izpit iz klavirja v letu 2003. S šestnajstimi leti je bila kot posebej nadarjena sprejeta na Akademijo za glasbo v Beogradu. Študirala je v razredih profesorja Aleksandra Serdara in Ninoslava Živkovića, diplomo je opravila z odliko. V času šolanja se je uspešno udeležila številnih mednarodnih tekmovanj, kot so Petar Konjović, dr. Vojislav Vučković, Isidor Bajić, Bijenale, Gradus ad Parnasum, EPTA, Davorin Jenko, kjer je dosegla prestižne rezultate in petkrat prejela naziv laureat. Bila je tudi dobitnica štipendij Emil Hajek in Yamaha kot najbolj obetavna študentka. Za sodelovanje z mladimi talenti je bila na mednarodnih tekmovanjih Jaroslav Kocian, Bravo in String Fest večkrat nagrajena za najboljšo klavirsko spremljavo. Nastopala je kot solistka, komorna glasbenica in klavirska sodelavka v Srbiji, Sloveniji, Makedoniji, Bosni in Hercegovini, Italiji, Nemčiji, Romuniji, Belgiji, Indoneziji in na Češkem. Deset let je uspešno delala kot profesorica klavirja in klavirska spremljevalka, od tega sedem let na Šoli za glasbene talente v Ćupriji. Od leta 2017 je zaposlena kot strokovna sodelavka na Akademiji za glasbo v Ljubljani.

*

Ana Plahutnik se je rodila l.1999 v Ljubljani. Umetniško pot je začela kot pianistka na Glasbeni šoli Kamnik, ob izobraževanju na Biotehniškem izobraževalnem centru Ljubljana pa se je začela učiti petje na Glasbeni šoli Logatec pri prof. Nini Kompare Volasko, po uspešno opravljenem sprejemnem izpitu l. 2016 pa nadaljuje šolanje na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana v razredu prof. Tatjane Vasle. Že v prvem letu šolanja je pod mentorstvom Nine Kompare Volasko osvojila prvo nagrado in zlato priznanje na tekmovanju TEMSIG v kategoriji 1.a, v naslednjih letih pa je pod mentorstvom Tatjane Vasle osvojila tretje mesto na mednarodnem tekmovanju Iuventus canti na Slovaškem in četrto mesto na mednarodnem tekmovanju Daleki akordi v Splitu. V letu 2019 je ponovno tekmovala na tekmovanju TEMSIG, kjer je osvojila prvo nagrado in zlato plaketo v kategoriji 1.c z 98 točkami. Leta 2020 je uspešno opravila sprejemni preizkus na Akademiji za glasbo v Ljubljani, kjer nadaljuje petje v razredu prof. Matjaža Robavsa. Leta 2022 je na tekmovanju TEMSIG ponovno osvojila prvo nagrado in zlato plaketo. Poleg petja pa se ljubiteljsko ukvarja tudi z gledališčem. Igrala je večje in manjše vloge v predstavah Charleyeva teta, Divji lovec, Lepo je biti muzikant ter Pri belem konjičku v Poletnem gledališču Studenec pri Škocjanu. V sezoni 2022/23 nastopa kot gostja v SNG Drama Ljubljana z vlogo Alecte v predstavi Penelopiada režiserke Livije Pandur. V letu 2022 je kot solistka nastopala s Simfoničnim orkestrom Cantabile na festivalu Anches d’Azur v Franciji. Nastopa tudi na različnih prireditvah, koncertih ter izvaja tudi samostojne recitale ob spremljavi očeta, citrarja Tomaža Plahutnika, ter citrarke Janje Brlec. 

Pianistka Andreja Kosmač je z odliko diplomirala na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu prof. Dubravke Tomšič Srebotnjak. Po diplomi se je izpopolnjevala pri prof. S. Gadžijevu, prof. M. Van den Hoeku na Dunajskem konservatoriju ter na mojstrskih tečajih pri profesorjih J. Lateinerju, L. Brumbergu, S. Falvaiu, R. Vardu in O. Maisenbergu. Že med študijem je imela več samostojnih in komornih koncertov v Sloveniji, Avstriji, Italiji in Veliki Britaniji. Sodelovala je na številnih tekmovanjih in prejela vrsto prvih nagrad: na Mozartovem klavirskem tekmovanju v Ljubljani 1991, TEMSIG-u 1992 in 1995, Mednarodnem klavirskem tekmovanju Konzerteum v Grčiji leta 1995. Leta 1996 je prejela študentsko Prešernovo nagrado Akademije za glasbo. Arhivsko je snemala za RTV Slovenija in italijanski RAI ter sodelovala pri izdaji več zgoščenk. Kot solistka je igrala z Orkestrom SGBŠ, Orkestrom Slovenske filharmonije, s Simfoniki RTV Slovenija, leta 2004 pa je kot predstavnica Slovenije nastopila z moskovskim Komornim orkestrom Kremlin. Zdaj se posveča predvsem igranju komorne glasbe. Na recitalih in koncertih nastopa z uveljavljenimi domačimi in tujimi umetniki, predvsem s pevci in flavtisti. Pogosto sodeluje kot korepetitorka na mojstrskih tečajih, ki jih vodijo vrhunski umetniki. Kot pedagoginja je dejavna na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani, kot umetniška sodelavka pa tudi na Akademiji za glasbo v Ljubljani.


Prihajajoči koncerti

| | SEP 1 PET

Draga srednješolka / srednješolec,

Mešani mladinski pevski zbor Veter 16:00, Krekov trg 2, Šentjakobsko gledališče, 2. nadstropje levo, vhod pri predoru
| | OKT 9 PON

Glasbena ulica, 9.10.2023

19:00, Velika dvorana KGBL OE Glasbena šola (Vegova ulica 7, Ljubljana)
| | OKT 18 SRE

Mladi mladim, 18.10.2023

19:30, Kosovelova dvorana Cankarjevega doma
| | OKT 24 TOR

Zvoki mladih, 24.10.2023

19:30, Rdeča dvorana Magistrata
| | OKT 25 SRE

Dobimo se, 25.10.2023

19:30, Rdeča dvorana Magistrata

Na sporedu


| | FEB 20 PON
20. februar 2023 19:00 Velika dvorana KGBL (Vegova ulica 7, Ljubljana)
Vstop prost.

Povej naprej