GLASBENA ULICA

Glasbena ulica, 27.11.2023

Emanuel Mikac, evfonij
Katalin Péter, klavir
*
Laura Bartelj, violina
Naor Shani, klavir


Spored:

Joseph Horovitz (1926–2022): 
Koncert za evfonij, priredba za evfonij in klavir
Moderato
Lento
Con moto

Georg Philipp Telemann (1681–1767), prir. Nikolaus Delius: 
Sonatina v c-molu
Largo
Allegro
Dolce
Vivace

Pavel Dolenc (1968): 
Dialogi
Napetost
Prepir
Pomiritev
Veselje

*

Lucijan Marija Škerjanc (1900–1973): 
Intermezzo romantique

Ludwig van Beethoven (1770–1827): 
Sonata za violino in klavir št. 6 v A-duru, op. 30, št. 1
Allegro
Adagio molto espressivo
Allegretto con variazioni

Emanuel Mikac je svojo glasbeno pot začel pri osmih letih na Glasbeni šoli Izola v razredu Mirka Orlača. Izobraževanje je nadaljeval na Gimnaziji Koper pri prof. Roku Vilharju, maturiral pa na Konservatoriju za glasbo in balet Maribor v razredu prof. Nejca Merca, pod mentorstvom katerega trenutno študira na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Pod njegovim mentorstvom je 2020 na TEMSIG-u prejel zlato plaketo in tretjo nagrado. Leta 2021 je bil absolutni zmagovalec dveh mednarodnih tekmovanj: PaMus Flow in Varaždin Woodwind&Brass. Leta 2022 je na mednarodnem tekmovanju PaMus Flow prejel zlato plaketo in drugo nagrado, prav tako je s kvartetom 4phonium dobil zlato plaketo in drugo nagrado na tekmovanju TEMSIG. Marca 2023 je na TEMSIG-u prejel zlato plaketo in drugo nagrado. Skozi leta je svojo glasbeno znanje izpopolnjeval pri mednarodno priznanih evfonistih, kot so: Bastien Baumet, Robert Voss, Georg Pranger, Steven Mead, Thomas Rüedi idr. Od decembra 2022 redno sodeluje s Policijskim orkestrom.

Katalin Péter je rojena v Kanjiži v Vojvodini. Že v mladosti se je odločila za glasbo in se pričela učiti klavir in kitaro. Srednjo šolo klavirja je končala v Subotici pri prof. Mariji Sekelj, leta 1993 diplomirala, čez dve leti še končala magisterij pri prof. Arbu Valdmi na Novosadski akademiji za glasbo. Že v študijskih letih je bila večkrat prvonagrajena na republiških in zveznih tekmovanjih mladih glasbenikov. Kot solistka je nastopala z Vojvodinskim mladinskim orkestrom, Novosadskim komornim orkestrom in Subotiško filharmonijo. Koncertirala je v vseh večjih kulturnih središčih bivše Jugoslavije (Zagreb, Sarajevo, Beograd, Ljubljana) in tudi v tujini. Snemala je za RTV Novi Sad, RTV Beograd in RTV Slovenija. Danes je zaposlena kot korepetitorica in učiteljica klavirja na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani. Večkrat se je tudi pojavila kot interpretka sodobne slovenske glasbe na Noči slovenskih skladateljev DSS. Kot umetniška sodelavka sodeluje tudi na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Večkrat je bila sodelujoča pianistka na glasbenih seminarjih in na mednarodnih tekmovanjih.

*
Laura Bartelj, rojena v Novem mestu, je pričela igrati violino pri sedmih letih na Glasbeni šoli v Novem mestu pri Valeriji Jenič. Po zaključeni glasbeni šoli je bila sprejeta na KGBL v razred Tatjane Špragar. Študij je nadaljevala sprva na Dunaju pri profesorici Teodori Sorokowi, kasneje pa zaključila štiriletni dodiplomski študij na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu pri prof. Anke Schittenhelm. Zdaj obiskuje magistrski študij violine na Univerzi v Gradcu pri profesorju Giovanniju Guzzu. Poleg študija je redno sodelovala v profesionalnih orkestrih, kot so: Simfonični orkester RTV, Orkester SNG Opera in balet Ljubljana ter Orkester Slovenske filharmonije. Izkušnje nabira tudi v tujini, in sicer kot koncertna mojstrica DOM Orchestra ter članica Komornega orkestra Capella Calliope. Redno sodeluje v projektih Music for the future ter Art BSA, kjer je koncertna mojstrica Slovenskega mladinskega orkestra. Poleg orkestra jo veseli tudi komorna glasba. Laura je članica komorne zasedbe CWA ter Klavirskega tria Darts. Je dobitnica številnih nagrad in je glasbeno aktivna tako doma kot v tujini. Leta 2022 je prejela posebno nagrado za izvedbo del W. A. Mozarta.

Naor Shani (‎rojen 1993) je pianist in dirigent. Med svojimi primarnimi dejavnostmi je korepetitior v izraelski operi, gledališčih in poučuje glasbo na izobraževalnih ustanovah. Naor je diplomiral na Jeruzalemski glasbeni akademiji, specializiran za orkestrsko dirigiranje. Zadnja leta je služboval kot dirigent in asistent dirigenta v opernih produkcijah tako v Izraelu kot v tujini. Od leta 2014 do 2016 je bil glasbeni direktor Ring-a-Ding-Ding, muzikala, ki temelji na življenju Franka Sinatre, gostoval je v Stuttgartu, Bremnu in Frankfurtu. Vodil je koncert  Mladi skladatelji v Lincoln centru, ki sodeluje z Newyorško filharmonijo in Ansamblom Intercontemporain iz Pariza. Leta 2020 je Naor dirigiral premiero izraelske opere na festivalu IMVAJ v Jerusalem Lyric Operi v Tel Avivu. Naor, ki trenutno živi v Gradcu v Avstriji, dela kot pianist in asistent dirigent graške opere. Februarja 2023 je dirigiral opereto Netopir Johanna Straussa ml., v prihajajočem letu pa bo dirigiral Mozartovo Čarobno piščal. Naor opravlja magistrski študij korepeticije in operno dirigiranje na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu (KUG).


Prihajajoči koncerti

| | MAR 6 SRE

Dobimo se, 6.3.2024

Leon Ravnikar, kitara · Diana Marković, klarinet 19:30, Rdeča dvorana Magistrata
| | MAR 11 PON

Prisluhnimo, 11.3.2024

Taja Rijavec, harfa · Godalni kvartet Perpetuum 19:30, Mestni muzej Ljubljana
| | MAR 12 TOR

PETER IN VOLK, 12.3.2024

Policijski orkester 10:30, Linhartova dvorana Cankarjevega doma
| | MAR 13 SRE

PETER IN VOLK, 13.3.2024

Policijski orkester 10:30, Linhartova dvorana Cankarjevega doma
| | MAR 19 TOR

Ob klavirju, 19.3.2024

Marija Jovanović · Dora Dresler 19:30, Slovenska filharmonija, dvorana Slavka Osterca

Na sporeduPovej naprej