OPERA

Anton Foerster: GORENJSKI SLAVČEK

Zaradi nevarnosti širjenja corona virusa in skladno z Odredbo o prepovedi zbiranja na prireditvah v javnih prostorih odpovedujemo predstavo Gorenjski slavček 10. 3. 2020 ob 11.00. Predstavo bomo skušali nadomestiti, v kolikor bo to mogoče.

Besedilo: Luiza Pesjakova in Emanuel Züngl
Dirigent: Marko Hribernik
Režija: Vito Taufer
Operni solisti in zbor, baletni ansambel ter orkester SNG Opera in balet Ljubljana

Gorenjski slavček je najprej nastal kot opereta, in sicer na razpis Dramatičnega društva, na katerem je komisija prisodila prvo mesto Foersterju in tako je bil Gorenjski slavček pod njegovim vodstvom prvič uprizorjen 27. aprila 1872 v Deželnem gledališču. Dvajset let pozneje se je Foerster odločil preoblikovati opereto v opero, ki je bila prvič uprizorjena 30. oktobra 1896. Med slovenskimi opernimi deli velja za najbolj priljubljeno, najbolj odprto, spevno in zaradi ljudskega duha prijetno za uho in za pogled.

Zgodba slovenske operne klasike pripoveduje o Franju, ki se vrne v domači kraj, kjer ga željno pričakuje prijatelj Lovro, nanj pa čaka tudi njegovo dekle Minka. V idiličnem gorenjskem kraju se ob tem času ustavi zabavljaški Chansonette, ki Minko sliši peti in se v trenutku odloči deklico odpeljati v svet, da bi si izšolala glas in si s petjem služila kruh. Vse to se zgodi v času, ko Minkino družino upniki podijo iz hiše. Čeprav Chansonette ponuja denar, vaščani sklenejo, da bodo tujcu preprečili njegove načrte …


Prihajajoči koncerti


Na sporedu


| | MAR 10 TOR
10. marec 2020 11:00 SNG Opera in balet Ljubljana
9.50 € - ODPOVEDANO!

Datoteke

Naročilnica
0.01 MB Ogled