Balet za otroke

Foto: Darja Štravs Tisu

Sergej Prokofjev:

Peter in volk

Glasbena pravljica za pripovedovalca in orkester (predstava traja 45 minut)

• Četrtek, 13. septembra 2018, ob 10.00 in 11.30
    SNG Opera in balet Ljubljana

• Besedilo: Sergej Sergejevič Prokofjev
    Adaptacija: Jana Pavlič
    Glasbeni vodja in dirigent: Aleksandar Spasić
    Koreograf in režiser: Ivan Peternelj
    Solisti, baletni ansambel in orkester SNG Opera in balet Ljubljana

Peter in volk je zgodba o otroštvu, o svobodi otroštva in o pogumu. Pustolovščin željni Peter prestopi mejo svojega doma in se poda na širno zeleno planjavo. Glasba, ki jo je Prokofjev napisal za to pravljico (1936), ima poleg umetniške tudi didaktično vrednost, saj otroci z njeno pomočjo spoznavajo glasbila ter preplet gledališkega in baletnega ustvarjanja. Nastopajoče like ponazarjajo različna glasbila: ptička – flavta, račka – oboa, mačka – klarinet, dedek – fagot, volk – rogovi, lovci – pihala, streli lovcev – timpani, Peter – godala.

Znamenit je tudi risani film iz leta 1946, ki ga je po tej glasbeni pravljici ustvaril Walt Disney. Osnovno izhodišče za vizualno podobo predstave bo opus ruskega slikarja in skladateljevega sodobnika Vasilija Vasiljeviča Kandinskega, ki je pri svojem ustvarjanju začel postopoma odstranjevati opisne in prepoznavne elemente in jih spreminjati v kaligrafske linije, sočasno pa je začel uporabljati močne barve, da bi na čustva vplival podobno kot klasična glasba. Njegov svet v abstraktnem je svet barv in metafizičnega.

Namenjeno predšolskim otrokom in osnovnošolcem od 1. do 5. razreda.

Vstopnica stane 7,50 EUR. Za učitelje, ki spremljajo učence, plača vstopnino GML (1 učitelj na 15 učencev). Telefonska rezervacija vstopnic in naročilnica, poslana do 30. 9. 2018, vam zagotavljata nakup vstopnic po objavljeni ceni. Pridržujemo si pravico do spremembe sporedov, terminov in cene vstopnic.

operaLOGO_MALI