RAZSTAVLJENI MOZART

Matjaž Porovne, 2. violina
Oliver Dizdarević, viola
Klemen Hvala, violončelo

Koncert z besedo povezuje Dejan Pevčević.

dissonance_web

Wolfgang Amadeus Mozart:
Godalni kvartet
št. 19 v C-duru, KV 465 »Disonančni«
I. Adagio-Allegro

Michele Marelli: EMLA 5%

Tomica Bajsić: Sedemindvajseti dan
prevedel Tone Škrjanec

II. Andante cantabile

Dane Zajc: Vse ptice

Darijan Božič: Pop art 3 –Forma VI

III. Menuetto: Allegro,Trio

Federica Lo Pinto: L'aldilà

W. S . Merwin: Kaj je moderno
prevedel Miha Avanzo

VI. Allegro molto

GODALNI KVARTET DISSONANCE sestavljajo člani Orkestra Slovenske filharmonije: violinista Janez Podlesek in Matjaž Porovne, violist Oliver Dizdarević in violončelist Klemen Hvala. Glasbeniki so se kot kvartet prvič združili za prvo slovensko izvedbo Godalnega kvarteta skladatelja Lojzeta Lebiča, do katere je leta 2014 prišlo po več kot 30 letih od nastanka skladbe. Strokovna javnost je to izvedbo odlično ocenila in glasbeni kritik dr. Gregor Pompe je 16.6. 2014 v Dnevniku zapisal: »… presenetila pa je tudi ad hoc zasedba godalnega kvarteta, ki se je sestala za menda prvo slovensko izvedbo Lebičevega Godalnega kvarteta. Gre za delo, ki v svoji brezkompromisni modernistični trdosti ni našlo dovolj odprtih domačih izvajalcev, zato je zavzetost in pa tudi zvočna strast, s katero so mladi člani domačih filharmonikov prebadali Lebičeve meandre zvočnih kaskad, toliko bolj navdušujoča – in veljalo bi, da bi zasedba prerasla v stalno izvajalsko telo.« Po uspešni predstavitvi Lebičevega kvarteta so se zaradi želje po nadaljnjem skupnem muziciranju res odločili, da prerastejo v stalno zasedbo. Šele pozneje pa so si po Mozartovem Godalnem kvartetu v C-duru, KV 465 nadeli ime Dissonance. Kvartet je doslej nastopil v okviru Koncertnega ateljeja Društva slovenskih skladateljev, na Svetovnih glasbenih dnevih WMD 2015, v okviru Imaga Sloveniae, na festivalu Soboški dnevi 2016, na Festivalu Maribor, Mednarodnemu bienalu sodobne glasbe v Kopru in ostalih prizoriščih. V sodelovanju s priznanim italijanskim klarinetistom Michelejem Marellijem je kvartet na festivalu Musica In Estate 2015 v Acqui Terme (Alessandria, Italija) in v okviru mednarodnega cikla Simfonic voices v Kopru izvedel projekt Mozart Destrutturato. Ime ansambla je povzeto po istoimenski Mozartovi skladbi, simbolizira pa poslanstvo ansambla, ki se posveča tako klasični literaturi kot tudi delom sodobnih skladateljev, zlasti slovenskih.