GLASBENA ULICA

Glasbena ulica, 16.1.2023

Amadej Štrajhar, trobenta
Mateja Hladnik, klavir
*
Zala Vidic, violončelo
Anže Rupnik, klavir


Spored:

Pavel Šivic (1908–1995): 
Štiri skladbe za trobento in klavir
III. Danza lasciva

Johann Nepomuk Hummel (1778–1837), prir. Norma Richardson: 
Koncert za trobento v Es-duru
Allegro con spirito
Andante
Allegro con spirito

Eugène Bozza (1905–1991):
Rustiques

*

Pavel Rakar: 
Pet kratkih skladb za violončelo solo (izbor)
Intro
Zazibalka
Poletna
Outro

Gabriel Fauré (1845–1924): 
Sonata za violončelo in klavir št. 1 v d-molu, op. 109
Allegro
Andante
Finale: Allegro commodo

Amadej Štrajhar se je rodil leta 2004 v Celju. Že kot štirileten otrok se je preizkusil v rokovanju s trobento, svojo glasbeno pot pa je pričel v Glasbeni šoli skladateljev Ipavcev Šentjur pri prof. Boštjanu Jagru.
Poleg rednega izobraževanja izpopolnjuje svoje znanje pri različnih profesorjih doma in v tujini (pri Marcu Pierobonu, Kirillu Soldatovu, Gaborju Tarköviju, Jeroenu Berwaertsu, Marcu Belliniju, Juretu Gradišniku, Tiborju Kerekešu, Stanku Arnoldu idr.). V času šolanja na konservatoriju je prejemnik visokih nagrad: Temsig (2020) - zlato priznanje, prva nagrada, Pamus Flow global music competition (2021) - prva nagrada, mednarodno tekmovanje Woodwind & Brass v Varaždinu (2021) - prva nagrada, Temsig (2022) - zlato priznanje, druga nagrada (kvartet trobent). Na RTV Slovenija je posnel 30-minutni program za trobento in klavir ter bil gost rubrike Mladi virtuozi na programu ARS. Kot kandidat radijske hiše RTV Slovenija se. je udeležil prestižnega tekmovanja Concertino Praga. Najbolj ponosen je na prejem Škerjančeve nagrade za leto 2021 in na izvedbo solističnega nastopa s Pihalnim orkestrom KGBL. Zdaj zaključuje šolanje na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani v razredu prof. Matjaža Jevšnikarja. 

Mateja Hladnik je srednjo glasbeno šolo končala v Celju in leta 2003 diplomirala na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu prof. Janeza Lovšeta. Med študijem je preko programa Erasmus en semester študirala na konservatorju v Kristiansandu na Norveškem. Po študiju se je zaposlila na Glasbeni šoli Celje, kjer je delovala kot profesorica klavirja in korepetitorka na osnovni in srednji stopnji. Sedaj  je zaposlena kot korepetitorka na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Kot klavirska spremljevalka redno sodeluje na tekmovanjih, avdicijah, poletnih šolah, snemanjih in koncertih.

*

Zala Vidic je svojo glasbeno pot začela pri šestih letih na Glasbeni šoli Marjana Kozine Novo mesto pri prof. Ani Arh. Že v nižji glasbeni šoli se je udeležila več državnih in mednarodnih tekmovanj, kjer je redno dosegala najvišja mesta. Leta 2013 je nadaljevala šolanje na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana pri prof. Karmen Pečar Koritnik. Sodelovala je na številnih tekmovanjih, kot so Mednarodno tekmovanje violončelistov Antonio Janigro - druga nagrada, državno tekmovanje TEMSIG - prva nagrada, zlata plaketa in posebna nagrada za 100 točk in najboljšo izvedbo obvezne skladbe. Zala je prejemnica Škerjančeve nagrade za izjemne umetniške dosežke in je leta 2016 kot predstavnica Slovenije nastopila v finalu tekmovanja Mladi evrovizijski glasbeniki. Pred kratkim je diplomirala iz violončela na Univerzi za glasbo in uprizoritvene umetnosti  na Dunaju v razredu prof. Reinharda Latzka, trenutno pa je študentka podiplomskega študija na Konservatoriju za glasbo v Amsterdamu v razredu prof. Pietra Wispelweya.

Anže Rupnik (rojen 1998) se je pričel učiti klavir pri prof. Kaji Stražar na Glasbeni šoli Vrhnika. Izobraževanje je nadaljeval na Gimnaziji Poljane ter vzporedno na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana v razredu prof. Sijavuša Gadžijeva. Sedaj je študent magistrskega študija na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu prof. Tatjane Ognjanovič. Je večkratni nagrajenec državnih in mednarodnih tekmovanj, solistično in tudi z zasedbo Klavirski trio Rupnik, v kateri že trinajsto leto igra s sestro Manco in bratom Nejcem. Kot član Klavirskega tria Rupnik je prejemnik Škerjančeve nagrade Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana za leto 2015. Kot nagrajenec avdicije za solistične nastope z orkestri na Akademiji za glasbo je leta 2021 skupaj z Orkestrom Slovenske filharmonije izvedel Šostakovičev 2. klavirski koncert v F-duru v dvorani Marjana Kozine v Slovenski filharmoniji. Za izvedbo je prejel tudi Prešernovo nagrado Akademije za glasbo. Svoje znanje redno izpopolnjuje na mojstrskih tečajih pri prof. Tatjani Ognjanovič, prof. Sijavušu Gadžijevu, prof. Konstantinu Boginu, prof. Aleksandru Mndojantsu, prof. Valeriju Piasetskem ter prof. Andreasu Groethuysenu. 


Prihajajoči koncerti

| | SEP 1 PET

Draga srednješolka / srednješolec,

Mešani mladinski pevski zbor Veter 16:00, Krekov trg 2, Šentjakobsko gledališče, 2. nadstropje levo, vhod pri predoru
| | OKT 9 PON

Glasbena ulica, 9.10.2023

19:00, Velika dvorana KGBL OE Glasbena šola (Vegova ulica 7, Ljubljana)
| | OKT 18 SRE

Mladi mladim, 18.10.2023

19:30, Kosovelova dvorana Cankarjevega doma
| | OKT 24 TOR

Zvoki mladih, 24.10.2023

19:30, Rdeča dvorana Magistrata
| | OKT 25 SRE

Dobimo se, 25.10.2023

19:30, Rdeča dvorana Magistrata

Na sporedu


| | JAN 16 PON
16. januar 2023 19:00 Velika dvorana KGBL (Vegova ulica 7, Ljubljana)
Vstop prost.

Povej naprej