Častni člani Slovenske filharmonije

Joseph Haydn (1732–1809):
Simfonija št. 45 v fis-molu, »Simfonija slovesa«
IV. Finale: Presto – Adagio

Ludwig van Beethoven (1770–1827):
Coriolan, uvertura v c-molu, op. 62

Niccolò Paganini (1782–1840):
Koncert za violino in orkester št. 1 v D-duru, op. 6
III. Rondo (Allegro spirituoso)

Solist: Nikola Pajanović, violina

Johannes Brahms (1833–1897):
Madžarski ples št. 5

Primož Ramovš (1921–1999):
Sinfonietta
I. Allegro

Uroš Krek (1922–2008):
Rapsodični ples

Slovenska filharmonija, ki predstavlja eno najpomembnejših in najzaslužnejših poustvarjalnih teles umetnostne glasbe na Slovenskem, se s svojimi predhodnicami Academio Philharmonicorum (1701), Filharmonično družbo (1794) ter prvo Slovensko filharmonijo (1908–1913) ponosno postavlja ob bok najstarejšim tovrstnim glasbenim institucijam na svetu. Njeno bogato in častitljivo glasbeno tradicijo so v vsem tem času soustvarjali številni ugledni umetniki ter umetnice, med katerimi pa so si nekateri zaslužili prav posebno, častno mesto med filharmoničnimi člani. Sprva so se z njim ponašali zlasti »tuji glasbeni ljubitelji, ki so s svojimi sijajnimi glasbenimi talenti in zaslugami družbi lahko koristni«, kot je to narekoval originalni statut Filharmonične družbe, kasneje pa so prejeli naziv častnega člana Slovenske filharmonije tudi mnogi slovenski glasbeniki in glasbenice. Med častnimi člani še posebej izstopajo nekatera izredno cenjena skladateljska imena, kot so Joseph Haydn, Ludwig van Beethoven, Niccolò Paganini, Johannes Brahms, Primož Ramovš in Uroš Krek, katerih nadčasne glasbene stvaritve bodo na tokratnem koncertnem dogodku vnovič pojasnjevale mednarodni sloves in častno članstvo njihovih avtorjev.

Namenjeno študentom, srednješolcem in osnovnošolcem od 7. razreda dalje.

Vstopnica stane 5,00 EUR. Za učitelje, ki spremljajo učence, plača vstopnino GML (1 učitelj na 15 učencev). Telefonska rezervacija vstopnic in naročilnica, poslana do 30. 9. 2018, vam zagotavljata nakup vstopnic po objavljeni ceni. Pridržujemo si pravico do spremembe sporedov, terminov in cene vstopnic.

sf   3poz_CD_CMYK