ŠTIRIDESET IN ENA STRUNA

Izidor Tojnko, citre/kitara

Koncert z besedo povezuje Dejan Pevčević.

izidor_tojnko_web

Gaspar Sanz:
Canarios

Peter Horton:
Toccata for a wild old lady

France Prešeren: Dekletom

Richard Grünwald:
W. 27: Sonatine IV
Allegretto con spirito
Un poco Adagio
Rondo

France Prešeren: Pod oknom

Fernando Sor:
Gran solo
, op. 14 (za kitaro)

France Prešeren: Hčere svet

Peter Ratzenbeck:
Broceliande

Baden Powel:
Retrato Brasileiro

France Prešeren: Zdravilo ljubezni

Joaquin Malats:
Serenata Española
(za kitaro)

IZIDOR TOJNKO se je rodil leta 1998. V svet citer ga je pri sedmih letih povedla prof. Helena Hartman, pri kateri je opravil šest let nižje glasbene izobrazbe. Glasbeno šolo je obiskoval v Rogaški Slatini, kjer tudi prebiva. V tem času je kot solist in v komornih zasedbah sodeloval na več tekmovanjih in osvojil nekaj nagrad. Med pomembnejše spadajo: zlato priznanje na mednarodnem tekmovanju Svirel, tretja nagrada na državnem tekmovanju TEMSIG, zlato priznanje na državnem tekmovanju v komornih skupinah in prva nagrada na mednarodnem tekmovanju Nachwuchsförderpreis I v Münchnu. Zdaj nadaljuje šolanje citer na Johann Joseph Fux Konservatoriju v Grazu pri prof. Johannesu Rohrerju. Igra tudi kitaro, ki se jo uči na Konservatoriju za glasbo in balet Maribor, in sicer pri prof. Vojku Vešligaju. Na tem področju redno sodeluje na seminarjih znanih profesorjev, kot so Marco Tamayo, Paolo Pegoraro, Eliot Fisk idr. Redno nastopa na raznih koncertih in prireditvah v Avstriji in Sloveniji.