BEST OF 2009-2019 (Najboljše iz 2009-2019)

BEST OF 2009-2019 (Najboljše iz 2009-2019)

Mešani mladinski pevski zbor Veter Ljubljana
Zborovodkinja: Tereza Podlogar

Spored:

Zoltán Kodály (1882–1967): 
Adventi ének (sakralno besedilo)

Lajos Bárdos (1899–1986): 
Libera me (responzorij)

Ola Gjeilo (1978): 
Northern Lights (iz Visoke pesmi)

Rado Simoniti (1914–1981):  
Pod jasnim soncem rdeča roža (Ivan Cankar)

Nana Forte (1981): 
Pesem o vetru (Ljudmila Prunk – Utva) 

       * krstna izvedba

Matej Kastelic (1994): 
Voda (Matej Kastelic) 

       solistka: Neža Korenjak

Mátyás Seiber (1905–1960): 
Three Nonsense Songs (Edward Lear) 
There Was an Old Lady of France 
There Was an Old Person of Cromer 
There Was an Old Man in a Tree 

Robert Faltus (1973): 
Baha yango (Robert Faltus)

*

Črnska duhovna, prir. Harry T. Burleigh (1866–1949): 
Deep River

Christopher Tin (1976): 
Baba Yetu (molitev Očenaš v svahiliju) 

       solista: Ajda Stepišnik, Nejc Kosanc
       tolkalist: Žiga Škerbec

Koroška ljudska, prir. Lojze Lebič (1934): 
Ta drumǝlca je zvomlana 

Ljudska iz Gornjih Petrovec, prir. Mojca Prus (1982): 
Šürka je Tisa

Prekmurska ljudska, prir. Radovan Gobec (1909–1995): 
Ne ouri, ne sejaj 

       solistke: Brina Harmel, Ana Roš, Erika Škerlj

Štajerska ljudska, prir. Emil Adamič (1877–1936): 
Vse najlepše rožice

Belokranjska ljudska, prir. Marijan Dović (1974): 
Zeleni Jurij

Istrska ljudska, prir. Aldo Kumar (1954): 
Kantaj, Nineta

Koncert posvečamo spominu na našo Ireno …

Z vseh vetrov v eno pesem zliti

Ob obletnicah se človek rad ozre na preteklo obdobje in na vsa dragocena doživetja, izkušnje, lepe in kdaj tudi »napete« trenutke, ki so stkali preteklost. Ko kot zborovodkinja Vetra v mislih preletim zadnjih deset let, se mi pred očmi najprej izrišejo podobe mojih vetrovcev. Spoznala sem jih kot razigrane, hudomušne, bistre in nadarjene najstnike, ki so postopoma zrasli v mlade in zrele posameznike, vsak s svojimi načrti za prihodnost, na poklicnem in osebnem področju. Slišim barvo glasu vsakega izmed njih, ki se je tekom let preobrazil iz dekliškega v ženski, iz fantovskega v moški glas. In prisluhnem zvoku zbora, ko so se glasovi teh ljubljanskih srednješolcev z vseh vetrov zlili v celoto.

Nocoj se bomo na pretekle Vetrove koncertne sezone ozirali s pesmijo. Narediti izbor repertoarja zadnjih deset ni bila lahka naloga. Vsaka generacija pevcev me je zasipala s svojimi glasbenimi željami in potrebno je bilo narediti kar nekaj kompromisov, da smo oblikovali koncertni spored, sicer bi bil koncert maratonsko dolg, pa tudi za vaje in pripravo smo imeli na razpolago zgolj en mesec časa. V prvem delu koncerta bomo predstavili dela s sakralno in posvetno tematiko, ki so mladim pevcem takrat predstavljala velik izziv in so jim skozi ure in ure vaj prirasla k srcu. Kar nekaj izmed teh je krojilo naše tekmovalne sporede na domačih in tujih odrih. Predvsem sem pa počaščena, da bomo nocoj krstno izvedli skladbo Pesem o vetru skladateljice Nane Forte, tudi vetrovke in moje sopevke iz skupnih srednješolskih - vetrovskih let. Pesem o vetru bo skupaj s skladbami Zemlja Teje Merhar, Voda Mateja Kastelica in Človek je hotel Federice Lo Pinto v kratkem izdana v notni zbirki Štirje elementi. Ponosni smo, da smo z naročili novih del prispevali svoj košček k barvitemu mozaiku slovenske zborovske glasbe.

Drugi del koncerta je zaznamovan z bolj nostalgično noto. Tekom let se je v Vetru oblikoval tako imenovani železni repertoar zbora, ki ga vetrovci prepevajo med odmori, na avtobusu ob vračanju domov s tekmovanj, na zabavah in večerjah po koncertih. Takrat zazvenijo predvsem slovenske ljudske pesmi, ki jih pevci vedno prepevajo z zanosom in iskreno ljubeznijo. Ti biseri slovenske glasbene dediščine predstavljajo vezni člen med posameznimi Vetrovimi generacijami.

Ko pevci zapustijo Vetrove vrste, si prosti čas zapolnijo vsak po svoje. Nekateri prepevajo v odraslih zborovskih sestavih, drugi se posvetijo solopetju ali pa najdejo povsem nove ljubiteljske dejavnosti. Posamezniki iz »moje« najstarejše generacije so sedaj že zaposleni, gradijo uspešno kariero na tujem in so si že ustvarili družine. A nocoj vetrovci in veterani – tako v šaljivem tonu rada  imenujem bivše pevce, ki so uspešno preživeli vse moje muhe  – ponovno stojijo na skupnem odru. 

Ljudmila Prunk  v Pesmi o vetru pravi: »Veter razgrajač, veter pometač, brez metle pometa, sproti spet razmeta …« Naš Veter je včasih res mladostniški razgrajač, a naših prijateljskih vezi in skupnih glasbenih spominov ni moč kar tako odpihniti ali razmetati. Glasba povezuje in nocoj se bodo vetrovski soprani, alti, tenorji in basi zadnjih deset generacij ponovno zlili v eno pesem. In jaz ponižno stojim pred vami, dragi vetrovci, in sem neizmerno hvaležna za vse, kar sem se od vas v zadnjem desetletju naučila.  

Tereza Podlogar

Mešani mladinski pevski zbor Veter Ljubljana je jeseni leta 1989 ustanovila Glasbena mladina ljubljanska z namenom spodbuditi zanimanje za zborovsko glasbo med ljubljanskimi srednješolci in jim ponuditi možnost za prvo izobrazbo glasu. Zbor je uspešno postavil na noge njegov prvi dirigent Marko Vatovec. Leta 1991 je vodstvo pevcev prevzela Mihaela Pihler, nasledil pa jo je Matjaž Barbo. Jeseni leta 1993 je zbor prevzela dirigentka Urša Lah in pod njenim vodstvom je Veter postal eden najboljših slovenskih mladinskih pevskih sestavov. Od  septembra 2009 ga vodi Tereza Podlogar. Visoko kvaliteto zbora potrjujejo osvojene zlate plakete, prva mesta in posebne nagrade na zborovskih tekmovanjih v domovini in tujini: v Celju (1995 in 1997), Neerpeltu v Belgiji (1996 in1998), Pohlheimu v Nemčiji (1999), Corku na Irskem (2000), Budimpešti (2001), Lindenholzhausnu v Nemčiji (2001), v Splitu (2002), Prevezi v Grčiji (2002 in 2004), Arnhemu na Nizozemskem (2005), Splitu (2006), Bratislavi (2007, 2012), Herceg Novem (2016), Riminiju in Pragi (2013,  2018, srebrna plaketa). V skladu z izobraževalnim poslanstvom zbora sestavljajo koncertni program skladbe različnih glasbenozgodovinskih stilnih obdobij, pomemben poudarek je na glasbi 20. stoletja in prvih izvedbah del mladih slovenskih skladateljev. Posebno pozornost namenjajo pevci slovenski ljudski glasbi, preko posameznih pesmi pa se seznanijo tudi z glasbenim izročilom drugih narodov. Občasno se zbor posveča tudi vokalno-inštrumentalnim delom. Poleg svoje redne koncertne dejavnosti nastopi Veter vsako leto na glasbenem dogodku Glasbene mladine ljubljanske, imenovanem Zborovski pevci za zborovske pevce, na katerem se ljubljanskemu občinstvu predstavijo mladinski pevski sestavi iz Slovenije in tujine. Zbor sodeluje tudi pri različnih  kulturnih projektih, glasbeno-scenskih predstavah in na seminarjih za izobraževanje zborovodij.

Tereza Podlogar je diplomirala na oddelku za glasbeno pedagogiko na ljubljanski Akademiji za glasbo ter zaključila študij orgel v razredu prof. Klausa Kuchlinga na Koroškem deželnem konservatoriju v Celovcu.  V študijskem letu 2002/03 se je v okviru študentske izmenjave izpopolnjevala na Visoki šoli za glasbo v Kölnu (orgle pri prof. T. Mechlerju, zborovsko dirigiranje pri prof. E. Metternichu). Na področju zborovskega dirigiranja se je dodatno izobraževala pri norveškem dirigentu Ragnarju Rasmussenu. Od leta 2005 do 2009 je vodila vokalno skupino Solalei, od leta 2004 do 2010 je bila članica in korepetitorka Akademskega pevskega zbora Tone Tomšič, v sezoni 2009/10 pa je prevzela vodenje MeMPZ Veter. Poučuje orgle in klavir v različnih glasbenoizobraževalnih ustanovah, kot organistka pa deluje v župniji Ljubljana Koseze.


Prihajajoči koncerti


Na sporedu


| | DEC 21 SOB
21. december 2019 19:00 Dvorana Zavoda sv. Stanislava
Prostovoljni prispevki

Povej naprej