GLASBENA ULICA

GLASBENA ULICA, 2.6.2022

Emanuel Mikac, evfonij
Nika Tkalec, klavir
*
Tilen Udovič, bariton
Peter Grdadolnik, bariton
Andreja Kosmač, klavir


Spored:

Antony Roper (1921–2013): 
Sonata za evfonij 
I.
II. Threnody
III. 

François Glorieux (1932): 
Fantasy

Jani Golob (1948): 
Evforija 

Eric Ewazen (1954): 
Koncert za evfonij
I. Allegro moderato

*

Franz Schubert (1797–1828)
Izbor iz cikla Schwanengesang (Labodji spev)
Liebesbotschaft (Ljubezensko sporočilo)
Abschied (Slovo)
Ihr Bild (Njena slika)
Das Fischermädchen (Ribička)
Die Taubenpost (Golobja pošta)

Lucijan Marija Škerjanc (1900–1973)
Počitek pod goro

Fran Serafin Vilhar (1852–1928)
Ukazi

*

Antonín Dvořak (1841–1904): 
Cigánské melodie, op. 55 (Ciganske pesmi)
Má píseň zas mi láskou zní (Moja pesem mi zopet zveni po ljubezni)
Aj! Kterak trojhranec můj (Ej, kako razkošen zven mojega triangla)
A les je tichý kolem kol (In gozd je tih vse okoli)
Když mne stará matka (Ko me je stara mati učila peti)
Struna naladěna, hochu, toč se v kole (Struna je uglašena, fant vrti se v krogu)
Široké rukávy a široké gatě (Široki rokavi in široke hlačnice)
Dejte klec jestřábu (Kragulju dajte kletko)

Davorin Jenko (1835–1914): 
Strunam

Slovenska ljudska, prir. Janko Ravnik: 
Jaz 'mam pa konj'ča belega


Emanuel Mikac se je rodil leta 2002 v Izoli. Glasbeno pot je začel pri osmih letih v razredu Mirka Orlača na Glasbeni šoli Izola. Šolanje je nadaljeval na Gimnaziji Koper pri profesorju Roku Vilharju. V tretjem letniku se je prešolal na Konservatorij za glasbo in balet Maribor k profesorju Nejcu Mercu, pri katerem zdaj nadaljuje na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Pod njegovim mentorstvom je leta 2020 na državnem tekmovanju TEMSIG dosegel zlato plaketo in tretjo nagrado. Leta 2021 je bil absolutni zmagovalec mednarodnih tekmovanj PaMus Flow in Varaždin Woodwind & Brass. Leta 2022 so s kvartetom evfonijev 4phonium dosegli 99.67 pik in s tem zlato plaketo in drugo nagrado na državnem tekmovanju TEMSIG. Istega leta je na mednarodnem tekmovanju PaMus Flow dosegel zlato plaketo in drugo nagrado. Skozi leta je glasbeno znanje izpopolnjeval pri mednarodno priznanih evfonistih, kot so: Steven Mead, Thomas Rüedi, Robert Voss, Giacomo Marcocig, Georg Pranger, Markus Mikusch.

Pianistka Nika Tkalec je končala nižjo glasbeno šolo pri prof. Branimirju Bilišku v Krškem ter šolanje nadaljevala na Srednji glasbeni in baletni šoli v Ljubljani, kjer je z odliko maturirala v razredu prof. Janeza Lovšeta. Leta 2011 je s posebno pohvalo summa cum laude diplomirala v razredu profesorja Tomaža Petrača. Dodatno se je izobraževala na Konservatoriju za glasbo v Madridu pri profesorici Pilar Bilbao. Kot solistka je igrala z Orkestrom Slovenske filharmonije, z Orkestrom ljubljanske opere, s Simfoničnim orkestrom Glasbene šole Krško, Pihalnim orkestrom Krško ter z Brass bandom Slovenije. Nika je dobitnica študentske Prešernove nagrade Akademije za glasbo. Redno koncertira na slovenskih odrih kot klavirska spremljevalka in komorna glasbenica. Sodeluje na festivalih (Lent, Samoborska glasbena jesen, EPTA, AS, Euritmia), v ciklih Glasbene mladine ljubljanske, na seminarjih, poletnih šolah (Celje, Radenci, Kranjska Gora, Dobrna, Podsreda), spremlja mlade na tekmovanjih, avdicijah in recitalih. S pozavnistom Žanom Tkalcem sta v Berlinu posnela zgoščenko. Trenutno deluje kot profesorica klavirja na Glasbeni šoli Vrhnika ter kot strokovna sodelavka na Akademiji za glasbo Ljubljana.

*

Tilen Udovič je glasbeno pot začel kot violinist in jo nadaljeval s študijem viole na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani, kjer trenutno zaključuje magistrsko stopnjo pri prof. Emilu Cantorju. Že od otroštva se ukvarja tudi s petjem, začenši z večletnim sodelovanjem v otroškem in mladinskem zboru Glasbene matice. Kasneje je kot zborovski pevec in solist nadaljeval v Akademskem pevskem zboru Tone Tomšič, Komornem zboru KGBL ter Mešanem zboru Glasbene matice. Leta 2017 je pričel svojo solopevsko izobrazbo pod mentorstvom prof. Edite Garčević Koželj, tri leta kasneje pa je študij nadaljeval na Akademiji za glasbo v razredu red. prof. Matjaža Robavsa. Izpopolnjeval se je na mojstrskih tečajih pri Snežani Neni Brzaković, Marianni Váradi, Marcosu Finku in Matjažu Robavsu, udeležuje pa se tudi pevskih tekmovanj na državni in mednarodni ravni (Lazar Jovanović 2018 - tretje mesto, Temsig 2019 - peto mesto, Temsig 2022 - treje mesto). Leta 2020 je z vlogo Bertranda nastopil na odru SNG Opere in baleta Ljubljana v operi Devica Orleanska P. I. Čajkovskega.

Peter Grdadolnik je 23-letni študent 3. letnika petja na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani pri red. prof. Matjažu Robavsu, kamor se je prepisal po enem letu študija glasbene pedagogike na isti akademiji. Dosedanje šolanje je končal na Tehniški gimnaziji Biotehniškega izobraževalnega centra Ljubljana, kjer sta s prijateljem pred štirimi leti ustanovila moško vokalno skupino petih kolegov, ki skupaj prepevajo še danes. Opravil je osem let trobente in dve leti solo petja v Glasbeni šoli Vrhnika pri profesorjih Jožetu Jerini in Matiji Cergolju. Prepeva v lokalnem mladinskem cerkvenem zboru, ki ga tudi vodi, je član vokalnega ansambla Vokalisti in MePZ Adoramus, kot solist pa je sodeloval z Marjanom Grdadolnikom in njegovim orkestrom Cantabile leta 2019 in 2020 na logaškem festivalu, leta 2020 na Festivalu Vrhnika, konec lanskega leta pa še na koncertu v Grand hotelu Union. Leta 2019 in 2022 se je udeležil tekmovanja TEMSIG, kjer je obakrat prejel zlato plaketo. V aprilu 2022 so v koprodukciji Akademije za glasbo in Cankarjevega doma izvedli Händlovo baročno opero Agrippina, v kateri je debitiral v vlogi Pallanta. Poleg študija pa se je dodatno izpopolnjeval na mojstrskih tečajih in seminarjih pri Matjažu Robavsu in Bernardi Fink Inzko.

Pianistka Andreja Kosmač je z odliko diplomirala na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu prof. Dubravke Tomšič Srebotnjak. Po diplomi se je izpopolnjevala pri prof. S. Gadžijevu, prof. M. Van den Hoeku na Dunajskem konservatoriju ter na mojstrskih tečajih pri profesorjih J. Lateinerju, L. Brumbergu, S. Falvaiu, R. Vardu in O. Maisenbergu. Že v času študija je imela več samostojnih in komornih koncertov v Sloveniji, Avstriji, Italiji in Veliki Britaniji. Sodelovala je na številnih tekmovanjih in prejela vrsto prvih nagrad: na Mozartovem klavirskem tekmovanju v Ljubljani leta 1991, TEMSIG-u 1992 in 1995, mednarodnem klavirskem tekmovanju Konzerteum v Grčiji 1995. Leta 1996 je prejela študentsko Prešernovo nagrado Akademije za glasbo. Arhivsko je snemala za RTV Slovenija in italijanski RAI ter sodelovala pri izdaji več zgoščenk. Kot solistka je igrala z Orkestrom SGBŠ, Orkestrom Slovenske filharmonije, s Simfoniki RTV Slovenija, leta 2004 pa je kot predstavnica Slovenije nastopila z moskovskim Komornim orkestrom Kremlin. Trenutno se posveča predvsem igranju komorne glasbe. Na recitalih in koncertih nastopa z uveljavljenimi domačimi in tujimi umetniki, predvsem s pevci in flavtisti. Pogosto sodeluje kot korepetitorka na mojstrskih tečajih, ki jih vodijo vrhunski umetniki. Kot pedagoginja je dejavna na Konservatoriju za glasbo in balet  Ljubljana, kot umetniška sodelavka pa tudi na Akademiji za glasbo  Ljubljana.


Prihajajoči koncerti

| | MAJ 19 ČET

GLASBENA ULICA, 19.5.2022

Alenka Jezernik, tolkala · Živa Žohar, trobenta 19:00, Velika dvorana KGBL (Vegova 7)
| | MAJ 25 SRE

PRISLUHNIMO, 25.5.2022

Jaka Škoberne, kitara · Bilka Peršič, harfa 19:30, Rdeča dvorana Magistrata
| | MAJ 30 PON

DOBIMO SE NA MAGISTRATU, 30.5.2022

Zarja Ule, violina · Alina Rovan, saksofon 19:30, Rdeča dvorana Magistrata
| | JUN 2 ČET

CESARJEVA NOVA OBLAČILA

Policijski orkester 10:30, Linhartova dvorana Cankarjevega doma
| | JUN 3 PET

PETER IN VOLK

Policijski orkester 09:30, Linhartova dvorana Cankarjevega doma

Na sporedu


| | JUN 2 ČET
2. junij 2022 19:00 Velika dvorana KGBL (Vegova 7)
Vstop prost.