JESENSKE SERENADE

Mojca Menoni Sikur, violina
Gea Pantner Volfand, viola
Martin Sikur, violončelo

Koncert z besedo povezuje Dejan Pevčević.
Besedila je izbral Dejan Pevčević.

Wolfgang Amadeus Mozart (1756–1791), prir. Johann Nepomuk Wendt:
Figarova svatba, K. 492 – izbor opernih točk

Lorenzo da Ponte (1749–1838), prevedel Jože Humer:
Odlomki iz libreta opere Figarova svatba

* krokí -ja m (ȋ) knjiž. risba, ki z malo črtami dela osnovni, bistveni vtis pokrajine, predmeta: narisati kroki; pren. pisec malih lirskih krokijev (SSKJ)

Komorna glasba – prijatelji z istimi sanjami in ustvarjalnim nabojem skupaj v – komori. Ha, ha, ha … Šala! Izraz komorna glasba izhaja iz italijanske besedne zveze musica da camera, kar pomeni glasba v manjšem, posvečenem prostoru, kjer prijatelji igrajo za prijatelje in ustvarjajo intimne vezi, se medsebojno spoštujejo, navdihujejo in vzpodbujajo. Torej – vsak glasbenik daje in hkrati prejema.
Kvartet nastopajočih je po študiju v Ljubljani iskal znanje še v tujini in na številnih mojstrskih tečajih.

IRENA ROVTAR, MOJCA MENONI SIKUR, GEA PANTNER VOLFAND in MARTIN SIKUR so dobitniki številnih domačih in tujih nagrad in priznanj. Nastopajo tako solistično kot tudi v različnih komornih sestavih. Irena je flavto študirala pri Karolini Šantl Zupan. Poleg igranja  v Simfoničnem orkestru RTV Slovenija svoje znanje nesebično posreduje še mladim na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani. Mojca je vodja drugih violin v Simfoničnem orkestru RTV. Violino je študirala pri Dejanu Bravničarju, komorno igro pa pri Chia Chouju. Gea je violo študirala pri Miletu Kosiju, komorno igro pa pri članih kvarteta Carmina. V Simfoničnem orkestru RTV Slovenija vodi sekcijo viol. Martin je član Orkestra Slovenske filharmonije. Violončelo je študiral pri Cirilu Škerjancu, komorno igro pa pri Chia Chouju.

DEJAN PEVČEVIĆ o sebi pravi: »Sem otrok Jugoslavije, rojen v zasneženi Ljubljani in od takrat živim pod Kamniško-Savinjskimi Alpami. Nekega dne sem iz radovednosti pogledal v gledališče in se zaljubil v odrske deske. Ta ljubezen me je peljala po akedemijskem dvorcu od zvedavega študenta preko diplomanta do magistra umetnosti. Med študijem in po njem sem se profesionalno igral tako v institucionalnih igralnicah (MGL, SMG, SLGC, RTV SLO, APT, MGP, Mini teater, CD …) kot tudi izven njih (ŠKUC teater, GML, Flota, KUD France Prešeren, Glesbena matica itn.). Poklicno sem deloval doma in v tujini. Najbolj zanimive igre, med tistimi, ki vam jih lahko zaupam, so bile: zvedavost v monodrami Otročarije, varanje v gledališki predstavi Igra s pari, ples v Bari-ju, zavajanje v TV-nanizanki Daleč je smrt, lebdenje v breztežnosti s predstavo , poetika Jesenskih serenad, ljubljenje v filmu Deževanje, vojskovanje za Osvoboditev Primorske, potem je tu še radijska igra Sveta Barbara, režija gibljivih slik, npr. film Adrenalinc ter ostale stvaritve (99). Višek časa in energije vlagam v vse, kar miga in giba, npr.: surfanje, prijateljevanje, vandranje po svetu, potapljanje v knjigo ali morje, hribolazenje, plesno migotalkanje ...«

| | SEP 7 TOR

BITI ALI LJUBITI

Komorna skupina Glasbenega društva Tamburjaši in Mojca Lavrenčič, čembalo in umetniška vodja · Tadej Pišek 20:00, Cerkev sv. Jurija pri Tabru na Baču pri Materiji