26.10.2011 - Mladi mladim

GLASBENI UTRIP
VESNA ISTENIČ

NAPOVED:
26. oktobra je bil v Klubu Cankarjevega doma prvi koncert letošnjega cikla Mladi mladim, ki ga pripravlja Glasbena mladina ljubljanska. Letos so cikel odprli harmonikarica Nikolina Furić in kvartet saksofonov Quartessel. Koncert je spremljala Vesna Istenič.

GLASBA 20''

Nikolina Furić prihaja s Hrvaške in sicer iz mesta Požega, kjer je na svojo glasbeno pot stopila pod vodstvom Saše Bastalca in pri njem tudi uspešno končala srednjo glasbeno šolo v Varaždinu. Njeno nadarjenost dokazujejo številne nagrade na regionalnih, evropskih in svetovnih tekmovanjih, kjer je večinoma osvojila prve nagrade in prva mesta. Letos je mlada glasbenica študentka tretjega letnika Akademije za glasbo v Ljubljani, kjer študira pod vodstvom Boruta Zagoranskega, sicer pa se poleg rednega izobraževanja udeležuje tudi dodatnih seminarjev pri priznanih profesorjih.

GLASBA 20''

Na koncertu se je mlada glasbenica predstavila z izvedbo petih skladb: Kadenco in Plesom iz partite Tako je govoril Zaratustra Sergeja Berinskega, Preludijem Janija Goloba, Sonato v c-molu Domenica Scarlattija, skladbo Gozdni duh Staffana Mossenmarka in Toccato Evgenija Derbenka.
V svojem nastopu se je izkazala kot glasbenica, ki zna glasbo doživeto in povedno izvajati. Dobro je interpretirala glasnejše, skoraj grobe odlomke, pa tudi nežna oz. mehka in prefinjena igra ji ni tuja. Ritmično so njene izvedbe na trdnih tleh, glasbene fraze pa smiselno oblikuje in povezuje v celoto. Pohvalimo lahko njeno izbiro programa, ki je bil raznolik in zanimiv ter je glasbenici omogočil, da se je občinstvu prikazala v najboljši luči.

GLASBA 1MIN
Drugi del koncerta je konec oktobra v Klubu Cankarjevega doma oblikoval kvartet saksofonov Quartessel, ki ga sestavljajo Janina Lorenci – sopranski, Nena Leban – altovski, Martin Skubin – tenorski in Tadej Šepec – baritonski saksofon. Zasedba je nastala lani septembra in na Konservatoriju za glasbo deluje pod vodstvom Dejana Prešička. Vsi njegovi člani so odlični glasbeniki, dobitniki nagrad na državnih in mednarodnih tekmovanjih, kot člani kvarteta pa se lahko pohvalijo s prvo nagrado z mednarodnega tekmovanja v Trevisu, ki so jo prejeli lani. Poleg tega lahko povemo še, da so se mladi glasbeniki kot kvartet udeležili tudi mojstrskega tečaja pod vodstvom Maria Giovannellija in sodelovali na zaključnem koncertu tega tečaja.

GLASBA 20''

Za začetek svojega nastopa so mladi glasbeniki izvedli Badinerie iz Suite v h-molu BWV 1067 Johanna Sebastiana Bacha. Pri tej izvedbi so bili vidno nesproščeni in verjetno tudi zato ni izzvenela najbolje: nekaj težav so imeli s tempom, pa tudi z nekaterimi odvečnimi notami, ki jih Bach v parituri ni predvidel. Vtis so popravili že z naslednjo skladbo Prvim kvartetom op. 53 Jeana Baptista Singelee. Saksofonisti so dosti bolje sodelovali, smiselno oblikovali in prepletali glasbene fraze ter se izkazali s svojo intonacijo. Svoj del koncerta so končali z Malim kvartetom za saksofone Jeana Francaixa, ki glasbenikom ponuja možnost, da se izkažejo tudi kot solisti in prav vsi so jo izkoristili. Bogat žametni ton, ki je napolnil vso dvorano, stabilna intonacija in povedna izvedba so odlika vseh štirih članov kvarteta Quartessel: Janine Lorenci, Nene Leban, Martina Skubina in Tadeja Šepca, ki so se na koncertu - kljub začetnim težavam - izkazali kot odlični glasbeniki. Občinstvo je njihov nastop nagradilo z bogatim aplavzom, ki mu je sledil dodatek.

GLASBA 1MIN