Mladinska opera

Foto: Darja Štravs Tisu

• Sreda, 13. septembra 2017, ob 10.00 in 11.30
    SNG Opera in balet Ljubljana

• Besedilo napisal skladatelj Peter Šavli.
    Dirigent: Igor Švara
    Režiser, scenograf in kostumograf: Rocc
    Koreografija: Tanja Pavlič
    Solisti, baletni ansambel in komorni orkester SNG Opera in balet Ljubljana ter gojenci Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana

Skladatelj Peter Šavli je libreto napisal po predlogi slovenske ljudske pravljice Svinjski pastir postne španski kralj (Tolminske pravljice, Mladinska knjiga 1984, ur. Janez Dolenc).

Glasbeni jezik opere je razumljiv, tekoč, raznolik in živahen, mestoma začinjen z motivi španske folklore, klasicizma ali gershwinovske sproščenosti.

Mladega pastirja zanima, ali je kaj resnice v njegovih sanjah, da je postal španski kralj. Najprej kot svinjski pastir v gozdu odreši zakleto čarovnico. Nato pijanim rokovnjačem pobere čarobno mošnjo, prstan in meč. V Španiji premaga tujo vojsko in si za nagrado izbori najmlajšo kraljično, ki pa ne prenese revščine na pastirjevem domu, zato mu ukrade čarobne predmete in jo popiha nazaj v Španijo. Obupanemu pastirju pomaga čarovnica, ki ga najprej spremeni v dekle, prodajalko čudežno dobrih hrušk. Ko kraljična hruško poje, ji na glavi zrastejo rogovi. Nato čarovnica pastirja spremeni v meniha zdravilca. Kralj ga prosi za pomoč, a rogovi na kraljičnini glavi le še bolj zrastejo, saj se mu ni iskreno izpovedala. Slednjič deklica le prizna, da je okradla svojega moža. Ta pa sname meniško haljo in se ji razkrije. Srečen konec je tu.

Namenjeno osnovnošolcem od 4. razreda dalje.

Vstopnica stane 7,50 EUR. Za učitelje, ki spremljajo učence, plača vstopnino GML (1 učitelj na 15 učencev). Telefonska rezervacija vstopnic in naročilnica, poslana do 30. 9. 2017, vam zagotavljata nakup vstopnic po objavljeni ceni. Pridržujemo si pravico do spremembe sporedov, terminov in cene vstopnic.