PRISLUHNIMO

Prisluhnimo, 11.3.2024

Taja Rijavec, harfa
*
Godalni kvartet Perpetuum
Nuša Rejc, violina
Anja Kralj, violina
Manica Slapšak, viola
Urša Roš, violončelo

Spored:

Domenico Scarlatti (1685–1757): 
Sonata v A-duru, K208

Bedřich Smetana (1824–1884), trans. Hans Trneček:
Vltava iz cikla simfoničnih pesnitev Moja domovina

Alojz Srebotnjak (1931–2010): 
5 preludijev za harfo
2. Andante, con espressione
4. Moderato, molto agitato

Philippe Hersant (1948):
Bamyan

*

Darijan Božič (1933–2018): 
Pop art 3 za godalni kvartet
Forma V 
Forma VI

Maurice Ravel (1875–1937): 
Godalni kvartet v F-duru
Allegro moderato – Très doux 
Assez vif –Très rythmé
Très lent
Vif et agité

Harfistka Taja Rijavec je začela igrati harfo pri sedmih letih na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana pri prof. Anji Gaberc. Že v nižji glasbeni šoli je  začela redno nastopati in prejemati nagrade na tekmovanjih. Leta 2015 je bila sprejeta na Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana - Umetniška gimnazija, v razred prof. Anje Gaberc. Po maturi je glasbeno pot nadaljevala na dodiplomskem študiju na Konservatoriju Maastricht na Nizozemskem, pri prof. Anneleen Lenaerts, kjer je tudi leta 2023 diplomirala. Trenutno opravlja podiplomski študij pri prof. Gabrieli Mossyrsch in hkrati specializacijo na harfi pri prof. Anneleen Lenaerts, oboje na Zasebni univerzi za glasbo in umetnost mesta Dunaj. Je nagrajenka mnogih državnih in mednarodnih tekmovanj, med drugim je prejela drugo nagrado na Concours Francais de la Harpe leta 2023, tretjo nagrado in zlato plaketo na Temsigu leta 2018, tretjo  nagrado  na Tekmovanju mladih glasbenikov Petar Konjević 2017. Redno nastopa po Sloveniji, Avstriji in Nizozemski kot solistka ali v komornih zasedbah. V preteklosti je izvedla dva recitala za Glasbeno mladino ljubljansko in dva reciatala za Glasbeno mladino Slovenije v sklopu GM Oder. V duu z Marino Solano Romero je nastopila na festivalu Night of Classical Music v Maastrichtu. Od leta 2014 redno igra v različnih orkestrih, s katerimi je imela koncerte v prestižnih dvoranah po Evropi, med drugim tudi v dunajski Musikverein. Pri izvedbi koncertov je sodelovala s priznanimi dirigenti, kot so: Federico Santi, Ivan Meylemans, Slaven Kulenović. Redno se udeležuje mojstrskih tečajev priznanih harfistov: prof. Sylvaina Blassela, prof. Mariko Anraku, prof. Isabele Perrin, prof. Nicolette Sanzin, prof. Mojce Zlobko Vajgl. Taji je v izredno veselje sodelovati z mladimi skladatelji, kjer ima možnost igrati njihove skladbe. Skladbe so bile izvajane na festivalu Living Composers v Maastrichtu. V letu 2018 je bila štipendistka MOL- a. Od leta 2019 do leta 2023 je za študij v tujini prejemala štipendijo Ministrstva za kulturo RS.

*

Godalni kvartet Perpetuum sestavljajo violinistki Nuša Rejc in Anja Kralj, violistka Manica Slapšak ter violončelistka Urša Roš. Vse so študentke podiplomskega študija na Akademiji za glasbo v Ljubljani, kot kvartet pa delujejo od leta 2020 pod mentorstvom doc. Janeza Podleska. Redno se predstavljajo na priložnostnih nastopih pod okriljem Univerze v Ljubljani, večkrat so nastopile v Narodni galeriji, na Bledu in tudi na Brdu pri Kranju v sklopu predsedovanja Slovenije Evropski uniji. Na ljubljanskem magistratu so izvedle recital v okviru koncertnega cikla Solo e da Camera ter igrale v sklopu Festivala Ljubljana. Članice kvarteta tudi posamezno redno koncertirajo, se udeležujejo glasbenih tekmovanj in mojstrskih tečajev pri domačih in tujih profesorjih tako doma kot v tujini, kot kvartet pa so se izpopolnjevale pri prof. Pavletu Zajcevu, Maruši Bogataj in Sebastianu Bertonclju.


Prihajajoči koncerti

| | APR 3 SRE

OSTRŽEK, 3.4.2024

Policijski orkester 10:30, Linhartova dvorana Cankarjevega doma
| | APR 4 ČET

CESARJEVA NOVA OBLAČILA, 4.4.2024

Policijski orkester 10:30, Linhartova dvorana Cankarjevega doma
| | APR 5 PET

MARTIN KRPAN, 5.4.2024

Policijski orkester 10:30, Linhartova dvorana Cankarjevega doma
| | APR 5 PET

Zborovski pevci za zborovske pevce, 5.4.2024

Mešani mladinski pevski zbor Veter Ljubljana · Mešani mladinski pevski zbor Gimnazije Brežice 19:00, Mestni muzej Ljubljana
| | APR 15 PON

JAZZ MLADIH, 18.4.2024

Big Band Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana 19:00, Dvorana Lucijana Marije Škerjanca KGBL

Na sporedu


| | MAR 11 PON
11. marec 2024 19:30 Mestni muzej Ljubljana

Povej naprej