28. letni koncert

Christus est natus

Stefan Kalmer:
Der Rattenfänger

Mojmir Sepe, prir. Damijan Močnik:
Moje orglice

Trad., prir. M. Shailman, R. Emerson:
Hail Holy Mary

solo: Lučka Gomsi

Ljudska iz Ravnice na Goriškem, prir. Ambrož Čopi:
Adam in Eva

Koroška ljudska, prir. Lojze Lebič:
Ta drumǝlca je zvomlana

Istrske ljudske, Aldo Kumar:
Storu si je lepi vrt
Moja mati ćüha kafe
Kantaj, Nineta

Belokranjska ljudska, prir. Marijan Dović:
Zeleni Jurij

Belokranjska ljudska, prir. Jakob Jež:
Jabolko rudeče

Norveška ljudska poročna koračnica,
prir. Henning Sommerro in Grete Pedersen:
Bruremarsj fra Valsøyfjord/Aure

solo: Zala Zgaga

Christopher Tin:
Baba yetu

solo: Nejc Kosanc, Ajda Stepišnik
       tolkala: Jošt Selan

veter_herceg_novi_2016_5

Mešani mladinski pevski zbor Veter Ljubljana
je jeseni leta 1989 ustanovila Glasbena mladina ljubljanska z namenom spodbuditi zanimanje za zborovsko glasbo med ljubljanskimi srednješolci in jim ponuditi možnost za prvo izobrazbo glasu. Zbor je uspešno postavil na noge njegov prvi dirigent Marko Vatovec. Leta 1991 je vodstvo pevcev prevzela Mihaela Pihler, nasledil pa jo je Matjaž Barbo. Jeseni leta 1993 je zbor prevzela dirigentka Urša Lah in pod njenim vodstvom je Veter postal eden najboljših slovenskih mladinskih pevskih sestavov. Od septembra 2009 ga vodi Tereza Podlogar. Visoko kvaliteto zbora potrjujejo osvojene zlate plakete, prva mesta in posebne nagrade na zborovskih tekmovanjih v domovini in tujini: v Celju (1995 in 1997), Neerpeltu v Belgiji (1996 in1998), Pohlheimu v Nemčiji (1999), Corku na Irskem (2000), Budimpešti (2001), Lindenholzhausnu v Nemčiji (2001), v Splitu (2002), Prevezi v Grčiji (2002 in 2004), Arnhemu na Nizozemskem (2005), Splitu (2006), Bratislavi (2007, 2012) in Riminiju (2013, 3. mesto in srebrna plaketa). Zadnji veliki uspeh je zbor dosegel na II. mednarodnem zborovskem tekmovanju Herceg Novem v Črni gori oktobra 2016. Dekliška zasedba je v kategoriji otroških in mladinskih pevskih zborov osvojila zlato plaketo in prvo mesto, mešana zasedba zlato plaketo in tretje mesto, dekliški pevski zbor Veter pa je postal tudi najboljši zbor tekmovanja.

V skladu z izobraževalnim poslanstvom zbora sestavljajo koncertni program skladbe različnih glasbenozgodovinskih stilnih obdobij, pomemben poudarek je na glasbi 20. stoletja in prvih izvedbah del mladih slovenskih skladateljev. Posebno pozornost namenjajo pevci slovenski ljudski glasbi, preko posameznih pesmi pa se seznanijo tudi z glasbenim izročilom drugih narodov. Občasno se zbor posveča tudi vokalno-inštrumentalnim delom. V letu 2002 je sodeloval s Simfoniki RTV Slovenija in Komornim zborom RTV Slovenija pri izvedbi priljubljene kantate Carla Orffa Carmina Burana, koncert z Big Bandom RTV Slovenija decembra 2003 pa je bil direktno prenašan v Evropsko mrežo radijskih postaj (EBU). K odmevnejšim nastopom MeMPZ Veter sodi tudi slavnostni koncert ob 15-letnici delovanja zbora ter 40-letnici Glasbene mladine ljubljanske januarja 2005, na katerem so mladi pevci predstavili nekaj najbolj znanih songov in zborov iz priljubljenih muzikalov. Poleg svoje redne koncertne dejavnosti nastopi Veter vsako leto na glasbenem dogodku Glasbene mladine ljubljanske, imenovanem Zborovski pevci za zborovske pevce, na katerem se ljubljanskemu občinstvu predstavijo mladinski pevski sestavi iz Slovenije in tujine. Zbor sodeluje tudi pri različnih kulturnih projektih, glasbeno-scenskih predstavah in na seminarjih za izobraževanje zborovodij.

Tereza Podlogar je po končanem šolanju na Glasbeni šoli Franca Šturma (klavir pri prof. Anici Grum) nadaljevala izobraževanje na Orglarski šoli v Ljubljani v razredu prof. Angele Tomanič. Na Akademiji za glasbo v Ljubljani je diplomirala na oddelku za glasbeno pedagogiko, v študijskem letu 2002/03 pa se je v okviru študentske izmenjave izpopolnjevala na Visoki šoli za glasbo v Kölnu (orgle pri prof. T. Mechlerju, zborovsko dirigiranje pri prof. E. Metternichu). Leta 2010 je z odliko zaključila študij orgel na Koroškem deželnem konservatoriju v Celovcu v razredu prof. Klausa Kuchlinga. Na področju zborovskega dirigiranja se je dodatno izobraževala pri norveškem dirigentu Ragnarju Rasmussenu. Od leta 2005 do 2009 je vodila Vokalno skupino Solalei, od leta 2004 do 2010 pa je bila članica in korepetitorka Akademskega pevskega zbora Tone Tomšič. Od jeseni 2008 poučuje orgle, klavir in nauk o glasbi na Konservatoriju za glasbo Jurij Slatkonja v Novem mestu, v sezoni 2009/10 pa je prevzela vodenje MeMPZ Veter. Kot organistka deluje v župniji Ljubljana Koseze.

Logotip-TLK-2017   zkd_lj    CGP_SEPTEMBER_2010_Stran_01