05.04.2011 - Mladi mladim z Orkestrom Slovenske filharmonije

Rok Bavčar, bariton
Theresa Plut, sopran
Tanja Dimitrievska in Dejan Pevčević, povezovalca

V torek, 5. aprila je kar tri tisoč otrok napolnilo Gallusovo dvorano Cankarjevega doma. Glasbena mladina ljubljanska jim je namreč priredila pravi mali glasbeni spektakel, s katerim je mladim poslušalcem pričarala delček blišča in sproščnega, a vendarle umetniškega vzdušja Broadwaya.

Na oder sta prišla Orkester Slovenske filharmonije in Slovenski komorni zbor, za njima pa zborovodkinja in dirigentka Martina Batič. Vsi člani simfoničnega orkestra, pod taktirko mlade dirigentke, so pozdravili poslušalce z Uverturo iz mjuzikla Zgodba z Zahodne strani Leonarda Bernsteina. Znanemu in priljubljenemu delu so sledili še številni drugi odlomki iz znanih svetovnih mjuziklov, kot so Oklahoma Richarda Rodgersa, Fantom iz opere Andrewa Lloyda Webbra ...
Glasba je seveda govorila sama zase in navduševala mlade poslušalce, ki so z glasnim aplavzom po vsaki točki izražali svoje navdušenje. Poleg same glasbe pa sem užival tudi v živahni in prijetni komunikaciji nastopajočih s publiko, ki sta jo vodila in povezovala Tanja Dimitrievska in Dejan Pevčević. S svojim smislom za humor sta iz dirigentke, članov zbora in obeh vokalnih solistov izvabila zanimive podatke o tem, kakšno je delo dirigenta, pevca, ali je težje peti v operi ali muzikalu in podobno. Tako je dirigentka Martina Batič predstavila svoje uspehe in sanje, Rok Bavčar in Theresa Plut pa skrivnosti in lepote petja.

Bavčar je med drugim predstavil znano Rodgersovo pesem Oh, what a beautiful morning, Plutova pa Bernsteinovo I feel pretty, v duetu pa sta zapela Webrovo All I ask of you iz Fantoma iz opere. Slovenski komorni zbor se je predstavil s pesmijo Dancing queen iz mjuzikala Mamma mia. Dogodek se je zaključil z Bernsteinovim songom America iz Zgodbe z Zahodne strani.

Mlade poslušalce je, poleg zanimive in tipično pompozne orkestracije ter simpatične dostopnosti in naravnosti solistov, pritegnila predvsem povezanost popularne glasbe in kulture z gledališčem. Zato se je predstavitev mjuzikla kot glasbene zvrsti še enkrat pokazala kot izvrsten način približanja klasične glasbene umetnosti mladim. Ob odhodu iz dvorane je bilo slišati nasmehe in petje otrok, ki jim bo koncert zagotovo ostal v lepem spominu.

Tomaž Gržeta