MLADI MLADIM

MLADI MLADIM, 11.12.2019

Marko Erzar, bariton
Ivan Pernicki, klavir
*
Tea Trifković, sopran
Ana Semič Bursać, klavir

Spored:

Robert Schumann (1810–1856):
Dichterliebe (Pesnikova ljubezen), op. 48
16 samospevov na pesmi Heinricha Heineja, prepesnil Pavel Oblak
1. Im wunderschönen Monat Mai (Takrat, ko obišče naj maj)
2. Aus meinen Tränen sprießen (Iz mojih solz poganja)
3. Die Rose, die Lilie, die Taube, die Sonne (Za vrtnico, sonce, lilijo)
4. Wenn ich in deine Augen seh (Če kdaj se ti zazrem v oči)
5. Ich will meine Seele tauchen (Če mogel bi v lilije kelih)
6. Im Rhein, im heiligen Strome (Tam v Renu, reki mogočni)
7. Ich grolle nicht (Ne tožim nič)
8. Und wüßten's die Blumen, die kleinen (Ko vedele cvetke bi male)
9. Das ist ein Flöten und Geigen (So trije: so flavta, so gosli)
10. Hör' ich das Liedchen klingen (Če bi še enkrat peti te slišal)
11. Ein Jüngling liebt ein Mädchen (Je fant mladenko ljubil)
12. Am leuchtenden Sommermorgen (Ob jutranji zori zlati)
13. Ich hab' im Traum geweinet (Vso noč sem jokal v spanju)
14. Allnächtlich im Traume (Smehljaš se mi v sanjah)
15. Aus alten Märchen (Iz starih pravljic)
16. Die alten, bösen Lieder (Za stare pesmi krute)

*

Clara Schumann (1819–1896):
Šest samospevov na pesmi iz Jucunde Hermanna Rolletta, op. 23
1. Was weinst du, Blümlein (Čemu jočeš, rožica)
2. An einem lichten Morgen (V jasnem jutru)
3. Geheimes Flüstern hier und dort (Tu in tam skrivno šepetanje)
4. Auf einem grünen Hügel (Na zelenem griču)
5. Das ist ein Tag, der klingen mag (To je dan, ko bo veselo zvenelo)
6. O Lust, o Lust (O želja, o želja)

Georg Friedrich Händel (1685–1759):
Credete al mio dolore (Verjemi moji bolečini), arija Morgane iz opere Alcina

Gaetano Donizetti (1797–1848): 
Prendi, per me sei libero (Vzemite, zame ste svobodni), arija Adine iz opere Ljubezenski napoj

Charles Gounod (1818–1893):
Ah! Je veux vivre (Ah! Hočem živeti), arija Julije iz opere Romeo in Julija

Marko Erzar (1996) je študent Akademije za glasbo v Ljubljani v razredu izr. prof. Barbare Jernječič Fürst, mag. art. V letu 2016 je nastopil v operi Le petit café Teje Merhar v sklopu projekta Akademije za glasbo Mini opere ter v Fideliu L. v. Beethovna s SNG Opera in balet Ljubljana. Leta 2017 je debitiral v vlogi Sprecher ter Papageno (zamenjava) v programu Lyric Opera Studio Weimar v Čarobni piščali W. A. Mozarta. V letu 2018 je debitiral kot Gandalf v operi The Hobbit skladatelja Deana Burrya, kot Smrt v operi Lenora Toma Kobeta, kot On v Pesmi o ljubezni Teje Merhar ter kot Alvar v Les Indes galantes J. P. Rameauja pod vodstvom Muziektheater Transparant. Leta 2019 je sodeloval pri projektu Mini opere 2, v operi Matica Romiha Gaja kot Samorog, v operi Tilna Slakana Stari ima vedno prav kot Stari mož. V sklopu Berlin Opera Academy pa je nastopil kot Don Giovanni v operi W. A. Mozarta Don Giovanni. Je dobitnik najvišjih nagrad na mednarodnih tekmovanjih (Novi Sad, Maribor, Novo mesto, Osijek). Redno se udeležuje seminarjev ter mojstrskih tečajev pri priznanih pedagogih (Marcos Fink, Ludovic Tezier, Alessandro Corbelli, Silvana Bazzoni Bartoli). Je prejemnik štipendije za nadarjene študente Mestne občine Ljubljana.

Pianist Ivan Pernicki je diplomiral na Akademiji za glasbo v Zagrebu in se nato vpisal na podiplomski študij v La Schola Cantorum v Parizu. V času svojega glasbenega izobraževanja je prejel številne nagrade, redno nastopa kot solist in komorni glasbenik širom po Evropi (Švica, Avstrija, Latvija, Italija, Francija, Hrvaška, Slovenija, Bosna in Hercegovina, Srbija) in v Združenih državah Amerike. Leta 2008 je bil povabljen, da je krstno izvedel skladbo Erica Ewazana na Akademiji Juilliard v New Yorku. V naslednjih dveh letih je bil štipendist Mednarodnega pianističnega inštituta na Mannes College of Music v New Yorku. Snemal je za Hrvaško radiotelevizijo. Leta 2014 in 2018 se je z velikim uspehom predstavil kot koncertni pianist na več glasbenih akademijah v Združenih državah Amerike z izvedbami del hrvaških, ameriških in evropskih avtorjev. Leta 2014 leta je prejel posebno nagrado za najboljšega vokalnega korepetitorja na tekmovanju Lazar Jovanović v Beogradu. Leta 2016 je bil izbran za sodelavca na mojstrskem tečaju Poetry and Performance of the German Lied v organizaciji Inštituta Franza Schuberta v Badnu pri Dunaju. Od leta 2019 je uradni korepetitor Clarinet Festivala Gran Canaria Internationa, to leto je tudi nastopal z orkestrom Dubrovačke simfonije. Ivan Pernicki je koncertni pianist in od leta 2015 umetniški sodelavec na Akademiji za glasbo v Ljubljani in Glasbeni akademiji v Zagrebu na Oddelku za solo petje.

*

Tea Trifković je svojo pevsko pot pričela pod mentorstvom prof. Saša Čana na glasbeni šoli Moste- Polje v Ljubljani. Leta 2015 je bila sprejeta na ugledno akademijo Hochschule für Musik Carl Maria von Weber v Dresdnu pri prof. Hendrikje Wangemann, kjer je leta 2019 diplomirala na področju petja in še istega leta pričela s podiplomskim študijem opere. Od leta 2016 je štipendistka Mestne občine Ljubljana. Njeno glasbeno pot so spremljali mnogi izvrstni dosežki na pevskih tekmovanjih, med njimi: prva nagrada v prvi kategoriji na tekmovanju Lazar Jovanović v Beogradu leta 2014, prva nagrada v I. a kategoriji Bruna Špiler v Herceg Novem leta 2015 in druga nagrada in drugo mesto v kategoriji I. b na mednarodem tekmovanju Giulio Perotti v oktobru 2017. Izpostaviti je treba še uvrstitev v finale in nagrado za najbolj obetavno mlado pevko na mednarodnem tekmovanju IMMLING 2019, drugo nagrado in zlato plaketo na državnem tekmovanju TEMSIG v kategoriji  2. a ter drugo nagrado na mednarodnem tekmovanju Duschek-Wettbewerb v Pragi. Dodatno se izobražuje na seminarjih pri znanih profesorjih, kot so: Christiane Iven, Snežana Stamenković in Annemarie Zeller.

Ana Semič Bursać je glasbeno pot začela pri prof. Heleni Megušar, srednjo glasbeno šolo pa končala pod mentorstvom red. prof. Hinka Haasa. Leta 2013 je s pohvalo (summa cum laude) diplomirala na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu zasl. prof. Dubravke Tomšič Srebotnjak, leta 2016 pa zaključila magistrski študij na Visoki šoli za glasbo v Baslu v razredu prof. Tobiasa Schabenbergerja. Za svoje dosežke je prejela Škerjančevo nagrado, ki jo podeljuje Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana ter Prešernovo nagrado Akademije za glasbo v Ljubljani. Izpopolnjevala se je na mednarodnih mojstrskih tečajih pri Igorju Lazku, Arbu Valdmi, Elisabeth Fister, Lászlu Baranyayu, Oliverju Kernu, Normi Fisher, Claudiu Martinezu Mehnerju, Nicholasu Hodgesu, Dmitriju Baškirovu in Aleksandru Madžarju.


Prihajajoči koncerti


Na sporedu


| | DEC 11 SRE
11. december 2019 19:30 Slovenska filharmonija, dvorana Slavka Osterca
5.00 €

Povej naprej