Dixieland pri vas doma

Aljoša Struga, kontrabas
Miha Recelj, bobni

dixie_sok_band2

Dixieland pri vas doma - kdaj in kje je nastala zvrst jazza, glasbe, ki jo imenujemo dixieland

Začetki dixielanda so nastali iz pihalnih orkestrov, ki so igrali različne koračnice v začetku 20. stoletja na ulicah New Orleansa. Med glasbeniki so bili tudi posamezniki, ki so začutili, da lahko nekatere koračnice zaigrajo tudi malo drugače, malo po svoje (kot Burbon Street Parade). Ime dixieland izvira iz denarne enote dixie, ki so jo uporabljali v pokrajini Luisiana v ZDA. V začetku so to zvrst glasbe igrali le beli glasbeniki. Kot pri vsaki zvrsti glasbe se je dixieland skozi stoletje razvijal in prilagajal različnim poslušalcem in plesalcem.

Dixie Šok Band smo ansambel, ki igra originalne skladbe, kot so: Royal Garden Blues, Jazz me Blues, Muskrat Ramble, Savoy Blues, Just Closer Walk with Thee, What a Wonderfull World (Louis Armstrong) in druge. Ansambel igra tudi skladbe, ki so prilagojene na dixieland stil, kot so: Bei mir bis du schon (pel jo je Elvis Presley), Milord (pela jo je Edit Piaf), Santa Lucia (poznana italijanska popevka), Wilhelm Tell in Mack the Knife (iz opernega repertoarja) in druge znane skladbe.

DIXIE ŠOK BAND
Člani ansambla:
Iztok Pečar, klarinetist (po izobrazbi ing. lesne industrije, ustanovitelj in vodja ansambla)
Rok Nemanič, trobentač (zaključen študij na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani, študent Koroškega deželnega konservatorija v Celovcu)
Marjan Petrej, pozavnist (akademsko izobražen glasbenik, član Big banda RTV Slovenija)
Tomo Jurak, banjo (samostojni kulturni delavec, pevec in skladatelj, nekdanji član zasedbe Gu Gu)
Aljoša Struga, kontrabasist (diplomant Koroškega deželnega konservatorija v Celovcu)
Miha Recelj, bobnar (zaključen študij na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani)

Nastopali smo na različnih koncertih in prireditvah širom po Sloveniji. Medse so nas povabili tako gospodarstveniki kot kulturniki. Medijsko najodmevnejše nastope smo izvedli na prireditvah, ki so jih organizirali Jazz Lent Maribor, Rock Otočec, Zlati boben Portorož, TV Slovenija. Posebej pa smo ponosni, da nas je medse povabila Ameriška ambasada in nam s tem dala priznanje, da odlično igramo njihovo zvrst glasbe, na katero so zelo ponosni.

• Sreda, 12. septembra 2018, ob 20.00, atrij Magistrata
    (v primeru slabega vremena Rdeča dvorana Magistrata)
  • Sreda, 26. septembra 2018, ob 20.00, Vaški trg Smlednik
    (v primeru slabega vremena Kulturni dom Smlednik)