Opera

Pozor, odpri v novem oknu. natisni

traviata_web2
Foto: Darja Štravs Tisu

Giuseppe Verdi:

La Traviata

Opera v treh dejanjih (štirih slikah), predstava traja 2 uri in pol ter ima en odmor

 • Ponedeljek, 21. oktobra 2019, ob 11.00
  SNG Opera in balet Ljubljana


 • Glasbeni vodja in dirigent: Loris Voltolini
  Režiser: Lutz Hochstraate
  Solisti, zbor in orkester SNG Opera in balet Ljubljana

  Verdi v tej operi razkriva propadlo pariško kurtizano Violetto in njeno iskreno ljubezen, ki ostane neuresničena, saj se življenje glavne junakinje tragično konča. Opera je znana po številnih melodijah, ki jim občinstvo vedno znova rado prisluhne.

  mozart_papageno

  Wolfgang Amadeus Mozart:

  Čarobna piščal

  Opera v dveh dejanjih, predstava traja 2 uri in pol ter ima en odmor

 • Ponedeljek, 18. novembra 2019, ob 11.00
  SNG Opera in balet Ljubljana


 • Glasbeni vodja in dirigent: Jaroslav Kyzlink
  Režiser: Jaša Koceli
  Solisti, zbor in orkester SNG Opera in balet Ljubljana

  Opero Čarobna piščal (1791) je skladatelj ustvaril ob koncu svojega življenja in zaseda prvo mesto na seznamu najpomembnejših Mozartovih opernih del. Gre za umetnino, polno domišljijskih prizorišč, fantazijskih elementov in magičnih talismanov pa vselej nagovarja tudi generacijsko zelo raznoliko občinstvo.


  GORENJSKI_SLAVCEK
  Foto: Foto: Darja Štravs Tisu

  Anton Foerster:

  Gorenjski slavček

  Opera v treh dejanjih (120 minut in premori)

 • Torek, 10. marca 2020, ob 11.00
  SNG Opera in balet Ljubljana

 • Solisti, zbor, baletni ansambel ter orkester SNG Opera in balet Ljubljana
  Besedilo: Luiza Pesjakova in Emanuel Züngl
  Dirigent: Marko Hribernik
  Režija: Vito Taufer

  Gorenjski slavček je najprej nastal kot opereta, in sicer na razpis Dramatičnega društva, ki je predvideval po dve nagradi za opereto in libreto. Komisija, ki so jo sestavljali Bedřich Smetana, Karel Bendl in Ljudevit Prochazka, je prisodila prvo mesto Foersterju in tako je bil Gorenjski slavček pod njegovim vodstvom prvič uprizorjen 27. aprila 1872 v Deželnem gledališču. Dvajset let pozneje se je Foerster odločil preoblikovati opereto v opero. Libreto Luize Pesjakove je predelal češki libretist Emanuel Züngl, Foerster pa je zložil še nekaj glasbenih točk in nadomestil govorjeno besedilo z recitativom. Opera je bila prvič uprizorjena 30. oktobra 1896. Pozneje so Gorenjskega slavčka še predelovali in dopolnjevali, saj je imela opera po mnenju pozavalcev nekaj šibkih točk. Vendar pa je že Smetana v svoji oceni zapisal, da ima delo svežo melodiko, da je domiselno ter da je vešče harmonizirano in spretno instrumentirano. »Slavček« se je vedno znova pojavljal na sporedu ljubljanske Opere, zadnja postavitev v sezoni 1996/1997 pa se je oprla predvsem na izvedbo, ki sta jo leta 1953 pripravila dirigent Rado Simoniti in režiser Osip Šest. Med slovenskimi opernimi deli velja za najbolj priljubljeno, najbolj odprto, spevno in zaradi ljudskega duha prijetno za uho in za pogled.

  Zgodba slovenske operne klasike pripoveduje o Franju, ki se vrne v domači kraj, kjer ga željno pričakuje prijatelj Lovro, nanj pa čaka tudi njegovo dekle Minka. V idiličnem gorenjskem kraju se ob tem času ustavi zabavljaški Chansonette, ki Minko sliši peti in se v trenutku odloči deklico odpeljati v svet, da bi si izšolala glas in si s petjem služila kruh. Vse to se zgodi v času, ko Minkino družino upniki podijo iz hiše. Čeprav Chansonette ponuja denar, vaščani sklenejo, da bodo tujcu preprečili njegove načrte …

  Namenjeno študentom, srednješolcem in osnovnošolcem od 6. razreda dalje.

  Vstopnica stane 9,50 EUR. Za učitelje (spremstvo) je vstopnica brezplačna (1 učitelj na 15 učencev). Telefonska rezervacija vstopnic in naročilnica, poslana do 30. 9. 2019, vam zagotavljata nakup vstopnic po objavljeni ceni. Pridržujemo si pravico do spremembe sporedov, terminov in cene vstopnic.


  operaLOGO_MALI