14.02.2011 - Zvoki mladih v Unionu

Maja Klinar, klavir
Nejc Herman, klarinet
Tadej Horvat, klavir

V ponedeljek, 14. februarja je Glasbena mladina ljubljanska priredila koncert iz cikla Zvoki mladih v Unionu. Redni obiskovalci koncertov Glasbene mladine so tudi tokrat napolnili Modri salon Grand hotela Union. Nastopila sta solista

Klemen Glas na rogu, ob klavirski spremljavi Maje Klinar in Nejc Herman, ob klavirski spremljavi Tadeja Horvata.
Klemen Glas je študent Akademije za glasbo, kjer zaključuje študij roga pri prof. Boštjanu Lipovšku. Je uspešen in večkrat nagrajeni mladi glasbenik, ki redno sodeluje s številnimi orkestri, kot so Orkester Slovenske filharmonije, Simfonični orkester RTV Slovenija, Orkester SNG Opera in balet Ljubljana, Policijski orkester in Mladinski orkester Evropske unije. Na klavirju ga je spremljala prof. Maja Klinar, izkušena in kvalitetna solistka in korepetitorka.

Kot prvo točko sta izvedla Sonato za rog in klavir v F-duru Paula Hindemitha. Izvedba Klemna Glasa je bila izjemno prepričljiva in sproščena. Pokazal je dobro tehniko in solidno ter natančno intonacijo, s katero je imel nekaj manjših težav le v pianissimu. Njegovo fraziranje je povsem zgledno in izrazno. S pianistko sta bila časovno popolnoma usklajena, do izvrstnega zlitja obeh glasbil je prišlo tudi v barvi, dinamiki in temperamentu. Sledil je Divertimento Jeana Franca. Skladba je za hornista tehnično izjemno zahtevna, kar Glasu ni povzročalo vidnih in slišnih težav. Z lahkoto je odigral vse pasaže. Staccato je bil izjemno natančen in povsem sproščen. Pohvalna je bila tudi skladna in izrazno izdelana dinamika. Tehnična popolnost, muzikalnost in temperament obeh izvajalcev so zagotovili izvrstno izvedbo, ki jo je občinstvo nagradilo z dolgim aplavzom.

V drugem delu koncerta se je predstavil klarinetist Nejc Herman, ki je leta 2010 diplomiral na Akademiji za glasbo v Ljubljani, v razredu prof. Jožeta Kotarja. Na raznih tekmovanjih, tudi v tujini, je prejel več priznanj in nagrad. Redno sodeluje s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, Slovensko filharmonijo in Policijskim orkestrom. Na klavirju ga je spremljal Tadej Horvat, ki je diplomiral iz klavirja na ljubljanski Akademiji za glasbo pri prof. Dubravki Tomšič Srebotnjak. Leta 2007 je končal tudi magistrski študij pri prof. Aleksandu Madžarju v Bernu.

Nastop sta začela s Tremi romancami, op. 94 Roberta Schumanna. Klarinetist je pokazal izvrstno prstno tehniko in dokaj lepo, mehko barvo v pianu, le ton v forte se mi je zdel nekoliko pregrob. Oba glasbenika sta zgledno in usklajeno frazirala ter lepo oblikovala dinamična stopnjevana, zaradi česar je bila interpretacija zelo izrazna in slogovno korektna. Nekoliko moteča je bila le pretirana telesna gestikulacija klarinetista. Nato je Herman zaigral Tango etude št. 3 Astorja Piazzole. Tu je predstavil svojo virtuozno tehniko z jasno vodenimi melodijami in izrazitimi akcenti. Vendar je potrebno opozoriti na to, da razpolaga z nekoliko boljšo prstno kot ustno tehniko, kar se odraža v kvaliteti tona. Zadnja skladba je bila Introduction et Rondo Capriccioso, op.28 Camille Saint-Säensa. To delo od izvajalcev zahteva izjemno virtuozno tehniko, kot tudi veliko muzikalnosti in občutka za stil. Herman in Horvat sta se izkazala z zelo dobro izvedbo, manjše napake so zaradi tehnične zahtevnosti dela zanemarljive. Introdukcija je zvenela zelo lepo, občutljivo in lirično, Rondo pa temperamentno in živahno. Fascinanten in občudovanja vreden je bil predvsem zaključek. Tu se je posebno izkazal klarinetist, ki je moral s krožnim dihanjem izvesti dolgo frazo virtuoznih pasaž, ki to znano in kvalitetnim izvajalcem priljubljeno delo zares teatralno zaključi. Tadej Horvat je vseskozi sodeloval s kvalitetno in fleksibilno spremljavo. Pohvala obema je bil navdušen aplavz.

Glasbena mladina ljubljanska se je ponovno izkazala kot organizatorka zares kvalitetnih koncertov, zato ustanovi želim še veliko uspešno izpeljanih projektov, vsem nastopajočim pa veliko sreče in uspeha pri gradnji karijere.

Tomaž Gržeta