DOBIMO SE

Dobimo se..., 3.4.2023

KONCERT BO V DVORANI SLAVKA OSTERCA SLOVENSKE FILHARMONIJE.

Živa Grmovšek, viola
Dijana Čizmok, klavir
*
Katarina Nikolčić, flavta
Tadej Horvat, klavir

Spored:

George Enescu (1881–1955): 
Concertstück, za violo in klavir

Max Reger (1873–1916): 
Suita za solo violo v e-molu, op. 131d, št. 3

Uroš Prevoršek (1915–1996), prir. Franc Avsenek: 
Appassionato za violo in klavir

*

Erwin Schulhoff (1894–1942): 
Sonata za flavto in klavir, WV 86
Allegro moderato 
Scherzo: Allegro giocoso
Aria: Andante
Finale: Allegro molto gajo

Alojz Ajdič (1939): 
Zvočni pejsaž, za solo flavto

Lowell Liebermann (1961): 
Sonata za flavto in klavir, op. 23
Lento con rubato 
Presto energico

Živa Grmovšek se je rodila leta 2002 v Mariboru. Svojo glasbeno pot je začela pri osmih letih z violino, v razredu profesorice Vesne Čobal Marta na Konservatoriju za glasbo in balet Maribor. Po osnovni šoli pa je glasbeno izobraževanje nadaljevala z violo na Konservatoriju za glasbo in balet Maribor  v razredu profesorja Andreja Feguša. Pod njegovim mentorstvom se je udeležila mednarodnih tekmovanj in državnega tekmovanja. Leta 2019 je na Mednarodnem tekmovanju Antonio Salieri v Italiji dosegla drugo nagrado. Leta 2021 pa se je udeležila Mednarodnega tekmovanja World open, kjer je prejela zlato plaketo. Istega leta je prav tako dobila zlato plaketo in posebno priznanje za najboljšo izvedbo slovenske skladbe na državnem tekmovanju Temsig. Leta 2022 je na Mednarodnem tekmovanju Artisti dell Arco prejela zlato plaketo in posebno nagrado za najboljše izvedeno romantično delo. Svojo pot nadaljuje na Akademiji za glasbo v Ljubljani, kjer jo poučuje doc. Marija Rome.

Dijana Čizmok je diplomirala na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri prof. Dubravki Tomšič Srebotnjak. V njenem razredu je l. 2004 končala tudi podiplomski študij. Izpopolnjevala se je v Italiji pri prof. Konstantinu Boginu. Med študijem je osvojila več nagrad na republiških, zveznih in mednarodnih tekmovanjih ter kot solistka nastopila z Orkestrom Slovenske filharmonije, s Simfoniki RTV Slovenija in z Orkestrom Opere in baleta SNG Maribor. Leta 1992 je prejela Prešernovo nagrado za izvedbo Mozartovega klavirskega koncerta s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija. Od leta 1995 je zaposlena kot korepetitorka na Akademiji za glasbo in v Ljubljani.

*

Katarina Nikolčić je po maturi na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani nadaljevala študij na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost Gradec, kjer je diplomirala v razredu dolgoletnega člana Orkestra Dunajske filharmonije prof. Dietra Fluryja. Trenutno nadaljuje podpilomski študij v razredu prof. Matthieuja Gauci-Ancelina. Dodatno se je izpolnjevala na mojstrskih tečajih pri več svetovno znanih flavtistih (Paolo Tabaillone, Julien Beaudiment, Karl-Heinz Schütz, Rachel Brown, Michael Martin Kofler idr.). V času študija je prejela več nagrad na državnih in mednarodnih tekmovanjih. Novembra 2021 je na sedmem Mednarodnem tekmovanju Flauta Aurea v kategoriji Aurea Pro dosegla tretje mesto in posebno nagrado žirije za izvedbo Partite za solo flavto J. S. Bacha. Leta 2021 je v duu s harmonikarico Niko Meglič dosegla prvo mesto na tekmovanju Panoniaccordion 2021 v kategoriji komorne glasbe. Katarina se udejstvuje tudi orkestralno. Leta 2022 je bila članica Mediteranskega mladinskega orkestra. Ustvarjala je tudi v uveljavljenih nemških mladinskih orkestrih, kot so Junge Sinfonie Berlin, Junge norddeutsche Philharmonie in Philharmonisches Jugendorchester Berlin. V času dodiplomskega študjia je bila prejemnica štipendije Ministrstva za kulturo Republike Slovenije za dodiplomski študij v tujini.

Pianist Tadej Horvat je leta 2005 z odliko diplomiral na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu redne prof. Dubravke Tomšič Srebotnjak. Junija 2007 je uspešno zaključil specialistični študij klavirja v razredu prof. Aleksandra Madžarja v Bernu. V času šolanja je obiskoval tudi pouk harmonike, orgel in solopetja. Za dosežene študijske uspehe je prejel Škerjančevo nagrado na SGBŠ in Prešernovi nagradi na Akademiji za glasbo (2005) ter ljubljanski univerzi (2006). Kot solist je nastopal doma in v tujini in uspešno sodeloval na državnih tekmovanjih, kjer je v letih 1998 in 2001 dosegel dve prvi nagradi in zlati plaketi, v letu 2004 pa drugo nagrado. V letu 2005 sta v klavirskem duu z Miho Haasom prejela prvo nagrado in zlato plaketo ter posebno nagrado za osvojenih 100 točk. V času študija je uspešno nastopil kot solist z različnimi slovenskimi in tujimi orkestri in med drugimi koncerti (Mendelssohn, Liszt, Rachmaninov, Beethoven) izvedel tudi slovensko noviteto – Koncert za klavir in orkester št. 2 v C-duru Janeza Osredkarja v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma. Leta 2010 je na povabilo 32. mednarodne konference EPTA izvedel solistični recital v okviru projekta Mednarodni pianissimo. Maja 2011 je na povabilo Slovenske vojske v počastitev njihovega 20-letnega delovanja v samostojni Sloveniji izvedel Ljubljanski koncert za klavir in orkester Bojana Adamiča, februarja 2013 pa je na povabilo Simfoničnega orkestra RTV Slovenija in dirigenta Simona Krečiča izvedel Klavirski koncert št. 1 v Es-duru Franza Liszta v okviru abonmajskega koncerta Noč klavirjev v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma. Julija 2014 je na povabilo slovenske ambasade s flavtistom Matejem Grahkom koncertiral v znamenitem Kennedy Centru v Washingtonu. Bil je dirigent Revijskega orkestra Divertimento, s katerim je poustvarjal popularno, zabavno, plesno in filmsko glasbo. V zadnjih letih sodeluje z uveljavljenimi slovenskimi glasbeniki na najpomembnejših dogodkih in prireditvah v Sloveniji in tujini. Prejema številne posebne nagrade za zgledno umetniško sodelovanje kot korepetitor na državnih in mednarodnih tekmovanjih. Od leta 2015 vodi klavirski seminar v okviru poletne šole Arsensei. Tadej Horvat je zaposlen na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani kot korepetitor in profesor klavirja, že vrsto let pa sodeluje z Akademijo za glasbo v Ljubljani kot strokovni sodelavec.


Prihajajoči koncerti

| | SEP 1 PET

Draga srednješolka / srednješolec,

Mešani mladinski pevski zbor Veter 16:00, Krekov trg 2, Šentjakobsko gledališče, 2. nadstropje levo, vhod pri predoru
| | OKT 9 PON

Glasbena ulica, 9.10.2023

19:00, Velika dvorana KGBL OE Glasbena šola (Vegova ulica 7, Ljubljana)
| | OKT 18 SRE

Mladi mladim, 18.10.2023

19:30, Kosovelova dvorana Cankarjevega doma
| | OKT 24 TOR

Zvoki mladih, 24.10.2023

19:30, Rdeča dvorana Magistrata
| | OKT 25 SRE

Dobimo se, 25.10.2023

19:30, Rdeča dvorana Magistrata

Na sporedu


| | APR 3 PON
3. april 2023 19:30 Dvorana Slavka Osterca Slovenske filharmonije
Vstop prost.

Povej naprej