MLADI MLADIM

MLADI MLADIM, 16.10.2019

Neža Podbršček, angleški rog
Beata Ilona Barcza, klavir
*
Grega Rus, kontrabas
Nadja Rus, klavir

Spored:

Carlo Yvon (1798–1854): 
Sonata za angleški rog in klavir 
Largo sostenuto
Allegro agitato 
Adagio
Rondo: Allegro con moto

Pavle Merkù (1927–2014):
Tre invenzioni za angleški rog solo 
Mosso
Largo
Mosso, nervoso

Claude Debussy (1862–1918), prir. Vincent David:
Rapsodija za saksofon in orkester

*

Giovanni Bottesini (1821–1889):
Elegija št. 1 v D-duru za kontrabas in klavir

Lucijan Marija Škerjanc (1900–1973), prir. Zoran Marković:
Pet liričnih melodij za violončelo in klavir
Andante
Lento
Moderato cantabile
Lento
Lento

Giovanni Bottesini (1821–1889):
Fantazija na temo iz Bellinijeve opere Mesečnica 

Neža Podbršček, rojena 1996, je začela obiskovati Glasbeno šolo Nova Gorica pri šestih letih. Najprej se je učila kljunasto  flavto. Obenem se je, pri desetih letih,  začela uvajati v igro oboe pri prof. Andreji Konjedic Lenardič. Dosegla je zelo dobre rezultate na različnih mednarodnih tekmovanjih, med njimi tudi tri prve nagrade (Euritmia Povoletto 2010, OFF Beat Krško 2009 in 2011) ter srebrno plaketo na 39. tekmovanju Temsig. Marca 2019 je zaključila prvo stopnjo študija oboe na Akademiji za glasbo v  Ljubljani pri prof. Mateju Šarcu. Pod njegovim mentorstvom je na 42. tekmovanju Temsig dosegla zlato plaketo in prvo nagrado ter zlati plaketi na tekmovanju Euritmia v Povolettu, tekmovanju Svirél v Štanjelu ter srebrno plaketo na 45. tekmovanju Temsig. Leta 2015 je prejela Škerjančevo nagrado za izjemne uspehe pri umetniškem uveljavljanju Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana. Je članica pihalnega kvinteta ter simfoničnega, pihalnega in baročnega orkestra Akademije za glasbo. Kot oboistka in angleškohornistka redno sodeluje tudi z Orkestrom Slovenske filharmonije, Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, Orkestrom SNG Opera in balet Maribor ter Orkestrom Slovenske vojske. Svoje znanje izpopolnjuje na različnih seminarjih, tečajih in poletnih šolah pri priznanih oboistih: Guyu Poratu, Maji Kojc, Emanuelu Abbühlu, Hansjörgu Schellenbergerju, Mauriceu Bourgueu, Christophu Hartmannu, Simonu Fuchsu, Domenicu Orlandu ter mnogih drugih. 

Beata Ilona Barcza (Madžarska) je svojo glasbeno pot začela z lekcijami klavirja v Fertődu na Glasbeni šoli Josepha Haydna. Študij je nadaljevala na Univerzi v Pécsu na Akademiji za glasbo in vizualno umetnost, kjer je leta 2012 diplomirala kot pianistka, leta 2013 pa tudi kot profesorica klavirja. Študij je nadaljevala kot doktorska študentka. Večkrat je sodelovala na različnih tekmovanjih, kjer je osvojila pohvalno število prvih nagrad. Kot pianistka in korepetitorka sodeluje na mnogih festivalih in mednarodnih tekmovanjih (Europa Cantant Festival, Orkesterkamp Bovec, Svirél) ter mojstrskih tečajih. Udeležila se je mojstrskega tečaja Daliborja Miklavčiča v Ljubljani, Konstantina Bogine, Zoltána Kocsisa in številnih drugih, kot korepetitorka pa je poleti 2016 sodelovala na mojstrskem tečaju petja s Pio Brodnik. Leta 2015 je prejela štipendijo za študij na Akademiji za glasbo v Ljubljani in en semester obiskovala razred Jasminke Stančul, istega leta je tudi uspešno nastopala z violončelistom Jako Stadlerjem in pianistom Miho Haasom. Sodelovala in nastopala je že z mnogimi slovenskimi glasbeniki, na primer s Tiborjem Kerekešem, z Rokom Zgoncem, Žigo Brankom, Matejem Grahkom in drugimi. Kot pianistka redno nastopa na recitalih v Narodnem gledališču Pécs skupaj z odlično sopranistko Marianno Váradi. Beato zanimajo tudi glasbila s tipkami, ki so tipična za zgodnjo glasbo. Na Madžarskem se je tri leta dodatno izobraževala v igranju na čembalo, na povabilo Malcolma Bilsona pa se je v Ithaci (ZDA) udeležila tudi mojstrskega tečaja fortepiana. Trenutno dela kot korepetitorka na Akademiji za glasbo v Ljubljani.

*

Grega Rus je začel igrati kontrabas pri petnajstih letih na nižji glasbeni šoli Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana, kjer ga je poučeval prof. Blaž Zupan. Šolanje je nadaljeval na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana pri profesorjih Iztoku Hrastniku in Janezu Avšiču. Julija letos je zaključil  študij kontrabasa na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri red. prof. Zoranu Markoviću. Dodatno se je izpopolnjeval pri profesorjih, kot so: Slawomir Grenda, Martin Heinze, Dorin Marc, Wies de Boeve. Tekom študija se je udeležil več državnih (TEMSIG 2012, 2015) in mednarodnih (Svirel, Niš) tekmovanj ter vsakič prejel prvo nagrado. Je prejemnik Škerjančeve in študentske Prešernove nagrade. Med študijem je kot solist nastopil z Orkestrom SNG Opera in balet Ljubljana in s Simfoničnim orkestrom SNG Maribor. Igra v duu s sestro, pianistko  Nadjo Rus. Skupaj sta nastopala na koncertih Festivala Ljubljana, Festivala Lent, v okviru Glasbene mladine ljubljanske. Grega je član kvinteta kontrabasov Bass chorus in kvarteta kontrabasov Scaramelli bass quartet, s katerima nastopa doma in v tujini. Udeležil se je treh turnej z Mladinskim orkestrom Gustava Mahlerja, ki je eden najbolj eminentnih mladinskih orkestrov, in je imel čast igrati pod taktirko znanih dirigentov klasične glasbe (Danielom Hardingom, Philippejem Jordanom, Christophom Eschenbachom, Davidom Afkhamom, Lorenzom Viottijem) v najprestižnejših dvoranah v Evropi. Z mladinskim orkestrom EUYO je nastopal na svetovni slovesnosti ob stoletnici konca 1. svetovne vojne v Parizu, kjer so izvedli Ravelov Bolero pod taktirko Vasilija Petrenka. Septembra lani je uspešno opravil avdicijo za namestnika vodje kontrabasov v Simfoničnem orkestru Slovenske filharmonije.

Nadja Rus se je začela učiti klavir z osmimi leti v razredu prof. Ilonke Pucihar v Horjulu. Šolanje je nadaljevala na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani v razredu prof. Lidije Malahotky Haas. Z odliko je končala študij klavirja na Akademiji za glasbo Ljubljana v razredu red. prof. Hinka Haasa. Poleg tega končuje tudi študij predmeta klavirski duo na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu. Na mednarodnih in državnih tekmovanjih je bila vselej prejemnica ene od nagrad. Redno se je udeleževala tudi mednarodnih poletnih šol in seminarjev v Sloveniji in tujini, pri priznanih profesorjih: Kevinu Robertu Orru, Chiari Bertoglio, Tatjani Ognjanović, Agathe Leimoni, Juriju Bogdanovu, Borislavi Tanevi, Claudiu Constantiniju. Kot solistka je nastopila s priložnostnima orkestroma v Mariboru in na Vrhniki.


Prihajajoči koncerti


Na sporedu


| | OKT 16 SRE
16. oktober 2019 19:30 Klub Cankarjevega doma
5.00 €