JESENSKE SERENADE

ČAS DEKLIŠTVA

Mladinska vokalna skupina Glasbene matice Ljubljana
Izidor Erazem Grafenauer / Samo Novak (1.10.2022), lutnja
Janez Jocif, zgodovinska glasbila
Tanja Rupnik, pevska pedagoginja
Lidija Podlesnik Tomašikova, plesna pedagoginja
Irma Močnik, zborovodkinja

Koncert z besedo povezuje Tina Uršič.
Besedila je izbrala Irma Močnik.

Spored

Angleški kanon iz 13. stoletja:
Summer is a Comin' In

Thomas Morley (1557–1602):
Now is the Month of Maying *

Lili Novy:
Srečanje

Thomas Morley (1557–1602):
Though Pfilomela Lost her Love *

Lili Novy:
Pred pomladjo

John Wilbye (1574–1638):
Weep, o Mine Eyes

Lili Novy:
Ogenj

John Dowland (1563–1626):
Come Again *

Lili Novy:
Poletje 

Angleška balada iz 16. stoletja:
Greensleeves *

Thomas Morley (1557–1602):
Sing We and Chant It *

* priredbe za SSA Wlodzimierz Soltysik

Zorenje – splet slovenskih ljudskih dekliških pesmi v izvirni obliki z dodano spremljavo
Svietla zarja
Zarja, oj zarja
Mili bože
Mamka, pošljite mi po vodo
Po gartəlcu səm špancierowa
Če rajat me pelješ
Ravno tajšna
So pa travniki zeleni
Glej kak sončice sije
Ko boš fantič na vojsko šew
Zarja mi gore shaja
Na vsuočih gorah sonce seje
Ja pa rinčica padwa
Svi su venci veli
Goreči ogenj brez plamena
Lahko noč

Program koncerta Čas deklištva je sestavljen iz dveh različnih glasbenih govoric. V prvem delu bomo slišali sedem madrigalov angleške renesančne glasbe, s katero se mladi pevci redkeje srečujejo in je zanje dobrodošel nov izziv, preko katerega spoznavajo specifične zakonitosti stare glasbe, od posebnosti starih notnih zapisov do specifične tehnike petja in raznovrstnih izvajalskih praks. Angleško renesančno liriko dopolnjuje občutena poezija slovenske pesnice Lily Novy, v kateri se zrcali očaranost, vznesenost, povezanost z naravo in krhkost življenja mlade ženske. 

Sklepni del koncerta predstavljajo glasbene slike iz dekliškega življenja v izvirni slovenski ljudski pesmi. V zakladnici slovenskih ljudskih pesmi ter v izročilu slovenskih šeg in običajev prednjačijo fantovske pesmi in z njimi moško večglasno petje, od ljubezenskih, pripovednih, vojaških, do napitnic in šaljivk. Le malo pa je med pesmimi takih, ki so se rodile iz dekliškega ali ženskega srca in rišejo drugačen, ženski zorni kot življenja, od zore do zarje, od rojevanja do dozorevanja. Zato sem v splet Zorenje nabrala nekaj takih, ki bodisi v celoti ali pa le v posameznih kiticah rišejo lirični pogled na svet, kot so ga živela slovenska dekleta nekoč, pa tudi danes, s svojimi prebujajočimi se čustvi čudenja nad lepoto, srečevanja, zaljubljenosti, telesne ljubezni, materinstva, razočaranja ter neuničljivega upanja in vere v Ljubezen. Izbrane pesmi predstavljamo v izvirni obliki, kot so zapisane v različnih pesmaricah naših prizadevnih zbirateljev ljudske zapuščine, nekatere so nekoliko prirejene dekliškemu večglasju.

Z dodanimi spremljavami historičnih glasbil, ki frekvenčno obogatijo večglasje visokih glasov, želimo pričarati harmonsko, ritmično, oblikovno ter barvno svežino stare glasbe, kar kljub svoji improvizacijski naravi ohranja vtis arhetipske zvočnosti nekega davnega časa.

Irma Močnik, zborovodkinja

Glasbena matica Ljubljana že vrsto let uspešno spodbuja slovensko zborovsko ustvarjalnost in poustvarjalnost, v zadnjem obdobju pa tudi z več lastnimi zborovskimi sestavi dejavno sooblikuje slovensko zborovsko krajino. Za različne generacije zboristov ustvarja priložnosti za njihovo osebno umetniško rast in duhovno bogatenje ob študiju kakovostne zborovske literature uveljavljenih skladateljev vokalne in vokalno-instrumentalne glasbe. Ob vseh aktualnih pevskih sestavih, ki delujejo pod okriljem Glasbene matice, se je leta 2020 na pobudo mladih pevk oblikovala tudi Mladinska vokalna skupina. Ta predstavlja most, ki povezuje pevce mladinskega in mešanega zbora Glasbene matice. Na premiernem koncertu Čas deklištva se je skupina predstavila z izborom angleških renesančnih madrigalov ter slovenskih ljudskih pesmi. Nastopile so v okviru dogodkov, ki so jih priredili Imago Sloveniae, društvo Slovenija v svetu, festival Europa Cantat in Kobariški muzej, ter na treh samostojnih koncertih v Kazljah, Mekinjah in Črnomlju. V tem letu se je skupina preoblikovala v mešani pevski sestav in se predstavila na božičnem koncertu Čas rojstva, katerega osrednji del sta bili dve vokalno-instrumentalni skladbi, Obred koledovanja B. Brittna in Venit Lumen D. Močnika. Koncert je bil izveden v Velesovem in Adergasu, koncertno gostovanje pa se je sklenilo z nastopom v okviru Sakralnega abonmaja v Ljubljani.

Tina Uršič, diplomirana igralka, je že pred leti gledališki oder zamenjala za zunanji vrvež in naravo. Svoj nemiren popotniški duh je uspešno združila z novinarskim delom na televiziji in tako spoznavanje dramskih likov zamenjala s spoznavanjem ljudi in njihovih zgodb v resničnem svetu. Že vrsto let sodeluje z Nacionalno televizijo - RTV Slovenija. Njeno glavno področje dela pa je predstavljanje zanimivosti in lepot Slovenije, ter aktiven športni način življenja. Gledalcem poskuša te vsebine čimbolj približati tako s svojim zgledom pred kamero, kot tudi z delom za kamero. Četudi se je odločila, da igralstvo ni njen poklic, pa bo del njega vseeno za vedno ostal v njenem srcu. Igralstvo ostaja v njenem življenju, pravi, kot začimba. Vedno se veseli posameznih projektov v katerih lahko izživi tudi ta del sebe. In ena takih začimb, zelo dišeča in prijetna, ki ji že vrsto let vedno znova ogreje srce so tudi koncerti Jesenskih serenad. Tu se sreča s predanimi ustvarjalci programov, z vedno novimi glasbeniki, čudovito glasbo in zdaj tudi že s številnimi spomini. Jesenske serenade imajo in bodo vedno imele posebno mesto v njenem srcu.


Prihajajoči koncerti

| | SEP 1 PET

Draga srednješolka / srednješolec,

Mešani mladinski pevski zbor Veter 16:00, Krekov trg 2, Šentjakobsko gledališče, 2. nadstropje levo, vhod pri predoru
| | OKT 9 PON

Glasbena ulica, 9.10.2023

19:00, Velika dvorana KGBL OE Glasbena šola (Vegova ulica 7, Ljubljana)
| | OKT 18 SRE

Mladi mladim, 18.10.2023

19:30, Kosovelova dvorana Cankarjevega doma
| | OKT 24 TOR

Zvoki mladih, 24.10.2023

19:30, Rdeča dvorana Magistrata
| | OKT 25 SRE

Dobimo se, 25.10.2023

19:30, Rdeča dvorana Magistrata

Na sporedu


| | SEP 14 SRE
14. september 2022 20:00 Mestni muzej Ljubljana
Vstop prost.

| | SEP 20 TOR
20. september 2022 19:00 Viteška dvorana na gradu Štanjel
Vstop prost.

| | SEP 21 SRE
21. september 2022 20:00 Kulturni dom Medvode
Vstop prost.

| | SEP 22 ČET
22. september 2022 19:00 Dvorec Bukovje v Dravogradu
Vstop prost.

| | SEP 23 PET
23. september 2022 19:00 Grajska klet v Vipavskem križu
Vstop prost.

| | OKT 1 SOB
1. oktober 2022 19:00 Cerkev Svetega Duha na Stari Gori
Vstop prost.

Povej naprej