DOBIMO SE

Dobimo se, 31.1.2024

Nika Oder, flavta
Klara Lužnik, klavir
*
Nuša Planinc, violončelo
Sven Brajković, klavir


Spored:

Carl Philipp Emanuel Bach (1714–1788):
Sonata za flavto in basso continuo v G-duru, »Hamburška« 
Allegretto
Rondo: Presto

Alojz Ajdič (1939):
Zvočni pejsaž za flavto solo

Pierre Sancan:
Sonatina za flavto in klavir

*

Matija Bravničar (1897–1977):
Dialog za violončelo in klavir

Ludwig van Beethoven (1770–1827):
Sonata za violončelo in klavir št. 3 v A - duru, op. 69
Allegro ma non tanto
Scherzo. Allegro molto (in A minor)
Adagio cantabile – Allegro vivace

Nika Oder je začela igrati flavto pri devetih letih v Glasbeni šoli Fran Korun Koželjski Velenje pri Luku Železniku, nadaljevala   pa pri Špeli Zamrnik. Leta 2021 je maturirala na Umetniški gimnaziji v Velenju v razredu Alenke Goršič Ernst. Sedaj se izobražuje na Univerzi za glasbo in upodabljajoče umetnosti v Gradcu pri Erwinu Klambauerju. Na mednarodnih in državnih tekmovanjih (TEMSIG, Ars Nova, Oskar Rieding idr.) dosega najvišja priznanja. Med nedavna spadata drugo mesto na tekmovanju Deutsche Gesellschaft für Flöte 2022 in zmaga na mednarodnem flavtističnem tekmovanju Tampere (Young artist competition) na Finskem aprila 2023. Leta 2018, 2019 in 2021 je nastopila solo s Komornim godalnim orkestrom Slovenske filharmonije v organizaciji EMARS MASTER. Novembra 2021 je postala finalistka razpisa Mladi upi Zavarovalnice Triglav. Zaradi izjemnih dosežkov je prejemnica nazivov izjemne dijakinje Šolskega centra Velenje in Gimnazije Velenje 2020/21. Redno sodeluje z mednarodnimi mladinskimi simfoničnimi orkestri, kot so: Wiener Jeunesse-Orchester, Orchestre des Jeunes de la Méditerranée, ESYO in LJSO. Je prejemnica štipendije Ministrstva za kulturo Republike Slovenije.

Klara Lužnik se je začela učiti klavir s sedmimi leti na Glasbeni šoli Slovenj Gradec pri profesorici Amri Kabil Đukanović, leta 2016 je šolanje nadaljevala na Konservatoriju za glasbo in balet Maribor v razredu profesorice Planinke Atić. Od oktobra 2020 nadaljuje študij klavirja na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu pri profesorici Zuzani Niederdorfer. Redno koncertira na domačih odrih kot tudi v tujini. Februarja 2020 je kot solistka nastopila s Simfoničnim orkestrom Konservatorija Maribor, avgusta 2021 pa z italijanskim Master Orchestra v Brescii. Je nagrajenka več državnih in mednarodnih tekmovanj, med najnovejšimi iz leta 2022 lahko izpostavimo zlato plaketo na državnem tekmovanju TEMSIG, absolutno prvo nagrado na mednarodnem tekmovanju Celeia v Celju in prvo nagrado na mednarodnem tekmovanju Memorijal Matusja Blum v Sarajevu. Aktivna je tudi v komornih zasedbah: v letu 2023 je prejela dve zlati plaketi na državnem tekmovanju TEMSIG v disciplinah klavirski duo ter komorne skupine s klavirjem v zasedbi klavirskega tria. Prav tako je dobitnica nagrade dr. Romana Klasinca.  

*

Violončelistka Nuša Planinc je pričela igrati violončelo pri sedmih letih v Glasbeni šoli Krško pod mentorstvom prof. Maje Virant. V razredu prof. Karmen Pečar se je šolala na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani in tudi nadaljevala na Akademiji za glasbo, od letošnjega leta pa je študentka v razredu prof. Eldara Saparajeva. Udeležila se je mnogih prestižnih mednarodnih tekmovanj, kot so: Anna Kull, David Popper, Petar Konjović in Antonio Janigro ter tudi državnih tekmovanj Temsig, kjer je posegala po visokih nagradah. Zadnji večji dosežek pa je naziv laureat tekmovanja Petar Konjović 2022. Svoje izobraževanje je izpopolnjevala pri vrhunskih violončelistih, kot so: Thomas Carroll, Jullian Steckel, Thomas Platzgummer, Enrico Dindo, David Grigorian, Giovanni Gnocchi, Marco Testori, Igor Mitrovič, Sebastian Bertoncelj in Dragan Đorđević. Redno nastopa v različnih komornih zasedbah, kot tudi solo, poučuje mlajše generacije violončelistov in je redna substitutka Simfoničnega orkestra RTV Slovenija. 

Sven Brajković je hrvaški pianist, ki se je že izkazal v svoji generaciji z aktivno koncertno dejavnostjo in s sodelovanjem na številnih uglednih domačih in mednarodnih klavirskih tekmovanjih. Sodeloval je na več kot 40 regionalnih, državnih in mednarodnih tekmovanjih ter osvojil 20 prvih mest. Redno nastopa na uglednih festivalih na Hrvaškem, Nizozemskem, v Ameriki, Avstriji in Sloveniji, kjer je imel odmevne nastope in se izpopolnjeval pod vodstvom priznanih svetovnih in domačih pedagogov. Študiral je na Akademiji za glasbo v Zagrebu, odšel na študentsko izmenjavo v Hangzhou na Kitajskem in svoje znanje izpopolnjeval na Akademiji za glasbo Ljubljana v razredu prof. Serdarja. Je prejemnik rektorjeve nagrade Univerze v Zagrebu in Prešernove nagrade Univerze v Ljubljani. Od letošnjega leta je zaposlen kot redni korepetitor na Akademiji za glasbo Ljubljana.


Prihajajoči koncerti

| | MAR 6 SRE

Dobimo se, 6.3.2024

Leon Ravnikar, kitara · Diana Marković, klarinet 19:30, Rdeča dvorana Magistrata
| | MAR 11 PON

Prisluhnimo, 11.3.2024

Taja Rijavec, harfa · Godalni kvartet Perpetuum 19:30, Mestni muzej Ljubljana
| | MAR 12 TOR

PETER IN VOLK, 12.3.2024

Policijski orkester 10:30, Linhartova dvorana Cankarjevega doma
| | MAR 13 SRE

PETER IN VOLK, 13.3.2024

Policijski orkester 10:30, Linhartova dvorana Cankarjevega doma
| | MAR 19 TOR

Ob klavirju, 19.3.2024

Marija Jovanović · Dora Dresler 19:30, Slovenska filharmonija, dvorana Slavka Osterca

Na sporedu


| | JAN 31 SRE
31. januar 2024 19:30 Rdeča dvorana Magistrata

Povej naprej