JESENSKE SERENADE

BITI ALI LJUBITI

Komorna skupina Glasbenega društva Tamburjaši
Mojca Lavrenčič, čembalo in umetniška vodja

Koncert z besedo povezuje Tadej Pišek.
Besedila je izbral Tadej Pišek.

Sonet 23

Johann Sebastian Bach (1685–1750), prir. Vlasta Lokar Lavrenčič:
Orkestralna suita št. 3 v D-duru, BWV 1068
II. Air

Sonet 73

Johann Sebastian Bach (1685–1750), prir. Mojca Lavrenčič:
Orkestralna suita št. 2 v h-molu, BWV 1067
VII. Badinerie

Sonet 34

Claude-Bénigne Balbastre (1724–1799):
Skladbe za čembalo: Prva knjiga
I. La de Caze

Sonet 90

Claude-Bénigne Balbastre (1724–1799):
Skladbe za čembalo: Prva knjiga
V. La Boullongne

Sonet 130

Antonio Vivaldi (1678–1741), prir. Mojca Lavrenčič:
Koncert za godala v C-duru, RV 113
Allegro
Grave
Allegro

Sonet 18

François Couperin (1668–1733):
Umetnost igranja na čembalo: Suita št. 25
La Visionnaire
La Misterieuse
La Monflambert
La Muse victorieuse
Les Ombres errantese

Sonet 29

Marc-Antoine Charpentier (1643–1704), prir. Anton Grahek:
Te Deum, H. 146
I. Preludij

GLASBENO DRUŠTVO TAMBURJAŠI iz Vipave je bilo ustanovljeno leta 2008. Sestavljajo ga mladi, od osnovnošolcev do zaposlenih, ki so tamburaško znanje pridobili na OŠ Draga Bajca Vipava in na GZ H. O. Vogriča pod mentorstvom mag. Vlaste Lokar Lavrenčič. Orkester s svojim razgibanim repertoarjem, ki obsega ljudske, popularne, klasične in originalne tamburaške skladbe, vedno prepriča tako koncertno publiko kot tudi strokovne komisije. O tem pričajo polne dvorane in izključno zlata priznanja ter nagrade na slovenskih in tujih tekmovanjih.

Društvo od ustanovitve dalje strokovno in organizacijsko vodi Vlasta Lokar Lavrenčič, dirigentsko vlogo pa je leta 2017 prevzela MOJCA LAVRENČIČ, ki se predstavlja kot vsestranska in perspektivna umetnica. Magistrantka (2018) ljubljanske glasbene akademije kot dirigentka redno sodeluje s številnimi slovenskimi simfoničnimi orkestri (Slovenska filharmonija, RTV, SNG Opera in balet Ljubljana in Maribor, Grex Symphoniacorum idr.), posebno strast pa goji tudi do čembala oz. stare glasbe. Pod mentorstvom prof. Egona Mihajlovića in asist. Martine Okoliš je izvedla že številne samostojne recitale, tokrat pa nas bo v barok popeljala v družbi komorne zasedbe Tamburjašev.

TADEJ PIŠEK je diplomirani dramski igralec, ki se je s svojim enajstletnim profesionalnim delovanjem dodobra uveljavil tako v gledališču, filmu kot tudi na radiu in televiziji. Po zaključeni akademiji je igralsko spretnost razvijal v številnih predstavah in performansih v institucionalnih in neodvisnih gledališčih in produkcijah. Po nekaj letih svobodnega ustvarjanja se je redno zaposlil v Slovenskem stalnem gledališču Trst, kjer je ustvarjal kot igralec in režiser. Po petih letih je zapustil SSG in do danes deluje kot samostojni kulturni ustvarjalec. Redno sodeluje z ljubljanskim Mini teatrom tako v predstavah za odrasle kot predstavah za otroke, z institucionalnimi gledališči SNG Drama Ljubljana, SNG Drama Maribor, Slovenskim stalnim gledališčem Trst, Gledališčem Koper, Špas teatrom idr. Njegovo ustvarjanje pa obsega še veliko število sinhronizacij risank, radijskih iger, avtorskih gledaliških projektov, vodenje prireditev in pisanje scenarijev ter dramskih tekstov. V svojem profesionalnem ustvarjanju posveča posebno pozornost delu z otroki in mladimi. Je umetniški vodja gledališke šole Mini teatra v Ljubljani, organizira gledališke delavnice in bralne urice. Mladim posveča tudi velik del svojega avtorskega in pisateljskega ustvarjanja. Deluje tudi kot trener javnega nastopanja in mehkih veščin komunikacije, ki jih za različna podjetja in posameznike organizira v svojem Kulturnem zavodu Godot. Za svoje ustvarjanje je prejel kar nekaj domačih in tujih nagrad. Naj omenimo igralsko nagrado na gledališkem festivalu v Bugojni 2015, nagrado za igralski ansambel na 15. mednarodnem festivalu otroških gledališč v Banja Luki 2015, mednarodno igralsko nagrado na 12. mednarodnem gledališkem festivalu Banja Luka 2013, grand prix na 47. Borštnikovem srečanju za predstavo Bartleby, pisar in druge.

| | SEP 22 SRE

KROKI SVATBE

Kvartet (Irena Rovtar, flavta Mojca Menoni Sikur, violina Gea Pantner Volfand, viola Martin Sikur, violončelo) · Dejan Pevčević 20:00, Knjižnica Medvode
| | SEP 23 ČET