15.11.2011 - Ob klavirju

OB KLAVIRJU, 15. novembra 2011

V bogati koncertni ponudbi Glasbene mladine ljubljanske so 15. novembra 2011 v Viteški dvorani Križank nastopili mladi glasbeniki, tokrat v sklopu cikla Ob klavirju. Slišali smo Trio Barcarola, v drugem delu sporeda pa je nastopila pianistka Ana Rus. (Prvotno je bil program oblikovan tako, da bi v prvem delu nastopila pianistka Katja Sinkovič, ki pa je, žal, zbolela. Program so prijazno dopolnili člani Tria Barcarola, sicer bi organizator moral koncert odpovedati. )

Trio Barcarola deluje v okviru komornega razreda red. prof. Tomaža Lorenza na Akademiji za glasbo v Ljubljani, v sestavi, ki je tokrat nastopila, muzicirajo šele od letošnjega septembra dalje. Člani tega sestava so: Simona Đonlić-klavir, Gregor Hrabar-violina, Zrinka Vlašić-violončelo. Mladi glasbeniki so tokrat izvedli Trio v g-molu op.17 Clare Schumann. Gre za zelo lepo, romantično obarvano komorno delo, pravcato polnokrvno umetnino v štirih stavkih, ki so jo mladi glasbeniki izvedli z opaznim navdušenjem in tudi zelo muzikalno. Romantični komorni zvok zlasti v tretjem stavku (Andante) preraste v pravcato dramatično pripoved, po polifonskem uvodu pa zaključni, četrti stavek (Allegretto) sklene celoto z izjemno učinkovitostjo prekipevajoče energije.
Mladi glasbeniki igrajo z navdušenjem! Še zlasti gre pohvala tokrat odličnemu violinistu in njegovi vseskozi izredno muzikalno pretehtani soigri. Skupina še sicer ne učinkuje docela enovito, saj v tej sestavi delujejo pravzaprav zelo kratek čas. Tako je bila klavirska igra
mestoma malce preveč izstopajoča (1. stavek, Allegro), violončelistka pa pogosto kar preveč zvočno v ozadju. A kot rečeno, skupina kljub tem pripombam učinkuje pozitivno, saj gre za zavzete komorne glasbenike, želimo jim še mnogo užitkov in uspehov ob skupnem muziciranju.

Pianistka Ana Rus (roj. 1986) je bila najprej učenka klavirja pri prof. Urši Vlašič in pri prof. Renati Bauer, na Srednji glasbeni in baletni šoli je bila njena profesorica Lidija Malahotky Haas, študij klavirja pa je na Akademiji za glasbo v Ljubljani končala v razredu red. prof. Hinka Haasa. Prejela je vrsto nagrad na različnih tekmovanjih in večkrat nastopila tudi kot solistka z različnimi orkestri. Ima že tudi diplomo pedagoške smeri, sodeluje v različnih komornih sestavih in se še izpopolnjuje na Celovškem deželnem konservatoriju (prof. A. Kornienko).

V izvedbi pianistke Ane Rus smo tokrat slišali tri stavke (Odsevi v vodi, Poklon Rameauju, Gibanje) iz dela Clauda Debussyja Images 1. Skladba je zaradi bogate harmonske zgradbe spominsko in tehnično zahtevna. Slišali smo suvereno, barvno bogato, tonsko prefinjeno in izrazno odlično izvedbo.
Sledila je še interpretacija klavirskega dela Sarkazmi op. 17 Sergeja Prokofjeva. Tudi tu gre za vsestransko zahtevno klavirsko literaturo. Z izvedbo vsakega od petih stavkov nas je pianistka prepričala in navdušila tako z muzikalnostjo kot tudi s suvereno klavirsko igro, sicer polno tehničnih in izraznih kontrastov in izzivov.

Vsekakor: koncertni večer, ki si po pravici zasluži pohvalo in navdušenje, da imamo tako odlične in prepričljive mlade izvajalce!

November 2011
Milena Nograšek