DOBIMO SE NA MAGISTRATU

DOBIMO SE NA MAGISTRATU, 20.1.2020

Pia Novak, sopran
Darja Mlakar Maležič, klavir
*
Jan Ulaga, klarinet
Tea Andrijić, klavir


Spored:

Georg Friedrich Händel (1685–1759):
Angels, ever bright and fair (Angeli, svetli in lepi), 
arija Theodore iz 1. dejanja oratorija Theodora, HWV 68

O, sleep, why dost thou leave me? (O spanec, zakaj me zapušča?), 
arija Semele iz 2. dejanja opere Semele, HWV 58

Bel piacere e godere fido amor! (Zadovoljstvo in užitek je zvesta ljubezen!), 
arija Popeje iz 3. dejanja opere Agrippina, HWV 6

Armida, dispietata – Lascia ch'io pianga
(Armida, nemilostna – Pustite me jokati),
arija Almirene iz 2. dejanja opere Rinaldo, HWV 7

Benjamin Ipavec (1829–1908):
Dekliške pesmi
Oh, ljubček moj
Nikdar nisem te vprašala       
Moj ljubček je koso nabrusil
Sinoči pa sem čula glas     

Hrabroslav Volarič (1863–1895):
Dekliška tožba
Dekliški vzdihi

Zorko Prelovec (1887–1939):
Dekliška pesem

*

Ljubo Rančigaj (1936):
Summer Music 2011

Francis Poulenc (1899–1963):
Sonata za klarinet in klavir, FP 184
Allegro tristamente
Romanza 
Allegro con fuoco

Charles-Marie Widor (1844–1937): 
Introdukcija in rondo, op. 72

Pia Novak je dijakinja 2. letnika Umetniške gimnazije Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana, smer petje pri prof. Tatjani Vasle. Leta 2018 je v Lendavi uspešno zaključila nižjo in višjo glasbeno šolo, smer kitara in klavir. Med letoma 2017 in 2018 je obiskovala zasebno glasbeno šolo pri prof. Nini Dominko. Pod njenim mentorstvom se je udeležila štirih mednarodnih tekmovanj in na vseh osvojila zlato prizanje (mednarodno tekmovanje Nikola Cvejić 2017, Lazar Jovanović 2018, Daleki akordi 2018 in Lav Mirski 2018). Februarja 2018 je pod mentorstvom prof. Nine Dominko organizirala svoj prvi samostojni recital v lendavski sinagogi. Marca 2019 se je pod mentorstvom prof. Tatjane Vasle udeležila državnega tekmovanja mladih glasbenikov TEMSIG in osvojila zlato priznanje in prvo nagrado ter nagrado za najboljšo izvedbo dela slovenskega skladatelja. Udeležila se je tudi mojstrskih tečajev pri prof. Tatjani Vasle in pri prof. Snežani Neni Brzaković. Trenutno nastopa v SNG Opera in balet Ljubljana v Mozartovi operi Čarobna piščal v vlogi prvega dečka (kot sopran) in v Kingovi otroški operi Snežna kraljica v glavni vlogi kot Gerda.

Darja Mlakar Maležič je začela svojo glasbeno izobrazbo pri devetih letih z igranjem klavirja (pri prof. Marjani Križman), kasneje pa je temu dodala še violončelo. Srednjo glasbeno šolo je zaključila pod mentorstvom prof. Gite Mally. Leta 1999 je na Akademiji za glasbo v Ljubljani diplomirala z odliko v razredu prof. Dubravke Tomšič Srebotnjak, leta 2002 pa še iz klavirske pedagogike. Že v času študija, pa tudi po njem, je imela več samostojnih in komornih koncertov. Poleg študija se je še dodatno izobraževala na mojstrskih tečajih pri Jacobu Lateinerju, Martynu van den Hoeku, Robertu Wardu ter Arnulfu von Arnimu. Zdaj je korepetitorica in profesorica klavirja na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani, kjer se posveča predvsem delu z mladimi pevci. Sodeluje tudi z uveljavljenimi pevci, tako na koncertih kot mojstrskih tečajih, ter s Slovenskim komornim glasbenim gledališčem.

*

Jan Ulaga je pričel igrati klarinet v Glasbeni šoli Celje. Šolanje je nadaljeval na I. gimnaziji v Celju, umetniška smer, pod mentorstvom Bernarda Beline, pri katerem je uspešno zaključil srednje glasbeno izobraževanje. Sedaj je študent Akademije za glasbo v Ljubljani pri profesorjih Jožetu Kotarju in Juriju Hladniku. Udeležil se je različnih seminarjev za klarinet priznanih klarinetistov, kot so: F. Bende,  J. Kotar, J. Hladnik, C. Klenyan, P. Beltramini idr. Udeleževal se je tudi mednarodnih tekmovanj v Beogradu, Požarevcu, kjer je prejemal zlata in srebrna priznanja. Na zadnjih dveh državnih tekmovanjih Temsig je prejel zlato priznanje in drugo nagrado. Kot solist je nastopil z orkestrom Akord in Mladinskim pihalnim orkestrom Glasbene šole Celje. Redno igra v Pihalnem in Simfoničnem orkestru Akademije za glasbo v Ljubljani, sodeluje pa tudi s profesionalnimi orkestri, kot so: Simfonični orkester RTV Slovenija, Simfonični orkester SNG opera in balet Ljubljana in Orkester Slovenske policije. Igra v različnih pihalnih orkestrih v celjski regiji in v raznih komornih zasedbah.

Pianistka Tea Andrijić, rojena 1987 v Beogradu, je nižjo in srednjo glasbeno izobrazbo pridobila na Glasbeni šoli Stevana Stojanovića Mokranjca v Beogradu v razredih profesoric Tijane Dimitrijević in Esme Musić. Je dobitnica diplome za najboljši maturitetni izpit iz klavirja v letu 2003. S šestnajstimi leti je bila kot posebej nadarjena sprejeta na Akademijo za glasbo v Beogradu. Študirala je v razredih profesorja Aleksandra Serdarja in Ninoslava Živkovića, diplomo je opravila z odliko. V času šolanja se je uspešno udeležila številnih mednarodnih tekmovanj, kot so: Petar Konjović, dr. Vojislav Vučković, Isidor Bajić, Bijenale, Gradus ad Parnasum, EPTA, Davorin Jenko, kjer je dosegla prestižne rezultate in bila petkratna prejemnica naziva laureat. Bila je tudi dobitnica štipendij Emil Hajek in Yamaha kot najbolj obetavna študentka. Za sodelovanje z mladimi talenti je bila na mednarodnih tekmovanjih Jaroslav Kocijan, Bravo in String Fest večkrat nagrajena za najboljšo klavirsko spremljavo. Nastopala je kot solistka, komorna glasbenica in klavirska sodelavka v Srbiji, Sloveniji, Makedoniji, Bosni in Hercegovini, Italiji, Nemčiji, Romuniji, Belgiji, Indoneziji in na Češkem. Deset let je uspešno delala kot profesorica klavirja in klavirska spremljevalka, od tega sedem let na Šoli za glasbene talente v Ćupriji. Od leta 2017 je zaposlena kot strokovna sodelavka na Akademiji za glasbo v Ljubljani.


Prihajajoči koncerti


Na sporedu


| | JAN 20 PON
20. januar 2020 19:30 Rdeča dvorana Magistrata

Povej naprej