09.03.2011 - Mladi mladim

MLADI MLADIM, 9. MAREC 2011

V bogatem nizu koncertov, ki juh prireja Glasbena mladina ljubljanska, smo v sklopu cikla Mladi mladim v Klubu Cankarjevega doma dne 9. marca 2011 slišali zanimiv koncertni spored, ki so ga pripravili Jernej Oberžan (kontrabasovski helikon) in Maria Lebed (klavir) ter člani Springtime quarteta, v katerem igrajo Kaja Lešnjak (flavta), Nina Tafi (oboa), Tomaž Zevnik (klarinet) in Barbara Sladič (klavir). Jernej Oberžan (roj.1991) je študiral trobento, tubo in helikon. Njegova profesorja sta bila Franc Richter in Igor Krivokapič, sedaj pa študij nadaljuje na Visoki šoli za glasbo, gledališče in medije v Hannovru v razredu prof. Jensa Bjørn- Larsena. Uspešno se je predstavil na raznih tekmovanjih, udeležuje se mednarodnih seminarjev. Pianistka Maria Lebed (roj. 1980, Moskva) je diplomirala in magistrirala v Hannovru. Nastopa kot solistka in korepetitorka, sicer pa je dobitnica številnih nagrad.
V Springtime quartetu igrajo zgoraj omenjeni štirje mladi glasbeniki, ansambel deluje od leta 2009 na Akademiji za glasbo v Ljubljani, njihov mentor je prof. Aleš Kacjan. Pogosto nastopajo in so v februarju 2010 prejeli pomembno mednarodno nagrado.

Zvok kontrabasovskega helikona kot solističnega instrumenta je vsekakor na koncertnem odru posebnost, verjetno pa je tudi glasbena literatura za ta instrument sorazmerno skromna. Tokrat smo slišali tri dela. Ameriški skladatelj Bruce Broughton (roj. 1945) sicer piše v glavnem filmsko glasbo, tokrat pa smo slišali njegov Koncert (Sonato), tristavčno skladbo za kontrabasovski helikon s spremljavo klavirja. Suvereno in virtuozno igro solista Oberžana je bogato dopolnjeval tudi klavirski part, ki se je zdel kompozicijsko še posebno zanimiv v spevnem drugem stavku (Aria:Andante moderato).

Sledila je krstna izvedba dela slovenskega skladatelja Emila Spruka za isto zasedbo z naslovom Victorious venture. Skladba je tridelna (ABA) z dodano Codo, deli so med seboj kontrastni, virtuoznosti uvoda in zaključka je dodan otožni srednji del, kar pride še zlasti do izraza v klavirskem partu, solist pa ta, srednji del, igra z dušilcem. Delo je v celoti zanimivo, efektno. Izvedba je bila odlična.

Kot tretjo točko sta solist na trobilu in pianistka izvedla še Koncert št.1 ruskega skladatelja in pedagoga Alekseja Lebedjeva (roj. 1924) Tudi tu je helikonski part solist izvedel zelo suvereno, muzikalno dorečeno in prepričljivo, v širokem dinamičnem razponu in z lepim fraziranjem. Muzikalno in tehnično enakovrednoje izzvenel tudi bogat klavirski part, oblikovan v stilu pozne romantike.

Drugi del koncertnega večera je z dvema točkama dopolnil Springtime quartet. Najprej smo slišali Sonato za flavto, oboo, klarinet in klavir skladatelja Dariusa Milhauda. Gre vsekakor za zelo zahtevno glasbeno literaturo. Delo ima štiri stavke s francoskimi oznakami:Mirno, Veselo, Jezno, Žalostno in tako ponuja široko paleto občutij, ki so jih mladi glasbeniki prepričljivo poudarili: tu je mirna tekočnost melodike, tu so dolgosapne fraze, polifonski odlomki, virtuoznost in še marsikaj. V skrbnem tonskem oblikovanju vsakega parta in komorne soigre je skladba zazvenela kot prepričljiva, zanimiva, skrbno dorečena celota v skupnem muziciranju in zanimivih barvnih kombinacijah.

V naslednji točki, pri izvajanju skladbe Nine Šenk z naslovom Movimento fluido III, izvedeni premierno, se je izvajalcem kot dirigentka pridružila Jera Petriček Hrastnik. Zdi se, da gre v tej skladbi v glavnem za številne sodobne zvočne efekte: zgolj pihanje v pihalni instrument(brez tona!), pianistka poteguje z roko po površini tipk (neslišno!), poteguje po tipkah s svinčnikom, trka ob les, uporablja nežno ropotuljo…Melodične fraze so pogosto repeticije na enem tonu v raznih ritmih, v kratkosapnih frazah, v zvočno atonalnih kombinacijah, tu so še clustri in kaj podobnega…Zdi se, da smo vse to že slišali. A ni jasno, kaj je tovrstno sporočilo, oziroma ali sporočilo sploh obstaja. Gre zgolj za iskanje, nizanje , ponavljanje zvočnih efektov, ki so sami sebi namen, ali za kaj več?

Slišali smo dve zanimivi zasedbi mladih izvajalcev, v koncertni spored , ko so ga suvereno izvedli, so vložili nemalo truda . Želimo jim še mnogo uspehov na koncertnih odrih!

Milena Nograšek
Marec 2011