DOBIMO SE NA MAGISTRATU

DOBIMO SE NA MAGISTRATU, 9.5.2022

Zala Eva Kocijančič, violina
Beata Ilona Barcza, klavir
*
Ema Krečič, violončelo
Sara Köveš, klavir


Spored:

Johannes Brahms (1833–1897):
Sonata za violino št. 3 v d-molu, op. 108
Allegro
Adagio
Un poco presto e con sentimento
Presto agitato

Arvo Pärt (1935): 
Fratres 

*

Matija Krečič (1988): 
Gespräche mit Franz Peter za violončelo in klavir

            * krstna izvedba

Dmitrij Šostakovič (1906–1975): 
Sonata za violončelo in klavir v d-molu, op. 40
Allegro non troppo
Allegro
Largo
Allegro

Zala Eva Kocijančič je svojo glasbeno pot začela v Glasbenem ateljeju Tartini ter nadaljevala na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani v razredu prof. Vasilija Meljnikova. V letošnjem letu zaključuje študij na Akademiji za glasbo v Ljubljani ter ga obenem nadaljuje na Univerzi za glasbo in upodobljajočo umetnost na Dunaju pri prof. Ioani Cristini Goicea. V letu 2021 je na državnem tekmovanju TEMSIG osvojila drugo nagrado in zlato plaketo, v februarju 2019 je postala dobitnica prve nagrade in prvega mesta na mednarodnem tekmovanju Mladi virtuozi v Zagrebu, aprila 2019 pa je sodelovala na mednarodnem tekmovanju XI. Concours International de violon Alexandre Glazounov v Parizu in prejela prvo nagrado. V letu 2020 je z Orkestrom Slovenske filharmonije kot solistka izvedla Chaussonov Poeme ter imela recital v okviru Glasbene mladine ljubljanske in Glasbene mladine Osijek, leta 2021 pa je imela recital v okviru Festivala Ljubljana ter nastopila kot ena izmed solistov z Orkestrom Amadeo. V tem študijskem letu je nagrajenka Tedna Univerze v Ljubljani, prejela je priznanje za posebne dosežke in udejstvovanje na področju obštudijskih dejavnosti. Deluje tudi v Klavirskem triu Affettuoso, s katerim je na TEMSIG-u 2020 dosegla drugo nagrado in zlato plaketo. Je prejemnica štipendije za nadarjene študente Mestne občine Ljubljana, podpira pa jo tudi Ustanova Gallus. Svoje znanje redno izpopolnjuje na mednarodnih seminarjih pri svetovno priznanih profesorjih, kot so: Evgenia Tchugayeva, Galina Turčaninova, Anton Sorokow, Daniel Rowland, Vadim Gluzman, Violeta Huart in drugi.

Pianistka Beata Ilona Barcza je glasbeno pot začela z lekcijami klavirja v Fertödu na Glasbeni šoli Josepha Haydna. Nadaljevala je na Univerzi v Pécsu na Akademiji za glasbo in vizualno umetnost, kjer je leta 2012 diplomirala kot pianistka, leta 2013 pa tudi kot profesorica klavirja. Študij je nato nadaljevala kot doktorska študentka. Sodelovala je na različnih tekmovanjih in osvojila pohvalno število prvih nagrad. Kot pianistka in korepetitorka sodeluje na festivalih in mednarodnih tekmovanjih (Europa Cantant Festival, Orkesterkamp Bovec, Svirél) ter mojstrskih tečajih. Sodelovala in nastopala je že s številnimi slovenskimi glasbeniki, na primer Tiborjem Kerekešem, Rokom Zgoncem, Žigo Brankom, Matejem Grahkom in drugimi. Kot pianistka redno nastopa na recitalih v Narodnem gledališču Pécs, skupaj z odlično sopranistko Marianno Váradi. Trenutno je zaposlena kot korepetitorka na Akademiji za glasbo v Ljubljani.

*

Ema Krečič je  začela igrati violončelo pri šestih letih na Glasbeni šoli Ljubljana Vič-Rudnik pri prof. Damirju Hamidullinu. Po končani osnovni šoli se je vpisala na Koroški deželni konservatorij v Celovcu v razred prof. Igorja Mitrovića in vzporedno maturirala na Škofijski klasični gimnaziji. Študij violončela je nadaljevala na Akademiji za glasbo v Ljubljani, kjer je junija 2021 diplomirala v razredu prof. Karmen Pečar. V zimskem semestru 2020/21 je bila na študijski izmenjavi na Univerzi Mozarteum v Salzburgu v razredu prof. Clemensa Hagna. Za dosežene študijske uspehe je prejela Prešernovo nagrado Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani. Od oktobra 2021 nadaljuje študij na salzburškem Mozarteumu v razredu prof. Enrica Bronzija in vzporedno na ljubljanski akademiji za glasbo pri prof. Karmen Pečar. Januarja 2022 je s Simfoničnim orkestrom Slovenske filharmonije izvedla Dvořákov Koncert v h-molu, marca 2020 pa s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija Rokoko variacije Petra Iljiča Čajkovskega. Redno ima tudi solistične recitale po Sloveniji. Sodeluje  v različnih komornih sestavih ter kot gostja pri projektih s profesionalnimi orkestri. Ema Krečič igra na italijanski violončelo, ki je bil nekoč last prof. Heinricha Schiffa. Izdelal ga je Angelo Radrizzani leta 1932.

Sara Köveš (1998) je svojo glasbeno pot začela z osmimi leti na Glasbeni šoli Lendava in nadaljevala na Konservatoriju za glasbo in balet v Mariboru. Vzporedno se je izobraževala tudi na Akademiji za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu. Leta 2017 je z odliko maturirala iz klavirja in prejela diplomo dr. Roman Klasinc, ki jo podeljujejo najuspešnejšim dijakom konservatorija. Nastopila je kot solistka z Godalnim kvartetom in Orkestrom konservatorija v SNG Maribor ter s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija pod taktirko Catherine Larsen-Maguire v Slovenski filharmoniji. Je prejemnica nagrad na državnih (TEMSIG) in mednarodnih tekmovanjih (Jurica Murai, Banjalučki bijenale, Roma international piano competition …). Nastopila je tudi v polfinalu tekmovanja Società Umanitaria 2019 v Milanu. Večkrat je nastopila na Slovenskih klavirskih dnevih (EPTA), kot solistka ali v komorni zasedbi pa je nastopila tudi v ciklu koncertov Glasbene mladine ljubljanske, Hommage a Franz Liszt, Solo e da camera, Piano city Pordenone, na Festivalu Lent in Festivalu Arsana. Udeležila se je raznih seminarjev in mojstrskih tečajev, ki so jih vodili priznani profesorji, kot so: Aleksandar Serdar, Jasminka Stančul, Ruben Dalibaltayan, Đuro Tikvica, Håkon Austbø, Rita Kinka idr. Trenutno študira na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu prof. Aleksandra Serdarja.


Prihajajoči koncerti

| | MAJ 19 ČET

GLASBENA ULICA, 19.5.2022

Alenka Jezernik, tolkala · Živa Žohar, trobenta 19:00, Velika dvorana KGBL (Vegova 7)
| | MAJ 25 SRE

PRISLUHNIMO, 25.5.2022

Jaka Škoberne, kitara · Bilka Peršič, harfa 19:30, Rdeča dvorana Magistrata
| | MAJ 30 PON

DOBIMO SE NA MAGISTRATU, 30.5.2022

Zarja Ule, violina · Alina Rovan, saksofon 19:30, Rdeča dvorana Magistrata
| | JUN 2 ČET

CESARJEVA NOVA OBLAČILA

Policijski orkester 10:30, Linhartova dvorana Cankarjevega doma
| | JUN 2 ČET

GLASBENA ULICA, 2.6.2022

Emanuel Mikac, evfonij · Tilen Udovič, bariton · Peter Grdadolnik, bariton 19:00, Velika dvorana KGBL (Vegova 7)

Na sporedu


| | MAJ 9 PON
9. maj 2022 19:30 Rdeča dvorana Magistrata
Vstop prost.

Povej naprej