29.03.2011 - Dopoldan s Simfoniki RTV Slovenija

DOPOLDAN S SIMFONIKI RTV SLOVENIJA: KARNEVAL (29. marec 2011)

V nizu koncertov v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma, ki jih Glasbena mladina ljubljanska prireja za učence osnovnih šol in za dijake srednjih šol, kjer spoznavajo orkestralna dela različnih obdobij, je dopoldne 29. marca 2011 kar dvakrat zazvenel izbrani spored, ki so ga zaokrožili in označili kot KARNEVAL. Orkester Simfonikov RTV Slovenija je vodil dirigent Simon Krečič. Dela sta primerno povezovala igralca Tanja Dimitrievska in Dejan Pevčević, kot solistki pa sta nastopili mladi glasbenici, violončelistka Katja Meljnikov in flavtistka Eva- Nina Kozmus.

Uvod v koncertni spored je bila skladba Karneval Antonina Dvořaka,ki nosi oznako uvertura v A-duru, op.92: pravcati žar in efekten uvod se v nadaljevanju spogleduje z liriko in spevnostjo, sicer pa je bilo doziranje zvoka v posameznih solističnih odlomkih in v instrumentalnih skupinah skrbno in smiselno pretehtano v celotni skladbi.

V stavku z naslovom Labod iz cikla Živalski karneval skladatelja Camilla Saint-Saënsa ( v priredbi P.Vidal) je kot solistka na violončelu nastopila Katja Meljnikov. Zlasti v soigri s harfo je skladba zazvenela kot sijajna zvočna podoba, polna lepote, lirike, nežnosti…

Pred nadaljevanjem glasbenega sporeda sta povezovalca k besedi povabila Simona Krečiča, ki je spregovoril o funkciji dirigenta in tudi o pomembnosti glasbene avtoritete, ki naj bi jo dirigent imel, ko pripravlja in vodi simfonični orkester.

Sledila je izvedba skladbe z naslovom Kurent, simpatično delo slovenskega skladatelja Matije Bravničarja, ki je v celovitost orkestralnega zvoka zelo efektno vpletel slovensko ljudsko melodiko.

V nadaljevanju sporeda smo slišali fantazijo op. 126 z naslovom Dunajski karneval, delo Johanna Straussa starejšega, torej očeta treh zelo uspešnih sinov Strauss, ki so nadaljevali očetovo delo. Gre za prijetno glasbo, ki je ponudila vrsto efektnih, lepo odigranih solističnih odlomkov zlasti v pihalih in trobilih, a tudi v posameznih partih godalnih instrumentov. Ob skrbno pretehtanih dinamičnih odnosih v smislu diferenciacije glavne melodike in spremljave velja ob duhoviti instrumentaciji poudariti skrbno dirigentovo diferenciacijo v dinamiki posameznih instrumentalnih skupin.

In še zaključna točka: Beneški karneval skladatelja Giulia Briccialdija (orkestracija: G. Chiara)! Tu je z orkestrom Simfonikov RTV Slovenija kot solistka nastopila 16-letna Eva-Nina Kozmus, ki je lani na Dunaju prejela prvo nagrado kot "evrovizijska mlada glasbenica 2010". V kratki predstavitvi oziroma v pogovoru z obema povezovalcema je povedala, da je tekmovanje na Dunaju doživljala tudi kot prijetno druženje, seveda pa je prejela več ponudb za koncertne nastope, na katerih zelo rada igra. V skladbi, ki smo jo tokrat slišali (osnovno melodiko poznamo kot pesem Moj klobuk ima tri luknje!), je v nizu virtuoznih variacij prišel do izraza flavtistkin lahkoten in prefinjen ton, sicer pa sta se v najboljši luči izkazala tudi orkester in dirigent: solistična flavta je bila ves čas v ospredju!

Vsekakor: odličen, zelo prijeten glasbeni dogodek tako po izboru del kakor po izvedbi!
(Lahko pa še zapišem, da je bila "malo manj odlična" mlada publika, ki pač, žal, ni sposobna koncentracije in popolne tišine ob izvedbah simfonične glasbe, pa čeprav je koncert trajal le dobro šolsko uro. Škoda!)

Milena Nograšek

5.4.2011