GLASBENA ULICA

Glasbena ulica, 21.11.2022

Nuša Rejc, violina
Tanja Šterman, klavir
*
Talita Sofija Komelj, sopran
Stefan Pajanović, klavir


Spored:

Matija Bravničar (1897–1977): 
Suonata in modo antico za violino in klavir
II. Aria

Edvard Grieg (1843–1907): 
Sonata za violino in klavir št. 3 v c-molu, op. 45
Allegro molto ed appassionato
Allegretto espressivo alla Romanza
Allegro animato

*

Sergej Vasiljevič Rahmaninov (1873–1943):
Vesenije vodi (Pomladne vode), op. 14, št. 11

Anton Lajovic (1878–1960):
Cveti, cveti rožica

Peter Iljič Čajkovski (1840–1893):
Ja li v pole da ne travuška bila
(Mar nisem bila travica na polju), op. 47, št. 7

Sergej Vasiljevič Rahmaninov:
Son (Sanje), op. 8, št. 5
Zdjes horošo (Tukaj je dobro), op. 21, št. 7

Peter Iljič Čajkovski:
Včerašnjaja noč (Včerajšnja noč), op. 60, št. 1

Lucijan Marija Škerjanc (1900–1973):
Aleja sniva

Sergej Vasiljevič Rahmaninov:
Ne poj, krasavica (Ne poj mi, lepotica), op. 4, št. 4

Lucijan Marija Škerjanc:
Pisma

Rado Simoniti (1914–1981):
Ples v rdečem

Peter Iljič Čajkovski:
Den li carit (Naj kraljuje dan)

Nuša Rejc se je pričela učiti violino pri sedmih letih v Podružnični glasbeni šoli Cerkno. Pod mentorstvom prof. Petre Jurić je opravila sprejemni preizkus na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana, kjer je šolanje nadaljevala pri prof. Tatjani Špragar. Sedaj študira na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu prof. Vasilija Meljnikova. Je prejemnica več nagrad na državnih in mednarodnih tekmovanjih. Izvedla je več samostojnih recitalov in kot instrumentalistka redno sodeluje v različnih simfoničnih ter komornih zasedbah. Večkrat se je predstavila na priložnostnih nastopih pod okriljem Univerze v Ljubljani, Festivala Ljubljana, v Narodni galeriji in tudi na Brdu pri Kranju v sklopu letošnjega predsedovanja Slovenije Evropski uniji. Honorarno je izvedla več nastopov kot članica Orkestra Slovenske filharmonije. Svoje znanje izpopolnjuje na seminarjih pri profesorjih Wonji Kim Ozim, Boženi Angelovi, Stefanu Milenkoviću, Wendy Enderle Champney.

Tanja Šterman je diplomirala na Akademiji za glasbo v Ljubljani leta 1995 v razredu profesorice Dubravke Tomšič Srebotnjak. Po diplomi se je dve leti izpopolnjevala v klavirju in komorni igri na Visoki šoli za glasbo v Budimpešti. Leta 2001 je zaključila specializacijo na AG v Ljubljani pod mentorstvom D. Tomšič Srebotnjak. Svoje znanje je izpopolnjevala tudi na mednarodnih mojstrskih tečajih pri znanih profesorjih (K. H. Kammerling, A. Valdma, L. Brumberg, J. Lateiner, A. Jenner). V času študija je prejela eno prvo in dve drugi nagradi na tekmovanjih mladih glasbenikov Slovenije. Leta 1993 je prejela študentsko Prešernovo nagrado. Za seboj ima številne samostojne recitale in komorne koncerte. Kot solistka je trikrat nastopila z Orkestrom Slovenske filharmonije (Saint-Saens, Beethoven, Rahmaninov), leta 1994 pa tudi s komornim orkestrom iz Padove. Zaposlena je kot umetniška sodelavka na Akademiji za glasbo v Ljubljani, sodeluje pa tudi z mladimi violinisti in pevci na Glasbeni šoli v Tolminu.

*

Sopranistka Talita Sofija Komelj je študentka solopetja pri profesorici Pii Brodnik na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Javnosti se je doslej predstavila na številnih koncertih: s samostojnim recitalom na ljubljanskem Magistratu in z nastopi na koncertnih ciklih Noči v stari Ljubljani, na koncertu Pevski obeti in pričakovanja v Križankah ter na proslavah v organizaciji MOL na Ljubljanskem gradu. Še pred začetkom študija je odpela že nekaj manjših solističnih vlog (vrabček v otroški operi Brundibar, mama v krstni izvedbi semiopere Všeč si mi, kneginja v šolski produkciji Rusalke). Redno se udeležuje pevskih tekmovanj, na katerih je dosegla že več visokih uvrstitev: prvo  mesto na mednarodnem pevskem tekmovanju Iuventus Canti na Slovaškem, prvo nagrado na mednarodnem pevskem tekmovanju Lav Mirski v Osijeku, drugo nagrado na mednarodnem pevskem tekmovanju Ferruccio Tagliavini v Deutschlandsbergu, tretjo nagrado na mednarodnem pevskem tekmovanju v Mariboru, zlato priznanje na Temsigu 2019. Nastopila je z orkestri RTV Slovenija, SNG Maribor in s Simfoničnim orkestrom KGBL. Aprila 2022 je v produkciji Akademije za glasbo v Ljubljani pod taktirko Egona Mihajloviča in v režiji Rocca debitirala v vlogi Poppee v Haendlovi Agrippini, izvedeni v Cankarjevem domu. To je bila tudi prva produkcija Agrippine v Sloveniji. Od leta 2016 prejema štipendijo MOL-a za nadarjene dijake in študente. Podprla jo je tudi Ustanova Klasika. Pevsko znanje redno izpopolnjuje na mojstrskih tečajih solopetja.  

Stefan Pajanović se je rodil leta 1996 v Ljubljani. Klavir je začel igrati pri petih letih v razredu Lilijane Žerajić. Na mednarodnem tekmovanju Ars nova v Trstu je trikrat zaporedoma dosegel prve nagrade. Na mednarodnem tekmovanju Euritmia (Povoletto, Italija) je leta 2009 prejel drugo nagrado, leta 2011 pa osvojil prvo nagrado in drugo mesto. Leta 2007 je na državnem tekmovanju Temsig prejel srebrno plaketo, leta 2010 pa zlato plaketo in tretjo nagrado. V letih 2011–2015 se je šolal na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana v razredu Lidije Malahotky Haas. Njegov tedanji glasbeni razvoj potrjujejo nagrade na tekmovanjih: v Povolettu 2014 prva nagrada in drugo mesto, na Memorialu Jurica Murai v Varaždinu 2015 druga nagrada ter na Temsigu 2013 srebrna plaketa. Leta 2015 je bil sprejet na ljubljansko glasbeno akademijo v razred Jasminke Stančul. V letih 2018 in 2019 je študiral v okviru zamenjave Erasmus na Visoki šoli za glasbo in gledališče v Münchnu. Septembra lani je kot solist nastopil s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija. Svoje klavirsko znanje izpopolnjuje na seminarjih in poletnih glasbenih šolah pri svetovno uveljavljenih pianistih in pedagogih, kot so: Jasminka Stančul, Ruben Dalibaltayan, Aleksandar Madžar, Konstantin Bogino, Markus Bellheim, Aleksandar Serdar, Valerij Piasecki, Laura Pietrocini in Claudio Martinez Mehner. Zaposlen je kot korepetitor v SNG Opera in balet Ljubljana.


Prihajajoči koncerti

| | SEP 1 PET

Draga srednješolka / srednješolec,

Mešani mladinski pevski zbor Veter 16:00, Krekov trg 2, Šentjakobsko gledališče, 2. nadstropje levo, vhod pri predoru
| | OKT 9 PON

Glasbena ulica, 9.10.2023

19:00, Velika dvorana KGBL OE Glasbena šola (Vegova ulica 7, Ljubljana)
| | OKT 18 SRE

Mladi mladim, 18.10.2023

19:30, Kosovelova dvorana Cankarjevega doma
| | OKT 24 TOR

Zvoki mladih, 24.10.2023

19:30, Rdeča dvorana Magistrata
| | OKT 25 SRE

Dobimo se, 25.10.2023

19:30, Rdeča dvorana Magistrata

Na sporedu


| | NOV 21 PON
21. november 2022 19:00 Velika dvorana KGBL (Vegova ulica 7, Ljubljana)
Vstop prost.

Povej naprej